kerttervezés
Ajánló

Így állj neki a kerttervezésnek! – A konyhakert

Értelemszerűen kezdjük a listát az elmaradt projektekkel. Mert remélem, hogy nem én vagyok az egyetlen hobbi-kertész, aki a terveinek legföljebb a 70-80 százalékával végez. Oh, bárcsak lenne két életem! Az egyiket simán non-stop a kertben tölteném.

Inspiráció gyűjtése

Szánjunk rá időt, és kutassunk. A kertészeti magazinok és az internet telis-tele van szuper ötletekkel. Most jut arra időnk, hogy inspirálódjunk. Gyűjtögessük ki a nekünk tetsző megoldásokat, olvassunk utána a tervezett növények igényeinek, sőt attól se riadjunk vissza, hogy papírt és ceruzát ragadjunk és megtervezzük, amit szeretnénk csinálni! A legvázlatosabb terv is rengeteget segíthet abban, hogy miből mit és hová ültessünk.

Veteményes, konyhakert tervezése

A legnagyobb körültekintést talán a veteményes tervezése igényli. Hiszen legtöbbünknek csak néhány négyzetméter áll a rendelkezésére, ebből kell kihozni a legtöbbet. Mérjük le, hogy pontosan mekkora területen tudunk majd gazdálkodni és számoljuk ki, hogy nagyjából mennyi növényt fogunk tudni felnevelni az adott területen. Fölösleges több hektárra való magot venni, mert a vetőmagok maximum egy-két évig őrzik meg a csírázóképességüket.

Gondoljuk végig, hogy mik azok a zöldségek, amikből sokat fogyasztunk, amit nagyon szeretünk és először ezeket helyezzük el a jövőbeli kertben. Ha még maradt hely, oda jöhet majd egy-két kísérleti egyed. Ha még nincs nagy gyakorlatunk a zöldségtermesztés terén, érdemes olyan, kevésbé “hisztis” egyedekkel próbálkozni, mint a paradicsom, a hagyma, a fokhagyma, a borsó, a bab vagy a cukkini. Persze ezekkel is mellé lehet fogni, de alapvetően jól nevelhetőek.

veteményes-tervezes

Érdemes olyan dolgokat is rendelni, amik tavasz végéig leteremnek, így kora nyáron le lehet őket váltani másra. Ilyen például a retek és a spenót. Ezeket májusig betakaríthatjuk – és milyen nagy örömmel tesszük majd! Zsenge retek vajas kenyérrel, isteni! A friss spenótból készült főzelék pedig egészen más kategória, mint a mirelit – és ezek  helyére jöhet például a paradicsom.

Ha még nem vagy biztos a dolgodban, menj tovább a következő linkre, ahol 4 ültetési tervet is találsz tőlem mini és közepes ágyásokhoz: Márk vetőmag csomagjai  – ültetési tervek kezdőknek

Vetőmagok beszerzése

A vetőmagokat is nyugodtan elkezdhetjük már most beszerezni. Találhatunk belőlük a szupermarketekben, a kertészeti és barkácsáruházakban. Alapvetően itt is jó eséllyel kaphatunk kifogástalan termékeket, de nagyobb rá az esély, hogy öreg, csírázásra már nem képes magokat sóznak ránk. Ezért biztosabb, ha bemegyünk a legközelebbi gazdaboltba, itt kaphatunk még néhány jó tanácsot is.

De ne féljünk felcsapni az internetet sem! Elég sok hazai és külföldi oldal foglalkozik vetőmag-értékesítéssel, és ezeken a helyeken egészen különleges növények magvait is beszerezhetjük, mint a vörösbelű retek, az  illatos robbanódinnye vagy a kék paradicsom. (Frissítés: már mi is feltöltöttük a webáruházunk készleteit nagyon jó minőségű Kiepenkerl és Sperli vetőmagokkal, virágmagokkal, szóval ha otthonról szeretnél rendelni,  irány a Kert Shop🙂

Csak győzzön választani az ember! Máris könnyebb kivárni a tavaszt 🙂

További hasznos cikk a témához:

A kerttervezés 3 alappillére

Így tervezz konyhakertet online! 

 

rovarbarát virágmagok
shop.kert.tv