augusztus a kertben
Ajánló

Augusztusi kerti teendők

Betakarítás, öntözés, készülődés a télre. A nyár utolsó havában ezek a kertész legfontosabb feladatai!

 • Továbbra is fontos teendő a rendszeres és alapos öntözés. Enélkül a zöldségeink termése, a virágok, fák, bokrok, gyümölcsök mind-mind kárba veszhetnek, nem beszélve az eddig bele fektetett rengeteg munkáról! Ami nagyon fontos  a száraz, forró időszakban, hogy ne csak az ágyásokat, balkonládákat, cserepes növényeket öntözzük, hanem a nagyobb cserjéket, fákat is! Erről itt olvashatsz többet: 
 • A talaj felső rétegének lazításával is segíthetjük visszatartani a nedvességet. Bármilyen furcsán is hangzik, de a talajból sokkal gyorsabban párolog a nedvesség, ha össze van tömörödve/szikkadva, mint amikor laza. Ennek az az oka, hogy a tömör talajban mikroszkópikus kapilárisok (apró járatok) alakulnak ki, és ezeken el tud illanni a drága víz. Ezért  például a veteményesben rendkívül fontos, hogy mindig fel legyen lazítva a talaj. Ilyenkor nem kell mélyre hatolni, csak néhány centi mélyen óvatosan lazítsuk fel a földet a növények körül egy ásóvillával.
 • Cukkini gombásodás. Az egyik személyes kedvencem a konyhakertben a cukkini. Nagyon bő termést hoz és nagyon sokféleképpen lehet elfogyasztani. És ha jól érzi magát, annyi termést hoz, hogy még ajándékozhatunk is belőle! De sajnos, más tökfélékhez hasonlóan, erősen hajlamos a liszharmat gomba fertőzésre, ami akár el is pusztíthatja az egész tövet, de legalábbis jelentősen csökkenti vagy megszünteti a terméshozamot.  Ezért folyamatosan figyelni kell, hogy még idejében meg tudjuk állítani a fertőzést. Ha azt vesszük észre, hogy a leveleken fehér, hintőporra emlékeztető bevonat jelenik meg, és a termések vége elkezd bebarnulni, fonnyadni, akkor gyorsan lépni kell! A korai fázisban nyakon csípett gombás fertőzések szerencsére elég jól kezelhetők, akár biológiai szerekkel is, mint a ként és rezet tartalmazó Bordói lé vagy szódabikarbónával.
 • Ha szeretnek tartalékot felhalmozni a zöldfűszerekből, erre augusztusban van az utolsó lehetőség. Szedjük le a növényeket, majd szárítsuk meg vagy fagyasszuk le őket. Az elraktározásukról itt tudhatsz meg többet: Így raktározd el télire a fűszernövényeket!
 • Az eper ültetésére az augusztus az optimális hónap. Az új palántákat azonban ne a régi növények helyére ültessük, az eper ugyanis szereti, ha mindig új helyet kap.
 • Nem árt felkészülni a jég elleni védelemre is, hiszen bármikor lecsaphat egy vihar, ami hozhat magával mindent letaroló jégesőt. A legegyszerűbb, ha kikészítünk a növények mellé egy jókora Raschel-hálót, amit, ha jön a vihar, csak gyorsan rá kell húzni az ágyásokra, és valamennyire megvédi a növényeinket.

Raschel-háló Fotó: Kerítésmánia

 • Nyár derekára a legtöbb zöldség és gyümölcs már érik és elkezdhetjük a betakarítást. Ilyenkor célszerű minden érett termést leszedni, még akkor is, ha az szemmel láthatóan kukacos, vagy sérült, vagy megrágták a csigák. Ha ezeket ott hagyjuk és elkezdenek rothadni, számos gombabetegség táptalajául szolgálhatnak.
 • Rózsametszés Szerencsére a virágok királynője, a rózsa szereti a meleget és a napot. Tehát ha lelkiismeretesen öntöztük, tápoztuk, akkor biztosan folyamatosan hozza az új virágokat. Ezeket a virágokat azonban elvirágzás után fontos gyorsan eltávolítani. Ragadjunk tehát egy éles metszőollót  és legalább az első, kifelé növő ötlevelű ágacskáig vágjuk vissza az ágat. Fontos a “legalább”, ugyanis ennél erősebben is visszavághatjuk, ha szükséges – pl ha túlságosan elnyúlt egy irányba. Ne izguljunk, a rózsa nagyon jól bírja, sőt szereti a metszést! Garantáltan újabb virágokkal fogja meghálálni.
 • A betakarítás mellett fontos már az őszi, téli zöldségek vetése, hiszen lassan kifutunk az időből. Növényeink csak úgy nőhetnek elég nagyra a hideg átvészeléséhez, ha már most elültetjük őket, amikor még meleg a talaj és az időjárás. Erről itt találhattok egy jó videót. Ezeket a zöldségeket vethetjük vagy ültethetjük most: karalábé, mángold, cikória, rukkola, endívia, fodros kel, újhagyma, spenót, bordáskel, saláta.
 • Ugyanígy a kétnyáriak magvetését is megkezdhetjük. Ha már virágoknál tartunk, ne feledkezzünk meg az évelők, egynyáriak elvirágzó, megszáradó növényi részeinek eltávolításáról sem.

 • Okos kertész, aki ilyenkor gondol a madarakra is. Nem csak azért, mert a hőségben nekik is szükségük van ivóvízre, hanem azért is, mert ha a kertünkben találnak itatót, akkor a közelben maradnak, és ott pusztítják a kártevőket.