Ajánló

Ezt látnod kell! Történelmi érdekességek és múltbéli fotók gigantikus káposztákról

Miért olyan népszerű a káposzta? Egyszerűen azért, mert nem túl nagy munkával maroknyi jelentéktelen fekete magból ehető óriásokat lehet nevelni. Jól tud alkalmazkodni a mérsékelt övi klímához és nevelése nem igényel különösebb felhajtást. És persze nagyon egészséges is, így népszerűsége ősidők óta töretlen, amit az alábbi történelmi események is alátámasztanak.

 

nagy-kaposzta

Gigantikus káposzták

 

kaposzta

” A zacskó Vandergaw káposzta mag, amit küldtél nekem, többet ér, mint a nagy, lapos Hollandia.” (Ajánlólevél egy Burpee magkatalógusból-1888)

Talán a Római Birodalom is hosszabb ideig fennállt volna, ha Diocletianus császár posztján maradt volna Rómában, ahelyett, hogy elvonult a dalmát tengerparti spliti palotájába káposztát nevelni.

Cook kapitány legénysége a savanyúkáposzta-ellátmánynak köszönhette, hogy elkerülte a skorbut, ezt követően a káposztáért korábban nem túlságosan rajongó angolok is megbarátkoztak vele.

Alexander Turnbull Library Manuscripts and Pictorial collection, Ref 1/2-022483-F

Nem ér a nevem, káposzta a fejem 🙂

Labrador fagyos földjén, Kanadában, az 1900-as évek elején egy amerikai szőrmekereskedő törte a jeget a sós vízzel megtöltött hordókban, hogy hozzájusson egy fagyasztott káposztafejhez. Clarence Birdseye kidolgozott egy különleges élelmiszer-fagyasztási módszert, hogy felesége kedvében járjon, aki elszigetelve a hosszú fagyos hónapok alatt nagyon hiányolta a friss zöldséget. A család később  visszatért az Államokba és Birdseye megcsinálta a szerencséjét. Az első Birds Eye fagyasztott ételek 1930. március 6-án kerültek a polcokra.

V. György angol király az első világháború alatt felásatta a Buckingham-palota előtti virágágyásokat, hogy káposztát és burgonyát termelhessen. Ez része volt uralkodói programjának: Minden ember egy kertész – mondta. A háború végére Anglia kétmillió tonna friss káposztát termelt, sok háborús veterán is beállt a káposzta termelésbe és a kertészkedés egészségmegújító ereje segített nekik a testi és lelki gyógyulásban.

kaposztafold

Káposztaföld

Amerikában a II. világháború alatt szintén zöldségeskertekké alakíttatták a parkokat. Az akkori elnökfeleség, Eleanor Roosevelt is felásatta a Fehér Ház kertjét, hogy káposztát, sárgarépát és burgonyát ültethessenek a kertben.

kaposzta

Káposzta-hadsereg

A kormány az Egyesült Királyságban is hasonlóan biztatott a saját “káposzta” megtermelésére, hirdetve, hogy a győzelemért itthon is dolgozni kell. Szorgalmazták az üvegházak építését is. Piacra dobtak egy kis füzetet hat pennyért, “Üvegházak vagy Hitler” címmel. A minisztérium “Áss a győzelemért” zöldségtermesztési bemutatókat szervezett és a vidéki iskolásokat is a saját zöldségágyás művelésére ösztökélték. Ebből az úgynevezett “káposztafej” iskolás generációból nőtt ki aztán egy új, kertészkedő nemzedék.

kaposzta

Nem kicsi káposzta

A nagy háborús káposzta fogyasztásnak lett egy másik előnye is, ahogy George Orwell megjegyezte: ” A legtöbb ember jobban táplált, mint korábban. Ugyanakkor nincsenek elhízva.” Az angolok jó egészségben vészelték át a háborút, részben a káposztának köszönhetően.

Forrás:  Bill Laws: Ötven növény, amely megváltoztatta a történelmet, http://www.gettyimages.com/