augusztus a kertben
Ajánló

Augusztusi kerti teendők

Betakarítás, öntözés, készülődés a télre. A nyár utolsó havában ezek a kertész legfontosabb feladatai!

kerti teendők augusztus

Öntözés

Továbbra is fontos teendő a rendszeres és alapos öntözés. Enélkül a zöldségeink termése, a virágok, fák, bokrok, gyümölcsök mind-mind kárba veszhetnek, nem beszélve az eddig bele fektetett rengeteg munkáról! Ami nagyon fontos  a száraz, forró időszakban, hogy ne csak az ágyásokat, balkonládákat, cserepes növényeket öntözzük, hanem a nagyobb cserjéket, fákat is! Erről itt olvashatsz többet.

Azzal is rengeteg vizet spórolhatunk meg, ha egyik csapunk, tömlőnk vagy csatlakozónk sem csöpög, szivárog. Egy kis csepegés nem tűnik soknak, de ha folyamatos, azzal havi szinten akár több 100 liter vizet pazarolunk el.
Viszont egy megfelelőlen lefektetett csepegtetős öntözőrendszerrel akár 70%-al kevesebb vízzel is üzemeltethetjük a kertet. Ráadásul nagyon könnyen kiegészíthetjük egy időzítővel, így nekünk sem kell minden szabadidőnket slaggal a kezünkben tölteni! Erről itt tudhatsz meg többet: Csepegtető öntöző telepítése

Talajlazítás

A talaj felső rétegének lazításával is segíthetjük visszatartani a nedvességet. Bármilyen furcsán is hangzik, de a talajból sokkal gyorsabban párolog a nedvesség, ha össze van tömörödve/szikkadva, mint amikor laza. Ennek az az oka, hogy a tömör talajban mikroszkópikus kapilárisok (apró járatok) alakulnak ki, és ezeken el tud illanni a drága víz. Ezért  például a veteményesben rendkívül fontos, hogy mindig fel legyen lazítva a talaj. Ilyenkor nem kell mélyre hatolni, csak néhány centi mélyen óvatosan lazítsuk fel a földet a növények körül egy ásóvillával.

Mulcsolás

Amíg ki nem próbáltuk, el sem tudjuk képzelni, mennyi vizet és vesződséget spórolhatunk meg, ha kertünkben mulcsolást alkalmazunk a veteményesekben és ágyásokban. Egyrészről sokkal-sokkal kevesebb gyommal kell bíbelődnünk majd, másrészről – és ezekben az eszeveszett melegekben ez a legfontosabb – sokkal kevesebb nedvesség párolog a talajból, így növényeink kevesebb locsolással is elvannak. A legegyszerűbb ha a levágott fűnyesedéket szórjuk 4-5 centi vastagon a növények köré. Ez szép lassan le is bomlik majd, ezzel még táplálva is a talajt.

Cukkini gombásodás

Az egyik személyes kedvencem a konyhakertben a cukkini. Nagyon bő termést hoz és nagyon sokféleképpen lehet elfogyasztani. És ha jól érzi magát, annyi termést hoz, hogy még ajándékozhatunk is belőle! De sajnos, más tökfélékhez hasonlóan, erősen hajlamos a liszharmat gomba fertőzésre, ami akár el is pusztíthatja az egész tövet, de legalábbis jelentősen csökkenti vagy megszünteti a terméshozamot.  Ezért folyamatosan figyelni kell, hogy még idejében meg tudjuk állítani a fertőzést. Ha azt vesszük észre, hogy a leveleken fehér, hintőporra emlékeztető bevonat jelenik meg, és a termések vége elkezd bebarnulni, fonnyadni, akkor gyorsan lépni kell! A korai fázisban nyakon csípett gombás fertőzések szerencsére elég jól kezelhetők, akár biológiai szerekkel is, mint a ként és rezet tartalmazó Bordói lé vagy szódabikarbónával.

Paradicsom felkötözés

Ha minden a terv szerint halad, akkor mostanra a paradicsom bokraink csakúgy roskadoznak a pirosló termésektől. De a jóból is megárthat a sok, legalábbis a növénynek! A nagyobb fürtöket vagy tekintélyesebb terméseket kössük fel egy zsinórral, nehogy letörje a súly az egész ágat, mert az nagyon-nagyon bosszantó. Tapasztalatból mondom.

Eper

Az eper ültetésére az augusztus az optimális hónap. Az új palántákat azonban ne a régi növények helyére ültessük, az eper ugyanis szereti, ha mindig új helyet kap.

Jégvédelem

Nem árt felkészülni a jég elleni védelemre is, hiszen bármikor lecsaphat egy vihar, ami hozhat magával mindent letaroló jégesőt. A legegyszerűbb, ha kikészítünk a növények mellé egy jókora Raschel-hálót, amit, ha jön a vihar, csak gyorsan rá kell húzni az ágyásokra, és valamennyire megvédi a növényeinket.

Raschel-háló Fotó: Kerítésmánia

Betakarítás

Nyár derekára a legtöbb zöldség és gyümölcs már érik és elkezdhetjük a betakarítást. Ilyenkor célszerű minden érett termést leszedni, még akkor is, ha az szemmel láthatóan kukacos, vagy sérült, vagy megrágták a csigák. Ha ezeket ott hagyjuk és elkezdenek rothadni, számos gombabetegség táptalajául szolgálhatnak.

