pókok a kertben
Június

A pókok szerepe a kertben avagy miért szeressük a pókokat?

Növényvédelem a biokertben sorozat 5. rész. Pók-Háló, avagy több szem többet lát: kertünk hat- és nyolcszemű lakói

Miért szeressük a pókokat a kertben?

A pókok egyedszáma drasztikusan csökkent az elmúlt években, ami azért aggasztó, mert ökológiai szerepük jelentős és fontos szerepet játszanak a táplálékláncban. A hazai póknépesség elképesztő mennyiségű, 100-200 ezer tonnányi ízeltlábút eszik meg évente, miközben ők maguk fontos táplálékai a kertünkben élő madaraknak és emlősöknek. A természetes élőhelyek megtartása, kialakítása azért is fontos a saját kertünkben, hogy minél több hasznos rovar és ízeltlábú találjon otthonra benne.

Neked vajon milyen pókok élnek a kertedben, mennyire jellemző a kertedre a biológiai sokféleség? Megtudhatod, ha csatlakozol az ÖMKi Pók-Háló kutatásához! Mivel a pókok nagyon érzékenyen reagálnak az élőhelyek változására, ezért indikátorként is szolgálnak egy-egy kert biológiai sokszínűségének felméréséhez. Ennek érdekében indították el a Pók-Hálót – egy önkéntes alapon működő közösségi kutatást -, amelynek keretében a pókok megfigyelésével a résztvevők aktívan hozzájárulhatnak a mindennapi életterünk természetközeliségéről alkotott tudásbázis bővítéséhez.

A pókok jelentőségéről és a projektről hallgassátok meg beszélgetésünket az ÖMKi projektvezető kutatójával, Mezőfi László pókásszal

A videót az ÖMKi megbízásából a KertTV készítette. A videó elkészítését a dm drogérialánc támogatta.

Ha tetszett a videó, ne felejts el feliratkozni a Kert TV youtube csatornájára, hogy mindig azonnal értesülj a legfrissebb videókról!

A facebook oldalunk pedig egészen nagyszerű! Gyere és légy a közösségünk tagja:

www.facebook.com/otthonakertbentv