Ajánló

Enni vagy nem enni? Nyolc veszélyes zöldség és gyümölcs mindennapos ételeinkből

Ártalmatlannak néznek ki, pedig bizonyos körülmények között veszélyessé is válhatnak – ők az élelmiszerek fenegyerekei!

 

veszelyes-keseru-mandula

keserű mandula

Az almamaggal ellentétben a keserű mandulának kifejezetten magas az amigdalin tartalma. Egy gyerek esetében akár 10-15 szem keserű mandula (nem tévesztendő össze népszerű „édes” testvérével) elfogyasztása is halálos ciánmérgezéshez vezethet. Hogy mégis a cukrászat egyik fontos alapanyaga, az annak köszönhető, hogy a mandula a hő hatására elveszti méregtartalmát.

veszelyes-cseresznyemag

Cseresznye

Ki az, aki gyerekkorában nem játszott célba köpőst cseresznyemaggal? Pedig a cseresznyemag nem játék. Ha megsérül a külső héja, kiszabadul belőle a hidrogén cianid, ami enyhébb esetben fejfájást, szédülést, hányingert, zavarodottságot, szorongást okoz. Nagyobb dózisban még durvább a helyzet: légszomj, veseelégtelenség, vérnyomás növekedés. Persze cseresznyemag méretű adagok esetében ez inkább csak elméleti lehetőség.

Tápióka

Ártalmatlan kinézete megtévesztő, ugyanis veszélyes alakról beszélünk! Pudingok kedvenc alapanyaga a tápióka, vagy más néven kasszáva. Helytelenül elkészítve akár mérgező is lehet, illetve latexallergiában szenvedőkre is veszélyt jelenthet. Nem tudunk statisztikai adatokat idézni, de akik érintettek, azok jobban teszik, ha csokitortára vagy créme brullée-re váltanak.

mogyoro-allergia

Mogyoró

A népesség 99%-a számára kiváló nasi, de a maradék 1%-nak halálos ellenség. A mogyoróallergia által okozott halál az ételallergiák között a leggyakoribb, állítják amerikai orvosok. Ez a betegség nem vicc, hiszen akár egyetlen mikronnyi mennyiségtől leállhat az allergiás alany légzése, utána összeomlik a keringés, és azonnali orvosi segítség nélkül az esély a túlélésre nagyon kevés.

saláta

Saláta

A saláta, az egészséges táplálkozás reklámarca veszélyes?! Bizony! A Tudomány a közjó szolgálatában nevű intézmény szerint a 2009-es év legveszélyesebb élelmiszerei a zöld leveles növények voltak, például a spenót, saláta, káposzta, vagy a kelbimbó. Ennek oka, hogy 363 olyan járványt jegyeztek fel az előző évben, amely ilyen típusú növényekhez köthető. A 363 esetből 240-ben valamilyen étteremből indult a járvány – leggyakrabban szalmonella és e.coli – amelynek oka rendszerint egy mosdatlan kézzel dolgozó alkalmazott volt.

rebarbara

Rebarbara

A rebarbarának a levele veszélyes! A rebarbara egy halom receptben megtalálható, nekem is nagy kedvencem, de kivétel nélkül csak a szárát hasznosíthatjuk, a levelei ugyanis mérgezőek. Ázsiában a gyógyászatban is alkalmazzák, de mi inkább óvakodjunk tőle, ugyanis a főzés és a sütés sem képes semlegesíteni a levelekben található mérgező anyagok hatását.

gomba

Gomba

És végül, de nem utolsósorban: a gomba! Legalább tucatnyi olyan gombafajta létezik országunkban, amelyek kisebb-nagyobb mértékben mérgezőek. A legtöbb halálos kimenetelű mérgezés okozója a gyilkos galóca, amelyből nem kell kilókat felfalni, ahhoz, hogy elintézzen valakit, elég belőle pár morzsa is. Hasznos, hogy felismerjük ezt a veszélyes alakot, szóval következzen a személyleírás: a kalapja barna, fehér vagy zöldes színű, a lemeze mindig fehér, és gallért és bocskort is hord. Évente átlagosan 65 fő betegszik meg gombától, 1998 és 2004 között Magyarországon hatan haltak meg gyilkos galócák miatt. Ha magunk szedjünk a gombánkat, akkor a legbiztosabb módszer, ha fogyasztás előtt elvisszük egy bevizsgáló pontra, ahol szakértők ingyenesen szemügyre veszik.

Farkasboroszlán

Farkasboroszlán

Erdőjárás közben az embert millió csalogató termés, bogyó csábítja egy kis kóstolóra. Ilyenkor idézzük fel, mit tanítottak gyerekkorunkban: idegenektől ne fogadj el semmit. Főleg ne, ha farkasboroszlán az illető, mivel ez az ártatlannak tűnő cserje mérgező terméssel kísért. Sőt, az arra érzékenyeknél, már az ágak érintése is kiütést, ekcémát okozhat.