Zöld metszés

Ha a gyümölcsfák metszése kerül szóba a legtöbben úgy gondolják, hogy ez csak tavasszal és/vagy ősszel esedékes, de nyáron is célszerű úgynevezett zöld metszést végezni, vagyis egy kicsit kiritkítani a fák lombját, hogy továbbra is be tudjon hatolni a napfény és át tudja járni a levegő. Egyszerűen távolítsuk el a túlságosan besűrűsödött friss hajtásokat, és ha van elég bátorságunk, a termést is megritkíthatjuk picit, ha egy-egy ágon túl sok van belőlük. Így a megmaradtak szebben fognak érni, és véletlenül sem törnek le az ágak a nagy súly alatt.

Levendula metszése

Augusztusban itt az idő kissé visszavágni az elvirágzott levendulát. Ha azt szeretnéd, hogy a levendulád szép és egészséges maradjon, idejében vissza kell metszeni és pótolni kell számára a tápanyagot. Fontos, hogy a tavaszi metszés legyen az alaposabb, ilyenkor csak a virágokat tartó szárakat metsszük le, ezzel serkentjük a jövő évi dúsabb virágzást és a növény is tömöttebb lesz tőle.

Rózsametszés 

Szerencsére a virágok királynője, a rózsa szereti a meleget és a napot. Tehát ha lelkiismeretesen öntöztük, tápoztuk, akkor biztosan folyamatosan hozza az új virágokat. Ezeket a virágokat azonban elvirágzás után fontos gyorsan eltávolítani. Ragadjunk tehát egy éles metszőollót  és legalább az első, kifelé növő ötlevelű ágacskáig vágjuk vissza az ágat. Fontos a “legalább”, ugyanis ennél erősebben is visszavághatjuk, ha szükséges – pl ha túlságosan elnyúlt egy irányba. Ne izguljunk, a rózsa nagyon jól bírja, sőt szereti a metszést! Garantáltan újabb virágokkal fogja meghálálni.

Másodvetés

A betakarítás mellett fontos már az őszi, téli zöldségek vetése, hiszen lassan kifutunk az időből. Növényeink csak úgy nőhetnek elég nagyra a hideg átvészeléséhez, ha már most elültetjük őket, amikor még meleg a talaj és az időjárás. Erről itt találhattok egy jó videót. Ezeket a zöldségeket vethetjük vagy ültethetjük most: karalábé, mángold, cikória, rukkola, endívia, fodros kel, újhagyma, spenót, bordáskel, saláta.

Komposztálás

Bízom benne, hogy ma már minden kertben van komposztáló! Hiszen nincsen jobb módja annak, hogy egyrészrt megszabaduljunk egy rakás kerti- és egyéb hulladéktól, ami amúgy csak szemetünket növelné, másrészt a növényeink számára fantasztikus, tápanyagban dús humuszt készítsünk .Ha ügyelünk rá, hogy a komposzthalmunk jó vegyes legyen, sose száradjon ki teljesen, ne égesse a nap, és havonta becsülettel megforgatjuk, akkor akár 4-5 hónap alatt kész lehet a jó kis organikus növény-szteroid. Sokat segít, ha néhány rétegenként 2-3 centi földet szórunk rá.

Fűszernövények tárolása

Dübörög a nyár. Nekünk embereknek és néhány növénynek ez már lehet, hogy egy kicsit sok, de fűszernövények ilyenkor vannak igazán elemükben., csak úgy kicsattannak az illóolajoktól, ezért ilyenkor érdemes sokat szüretelni belőlük. És amit nem tudunk frissiben elfogyasztani, azt tegyük el a hideg téli napokra. Kakukkfű, bazsalikom, zsálya, rozmaring, oregano, citromfű, orbáncfű, körömvirág és még sorolhatnánk azokat a növényeket, amelyeket most kell begyűjteni, megszárítani, lefagyasztani vagy olajban eltenni. Az elraktározásukról itt tudhatsz meg többet: Így raktározd el télire a fűszernövényeket!

Kétnyáriak magvetése

Ugyanígy a kétnyáriak magvetését is megkezdhetjük. Ha már virágoknál tartunk, ne feledkezzünk meg az évelők, egynyáriak elvirágzó, megszáradó növényi részeinek eltávolításáról sem.

Madarak

Okos kertész, aki ilyenkor gondol a madarakra is. Nem csak azért, mert a hőségben nekik is szükségük van ivóvízre, hanem azért is, mert ha a kertünkben találnak itatót, akkor a közelben maradnak, és ott pusztítják a kártevőket.

Tápozás

A rendes szorgos kertész tudja, hogy tápozás, trágyázás nélkül nincs szép kert, és tavasszal alaposan meg is “etette” a kertet. Azonban mostanra a legtöbb növény, virág már felélte a tavaszi élelmet. Ezért érdemes a konyhakertben, a balkonon és a gyepen is frissíteni a tápozást.
És ha tudjuk, akkor ehhez inkább szerves tápokat használjunk, mert ezek egyrészt nem tudják olyan könnyen kiégetni a növényeket és talajt sem teszik tönkre, a műtrágyákkal ellentétben.