viragos-patio-andaluzia
Ajánló

Andalúzia csodás virágos udvarai – a patiók

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy gyakran járunk Dél-Spanyolországba, mivel közeli rokonaink élnek ott. Amikor csak tehetjük, “átugrunk” Andalúziába, hogy meglátogassuk a szívünkhöz oly közel álló  “fehér falvakat”, falatozzunk egy hangulatos tapas-bárban és megcsodáljuk  az erre a régióra oly jellemző fedetlen, szögletes, erkélyes, virágdíszes, szökőkutakkal ékesített belső udvarokat, a patiókat.

cordoba-viragos-patio

Virágos Patio Córdobában

 

andaluz-viragos-patio

A nyugalom szigete, a hűsítő patio

A spanyol élet délen az utcán zajlik, de délben, szieszta idején az emberek visszahúzódnak a ház falain belülre pihenni, hűsölni. Ezek a fallal körülvett, elszeparált kis udvarok biztosítják ehhez a teljes nyugalmat. 

“Córdoba első patiói a rómaiak korára vezethető vissza. A tipikusan mediterrán lakóépületek belső udvarainak kialakításának elsődleges szempontja volt, a száraz, és meleg éghajlat elleni védelem. Az árnyékot nyújtó központi téren kaptak helyet a kis vízgyűjtő medencék is, amelyek valamennyire segítették a házak hűtését. Később, ezt az építészeti megoldást őrizték meg a mórok is, de saját kultúrájuk mintájára, az udvaron ún. riatokat (virágágyás) alakítottak ki, amelyek nem csak a patiok díszei voltak, hanem a dús növényzet még kellemesebb klímát biztosított a nyári forróságban. Az öntözéséhez mélyebb kutakat ástak, amiket csatornarendszerrel kötöttek össze, így már ezek nemcsak az esővíz összegyűjtésére szolgáltak, hanem a családok szükséges vízellátását is megoldották. Szintén az arab kultúrának köszönhetőek, az udvarok színes csempével való díszítése, a zsalugáterek használata, vagy épp a kavicsokból alakzatra kirakott udvari burkolat. Ezek nélkül ma már elképzelhetetlen egy tradicionális córdobai patio.” (spanyolbanotthon.blog.hu)

viragos-patio-andaluziaban

 

cordoba-viragos-patio

A patio tulajdonosok udvaraikat, falaikat főképp jázminnal (jasminas), futómuskátlival (gitanillas), rózsával (rosas) és a spanyolok nemzeti virágjával, a szegfűvel (claveles) díszítik. Minél több van ezekből, annál büszkébbek az udvarukra.

viragos-patio-cordoba

Locsolás a patióban. Bizony kemény dió…

Biztos felmerült bennetek a kérdés, hogy hogyan locsolják a magasban lévő  virágokat? Hát így, egy nagyon hosszú, vékony nyelű  kannával.

cordoba-viragos-patio-ontozes

A córdobai Patio-Fesztivál

A legtöbb híresen szép patio Córdoba városában van, mely minden tavasszal, május elején virágba borul. Ilyenkor a Córdobaiak megnyitják a nagyközönség előtt  féltve őrzött udvaraikat, hogy a legszebb belső udvar címért versenyezzenek.

cordoba-viragos-patio

A első Patio-Fesztivált a córdobai városvezetés szervezte 1918-ban. Az első versenyt 1921-ben rendezték,  1933 óta pedig folyamatosan minden év májusának első felében meghirdetik. A díjakat számos kategóriában osztják ki- hagyományos, modern, vallási, családi, lakás, közösségi, művészi vízhasználat, világítás, virág fajta, építészeti megőrzés – a legszebb és legjobb állapotban fennmaradt belső udvarok között. A córdobai patiókat, a virágokkal borított belső udvarokat az UNESCO is felvette a világörökségi listájára. 

Tipp: 2018 májusában személyesen is ellátogattunk e hangulatos córdobai fesztiválra. Ha kíváncsi vagy rá, milyen is élőben a virágfesztivál, ajánlom figyelmedbe rövid útifilmünket: Córdoba, a virágba borult város

cordoba-viragos-patio

 

viragos-patio-cordoba

Mór örökség Andalúziában

Andalúzia neve, csodás építészete, ezek a kis patiók mind a 700 éves mór uralom hatalmas örökségéhez tartoznak, csakúgy mint a mezőgazdaság, kereskedelem, kultúra, kézművesipar fejlődése.

A toledói fegyverkészítők kardjaiért vagyonokat fizettek Európa uralkodói. Az ezredfordulóra Córdoba Európa fővárosának számított. A legtovább Granadában tartottak ki a mórok. Úgy tartják, hogy amikor Granada utolsó királya, Boabdil (XI. Mohamed) és családja elhagyták a várost, pihenőt tartottak egy magaslati helyen, mely most az El Suspiro del Moro (A mór sóhaja) nevet viseli. Amint visszanéztek, hogy még egy utolsó pillantást vessenek dicső vörös palotájukra, Boabdil édesanyja a legenda szerint a következőket mondta fiának: „Asszonyként siratod a várost, amelyet férfiként nem tudtál megvédeni.”  1492-ben tehát leáldozott a mórok csillaga, de örökségük a mai napig beragyogja Andalúziát.

alhambra_granada

Granada, a mór vár és palota, az Alhambra

 

La_Rendición_de_Granada_-_Pradilla

Francisco Pradilla y Ortiz: Boabdil hódolata Aragóniai Ferdinándnak és Kasztíliai Izabellának

A patiók egy része egész évben látogathatóak, de többnyire belépőt kérnek. Ezekről és Córdoba további látnivalóinak listájáról, nyitva tartásokról és belépődíjakról itt találsz további információkat.