Ajánló

Az igazi Fűszersáfrány

Sokunk hallott már a Fűszersáfrányról (Crocus sativus), de saját szemmel is láttunk már ilyen növényt? Sajnos ezt nem sokan mondhatjuk el magunkról, mert hazánkban még igen ritkán találkozhatunk vele a kertekben, pedig nagyon egyszerűen tartható dísz- és haszonnövény is egyben. Valaha itthon is termelték a melegebb lejtőkön, azokon a helyeken, ahol gumója nem fagy ki, s ahol egyébként a szőlő is beérik.

Aki járt már Spanyolországban vagy India azon részén, ahol ezt a növényt termesztik, meseszerű látványban lehetett része. Október végén és november elején a Fűszersáfrány virágba borul. Ilyenkor az ültetett területeken lila a táj a sok millió virágtól. Az asszonyok óvatosan a sorok között járva szedik a növény értékes részét, a bibéjét. A sáfrány bibéje a világ egyik legdrágább fűszere, grammja drágább, mint az arany ára. Minden egyes bibét kézzel szednek le!

Sáfrányszüret Spanyolországban

fuszersafrany

Minden egyes bibét kézzel szednek le

Ha szeretnénk ezt a növényt a saját kertünkben is meghonosítani, most van itt az ideje az ültetésnek! 

A Fűszersáfrány tulajdonságai és tartása

A Fűszersáfrány a krókuszok népes családjába tartozik. Hagymagumós évelő növény. Ha sikerül hozzájutnunk pár hagymához a rendelős oldalakon vagy az üzletek valamelyikében, vásárláskor bizonyosodjunk meg róla, hogy a hagymák egészségesek. A hagymákat általában zacskóban, forgács között hozzák forgalomba. Fontos, hogy vásárlásnál leellenőrizzük, hogy a hagymák nem e penészednek, nincsenek e kiszáradva vagy épp meg van e a megvásárolni kívánt darabszám. Amennyiben mindent rendben találunk és hazahozzunk a különleges hagymáinkat, el is ültethetjük őket a kertbe.

Nem igazán válogatós növény. A hazai viszonyok között is nagyon jól fejlődik. Keressünk neki egy olyan helyet, ahol ez az értékes növény szem előtt lesz virágzása idején. Legjobb neki a bejárat környéke, egy feltűnő útszegély vagy egy sziklakert. A Fűszersáfrány szereti a napos helyet és a homokos, laza és tápanyagban gazdag talajt. Ha a talajunk túlságosan kötött, ültetés előtt lazítsuk fel a helyét egy kis homok és sóder keverékével, mert nagyon fontos, hogy a pangó víz elkerülése végett biztosítsuk a hagymáknak a jó vízelvezetést. Az ültetési mélység legyen 10 cm.

A napos hely azért fontos a növénynek, mert későn virágzik, így, ha szeretnénk, hogy kinyíljon, ezt biztosítanunk kell a számára. Alig igényel gondozást. Az agresszív növényeket tartsuk távol a hagymáktól, néha pedig gyomláljunk a helyén. Nyáron nyugalmi időszaka van, ezért elegendő számára az a víz, amit a többi növény is kap. Októberben a virágokkal együtt jelennek meg a hosszú, vékony levelei, amik a virágzás után megnyúlnak. Virágai levendulakékek, sötétebb barázdákkal. Minden virágban három hosszú, jól elkülönült sötétvörös bibe van. Ezek a bibék maguk az értékes fűszer.

Fűszersáfrány

A Fűszersáfrány felhasználása

Felhasználása sokoldalú. A bibéjével ízesített étel arany színűvé válik, íze intenzíven édeskés és kicsit kesernyés, ezért csak nagyon óvatosan bánjunk vele. Kis mennyiségben nyugtatja a szívet és jó közérzetet biztosít. A régi időkben érzéstelenítésre és görcsoldásra is használták. Nagyon fontos, hogy a sáfrány a főzéstől sokat veszít az intenzív ízéből, így csak a főzés legvégén adjuk az ételhez. Ne fogyasszunk belőle sokat, ugyanis már kettő dekagramm sáfrány elfogyasztása egyszerre halálhoz vezethet!

Ezután a pár mondat után szerintem sokan kedvet kapunk a Fűszersáfrány telepítéséhez. Mindegy, hogy a drága fűszert akarjuk e kipróbálni vagy épp dísznövényként ültetjük el a kertben, különlegessége mindkét módon varázslatos hatással lesz ránk. Igényei annyira csekélyek, hogy akár kezdő vagy lusta kertészeknek is ajánlott növény, a siker pedig a kertbarátok körében az őszi virágzás idején szinte garantált.

Szerző: Bugyi Zsolt