műfű
Ajánló

Természetes vs műfű – kinek melyik ajánlott?

Nincs alapvetőbb kerti illat, mint a frissen nyírt fű illata. Ez maga a nyár, a kert. Ha megérezzük, azonnal elménkbe tolul több tucat boldog nyári emlék gyorsan illanó képe. Ezért aztán elég nehéz elképzelni egy kertet gyep nélkül. Pedig ma már van alternatívája. És nem is egy érv szól mellette. Persze ellene is! Vegyük sorra az érveket és ellenérveket.

műfű vagy természetes fű

Csak az a szép ződ gyep…

A természetes gyep előnyei

Nem kell nagyon megerőltetnünk magunkat, ha találni akarunk néhányat. A tapintása, amikor mezítláb sétálunk rajta. A gyerekek boldogan hempereghetnek, futkoshatnak rajta (bár a tiszta ruhákért felelős szülőjük már nem lesz olyan boldog, ha fűfoltosan jönnek haza). A fent említett illata nyírás után. Az, hogy él, lélegzik és ezáltal kivonja a légkörből a csúnyán felszaporodott szén-dioxidot. Jó hangszigetelő, teljesen elnyeli a rajta rohangáló talpak hangját, a kővel vagy murvával ellentétben. És ha gondját viselik, akár évtizedekig, sőt évszázadokig megmarad.

A természetes gyep hátrányai

Hátrányokért sem kell azonban túl messzire menni! 

Akinek van, az tudja, egy pázsittal rengeteget kell foglalkozni. Főleg, ha azt szeretnénk, hogy tényleg ápolt legyen. Rengeteget kell öntözni, folyton nyírni kell. Tápozni, gyomirtózni kell. Ez nem olcsó mulatság, különösen ha beleszámoljuk még azt a sok eszközt is, amit meg kell venni hozzá. Az öntöző-rendszerről nem is beszélve! Ez rengeteg időnket felemészti és elég környezet romboló is. Hiszen az eszközök üzemeltetésével legalább annyi, ha nem több szén-dioxidot juttatunk a levegőbe, mint amit a gyep elnyel. A legtöbbször felhasznált műtrágyák hatásairól nem is beszélve!

műfű

A szintetikus gyep előnyei

Nem kell ápolni. Ha egyszer lefektették, sem öntözni, sem nyírni, sem tápozni nem kell. Tehát hosszútávon tulajdonképpen olcsóbb, mint a természetes pázsit, és több időt tölthet a tulajdonos a kert élvezetével, mint a gondozásával. Nem csinálnak sarat, nem tud belefészkelni semmilyen kártevő. És legfőképpen, olyan helyeken is alkalmazható, ahol a természetes gyep nem marad meg (árnyékos területek, teraszok, belső terek, stb.), miközben a jobb minőségűek megjelenésre és tapintásra is teljesen olyanok, mint az igazi.

És ha valakinek tényleg ez hiányzik,  kaphatók frissen nyírt fű illatú spray-k is, ha valakinek éppen ez hiányzik. Komolyan! frissen nyírt fű illatú spray

A műgyep hátrányai

Valójában ezt is kell ápolni, hiszen időnként össze kell gereblyézni/porszívózni vagy le kell mosni a ráhullott szennyeződéseket. Sokkal jobban melegszik, mint a valódi, így nagy melegben kellemetlen lehet.

Műanyag. Bármennyire is hasonlít, mégiscsak egy utánzat. A műgyepet gyárakban állítják elő. Ez ugyanúgy környezetszennyezéssel jár. Bár ez is hosszú évekig megmarad, idővel csak tönkremegy és akkor ki kell dobni, ezzel is növelve az amúgy rengeteg műanyag hulladékot.

Konklúzió

Tehát, mi a konklúzió? Az, hogy  nincs konklúzió. A fenti példa is mutatja, hogy mindkét megoldás mellett és ellen is akadnak érvek. Mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy mi a fontosabb számára vagy melyik megoldást találja alkalmasabbnak.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy most még a legtöbben idegenkednek a műfűtől, de idővel ez is elfogadottabb lesz, ahogy egyre több helyen találkozunk vele. Épp olyan lesz, mint a valódi fa parketta vagy laminált parketta kérdésköre.