túria városi park
Nagyvilág

Spanyolország legnagyobb városi parkja – Túria park, Valencia

Városi park egy kiszáradt folyómederben

A Jardín del Túria 110 hektáros területével Spanyolország legnagyobb városi parkjának számít. 1986-ban létesítették a kiszáradt Túria folyó medrében. A kiszáradásnak mesterséges oka van: Az 1957 októberi, sok halálos áldozatot és jelentős anyagi károkat követelő nagy valenciai árvíz után úgy határoztak, hogy a folyót kivezetik Valencia központjából, hogy elkerüljék az újabb árvizeket. A régi folyómeder helyén a városvezetés egy autópályát akart kialakítani, de a lakosság ragaszkodott a zöldövezet kialakításához, így végül 1982-ben megbízták Ricardo Bofill városépítészt, hogy készítse el a terveket. 

Az egykori folyó felett 15  csodálatos, régi híd ívelt át, melyeket természetesen megtartottak a park látogatói számára. A park 9 km hosszan szeli át a várost, könnyen megközelíthető gyalog, biciklivel bárki számára. Hemzsegnek benne a játszóterek (itt található a híres Gulliver csúszdapark is), bicikliutak, sportpályák, egzotikus tavak és a vége beletorkollik a Művészetek és Tudományok Városába (Ciudad de las Artes y las Ciencias), mely egy futurisztikus épületkomplexum és egyben Európa egyik legimpozánsabb kulturális és tudományos kiállítási központja.

gulliver-park-valencia

Gulliver park – ingyenes csúszdapark gyerekeknek, gyereklelkű felnőtteknek

De nem szaporítom tovább a szót, beszéljen helyettem ez a rövid,  drónfelvételekkel tarkított videó, melyet ottjártamkor készítettem Nektek kedvcsinálónak. Jó szórakozást! 

Ha tetszett a videó, ne felejts el feliratkozni a Kert TV youtube csatornájára, hogy mindig azonnal értesülj a legfrissebb videókról!

 

A facebook oldalunk pedig egészen nagyszerű! Gyere és légy a közösségünk tagja!

 

facebook.com/otthonakertbentv