zöldségek támrendszere
Ajánló

A kúszó zöldségnövények támrendszerei

Karók, kötelek, némi kézügyesség és máris indulhat a „szado-mazo” kerti munka! Néhány olvasó nyilván furán néz, hogy: „nocsak, mi is lesz ez pontosan”, de nem kell megijedni, semmi perverzió, csupán a szépen fejlődő zöldségek támrendszereinek elkészítéséről van szó.

futóbab támrendszeren

a futóbab támrendszeren fejlődik jól

A támrendszer előnye

A legtöbb zöldséges kertben már nagyra nőtt a borsó, a bab is szépen iperedik, nem beszélve a paradicsom palántákról. Mindenképp gondoskodni kell az ezeknek megfelelő támasztékról, hiszen enélkül a termés jó része elvész, megpenészedik, megeszik a csigák, stb.

A talajon elterülő növények karók nélkül sokkal könnyebben áldozatul eshetnek gombás megbetegedéseknek is, miután a párás, nem szellőző környezet az ilyen betegségek melegágya. Sok helyet is spórolhatunk, ha felfelé engedjük terjeszkedni a kúszó zöldségnövényeket, arról nem is beszélve, hogy például egy, a megfelelő helyen kialakított zöldséglugas jótékonyan árnyékol is a veteményes felett. Egy ilyen lugas felépítéséről készült videómat itt nézheted meg: Árnyékoló lugas veteményeskertbe egyszerűen.

paradicsom támrendszere

a paradicsom is karózást igényel a bőséges termés érdekében

A kúszó zöldségnövények támrendszere

Fontos, hogy minden növénynek a végső méretéhez és alakjához tervezzük a támrendszert. Bele kell kalkulálni, hogy egy futóbab adott esetben 3-4 méteres hajtásokat is növeszt és akad olyan lugas-paradicsom, amely szintén 2-3 méter magasra nőhet. Ugyanakkor a borsó például a talaj feletti 0,5-1 méteres magasságban terebélyesedik.

Figyeljünk arra is, hogy a karókat megfelelő mélységbe le tudjuk szúrni a talajba, hiszen a nagy zöld- és terméstömeget el is kell bírnia, sőt még a nyári szeleknek is ellen kell állnia anélkül, hogy összeomlana, mint egy kártyavár.

lugasparadicsom

íme egy igazi paradicsomlugas

Lugas-paradicsom és futóbab támrendszere

Ezeknek célszerű sátorváz szerűen kialakítani a támasztékot, erős 1,5-2 cm átmérőjű lécekből, vagy bambuszból. Szúrjunk a földbe ezekből 6 darabot, olyan 3 méter körülieket (körben) és csokorban kössük össze a tetejét. A bambusz azért jobb, mert a talajba szúrt vége sem rothad el, így évekig újra használhatjuk, igaz ugyan, hogy elég sokba kerül. Ha nincs helyünk efféle vázszerkezet kialakításához, akkor „futtathatjuk” rácsra, kerítésre is a babot.

Kígyóuborka támrendszere

A kígyóuborka is szereti, ha magasra kúszhat, ennek is komolyabb támaszték kell a későbbi, nagy súlyú termések miatt. Az ilyen uborkát célszerű drótkerítés mellé ültetni, vagy vastagabb fából és erős madzagból-drótból összeállított, masszív támrendszert kialakítani számukra.

futobab-sator

a sátorszerű támaszték a legjobb a futóbabnak

Borsó támasztéka

A borsó mellé a rövid, elágazó karók a legjobbak, ezeket faágakból készíthetjük el legkönnyebben. Ha ilyen nincs kéznél, akkor a sorok mellé leszúrt botok és a rájuk kifeszített madzag is megteszi.

A kisebb növények, mint az alacsonyabb növésű paprika, paradicsom, bimbóskel és padlizsán is jó, ha kapnak támasztékot, mert a termés súlya lehúzhatja, vagy a szél feldöntheti azokat. Akik a veteményezés idején nem gondoskodtak a karózásról és egyéb támaszték kialakításáról, most mindenképp tegyék meg, hiszen így sokkal több és szebb termés lehet az eredmény.

borso

a borsó is többet terem, ha nem a talajon kell elfeküdni

Spárgabab támasztéka

Végül pedig, egy idehaza még kevéssé ismert babféle a spárgabab, amely szintén lugasra “futtatva” fejlődik a legszebben és hozza akár egy méteresre is megnövő terméseit.

spargabab

ízletes és látványos is a spárgabab