chelsea flower show 2021
Ajánló

Visszatért a Chelsea Flower Show. Lássuk a 2021-es év legszebb kertjeit!

A Covid járvány miatt hosszú fennállása óta először ősszel kerül megrendezésre a világ legrangosabb és legrégebbi kertépítészeti kiállítása, a Chelsea Flower Show Londonban. 

Ami azt is jelenti, hogy az eddig kimondottan a tavaszi, nyári időszakra tervezett kerteket, kiállításokat most ősziesre kellett hangolniuk a kertépítőknek. További változtatás  még ezenfelül, hogy a járványügyi előírások betarthatósága érdekében 5 nap helyett 6 napig gyönyörködhetnek a látogatók a szép kertekben,ámde ezúttal mindenféle zsúfoltság nélkül. 

Az őszi évad növényei

A változtatások magától értetődően érintették a növények kiválasztását is,  és a rövidebb nappalok miatt nagy hangsúlyt kellett fektetni a helyszínek megfelelő megvilágítására is. Sok nehézséget okozott a fák, cserjék, sövénynövények beszerzése is, melyeket általában Olaszországból, Németországból és Hollandiából szoktak importálni. De a többi növény beszerzése az Egyesült Királyságban is sok fejtörést okozott a kerttervezőknek, mivel a járványhelyzet miatt sokat változott a piac. 

Chelsea Flower show Naomi Ferrett-Cohen

Tervező: Naomi Ferrett-Cohen | Fotó © RHS

Hangsúly a balkon- és konténerkerteken

A fentebb említett nehézségek azonban új lehetőségeket is hordoztak magukban, ugyanis végre képviselhetik magukat a 2021-es Chelsea Flower Show-n a kisméretű kertek is, mint a balkon- és a konténerkertek, amik rögtön saját kategóriát is kaptak. E kisméretű kertek megjelenése a fesztiválon régi nagy hiányosságot pótol és válaszol a pandémia alatt a városlakókban felmerült kertészkedési igényre, mely szerencsére állandósulni látszik. 

modern balkonkert Chelsea Flower Show 2021

Modern balkonkert Tervező: Alexandra Noble | Fotó © RHS

chelsea flower show balkonkert

Chelsea flower show ’21 balkonkert Tervező: Michael Coley

Érdekes tematikájú kertek

Idén több kertészeti társaság is egy kerttel fejezte ki tiszteletét a pandémia alatt hősies munkát végző egészségügyi dolgozók részére:

chelsea flower show 2021 Naomi Ferrett-Cohen kertje

Finding Our Way – An NHS Tribute Garden (Sanctuary Gardens) | Tervező: Naomi Ferrett-Cohen | Fotó © RHS

Chelsea flower Show 2021 Robert Myers kertje

The Florence Nightingale Garden: A Celebration of Modern-Day Nursing (Show Gardens) | Tervező: Robert Myers | Fotó © RHS

Biodiverzitás, organikus kertészkedés

organikus kert a Chelsea Flower Show-n 2021-ben

A Yeo Valley Organic Garden ezzel a kerttel szeretné ösztökélni a kertészkedés iránt érdeklődőket az organikus kertészkedés és a biodiverzitás támogatására Tervező: Tom Massey | Fotó © RHS

organikus kert

Organikus kert Tervező: Marie-Louise Agius | Fotó © RHS

Meleg színösszeállítások

Míg egyes kertépítőknek komoly nehézséget okozott terveik megvalósításában az őszi évad, addig mások egy kis kreativitással szinte egy az egyben meg tudták őrizni növénypalettájukat. Charlotte Harris és Hugo Bugg például, akik nagy esélyesei a fődíjnak, mintegy 80 %-ban tudták magukat tartani eredeti tervükhöz.

The M&G Garden (Show Gardens) | Tervező: Harris Bugg Studio | Fotó © RHS

Általánosságban elmondható még a fesztiválon kiültetett növényekre, hogy melegebb a színösszeállításuk, mint a korábbi években. 

Guide Dogs’ 90th Anniversary Garden (Artisan Gardens) | Tervezők: Adam Woolcott y Jonathan Smith | Fotó © RHS

Sok változtatás történt tehát az idei rendhagyó Chelsea-i Show-n, amire sajnos már megint nem sikerült eljutnunk. Na, talán jövőre! Addig is gyönyörködjünk együtt a kiállított kertekben!

Chelsea Flower Show Nagy Pavilon 2021

Chelsea Flower Show Nagy Pavilon 2021

balkonkert

Arcadia Tervező: Martha Krempel

Balcony of Blooms Tervező: Alexandra Noble

The Boodles Secret Garden Tervező: Thomas Hoblyn

városi minikert

The Calm of Bangkok Tervező: Tawatchai Sakdikul és Ploytabtim Suksang

A garden between continents

A garden between continents

Ha szívesen megnéznéd az összes kiállított kertet, erre a linkre kattints!