orchidea, kiállítás, bécs
Ajánló

Bécsi orchidea kiállítás

Képes élménybeszámoló a Bécsi orchidea kiállításról

Egy rövid kedvcsináló beszámoló az orchidea szerelmeseinek a Bécsi orchidea kiállításról

2018 Február 17. én korán reggel indultam, hogy időben oda érjek a kiállításra. Délelőtt 10 óra magasságában meg is pillantottam a kiállítás helyszínét. Két nagy üvegház volt erre a célra berendezve. Kívülről nem látszott semmi különös, de amint beléptem, csodálatos látványban volt részem! Amerre a szem ellátott, rendkívül látványos növények, nagyszerű kompozíciókban elrendezve. Az illat leírhatatlanul egzotikus volt bent! A legritkább fajoktól a közönségesebb Phalaenopsis-ig mindent meg lehetett találni.

Először a Magyar Orchidea Társaság gyönyörűen elrendezett kompozícióját kerestem meg. Középen egy nagyon szép fa állványon a  papucs orchideák kaptak helyet, de rengeteg más orchideát is bemutatott kis hazánk a széles publikumnak. Amik nekem nagy kedvenceim lettek ezen a kiállításon, azok a csónakorchideák! Szebbnél szebb színekben, rengeteg virágszárral örvendeztették meg a szemünket.

Nagyon különleges látványosság volt Gustav Klimt két festményének óriás replikái, melyeken nagyon ízlésesen virágokat rendeztek el. Láttam még műanyagból készült óriás hangyákat, virággal teli széket és még számtalan nagyon ötletes kiegészítőt, mellyel mozgalmasabbá tudták varázsolni a kiállítást. Számomra hatalmas meglepetés volt a rengeteg kereskedő, voltak Magyarországról, Taiwanról vagy épp Hollandiából is. Rengeteg mindent be lehetett náluk szerezni, nagyon ritka orchideákat, sok kiegészítőt (föld, cserép) és nehezen beszerezhető ötletes kellékeket. 

 Az idei kiállításon nagy hangsúlyt fektettek a télálló orchideák bemutatására és árusítására is. Nagyon elragadóak voltak a Tibeti orchideák épp virágzó beültetései. Különlegesség volt a sok Calanthe télálló orchidea is, amely csak pár éve van jelen a piacon. Régi nagy álmom volt már a kerti papucs orchidea, melyből itt számtalan fajtát bemutattak. Ezekből a növényekből vásárolni is lehetett. Némelyikért egy kisebb vagyont is elkértek. A télálló orchideák árai általában 25 euró és 150 euró között mozogtak fajtától függően.

Most az ott megvásárolható fajtákból bemutatok néhányat, melyek kertben is tarthatóak.

boldogasszony papucsa, orchidea

Boldogasszony papucsa

Cypripedium (Boldogasszony papucsa)

Szinte bárhol termeszthető, ahol a hőmérséklet nem igazán megy + 30 fok fölé, télen pedig kb + 5 fok alá. Akár a -25 fokos hőmérséklet sem jelent neki gondot, amennyiben megfelelő védelemben részesül egy kis avarral és hótakaróval. Félárnyékos helyeket kedvel és sok nedvességet (magas páratartalmat). Semmiképp se ültessük közel fákhoz vagy bokrokhoz, mivel azok elszívják a törékeny növény elől a tápanyagot és a nedvességet. A legjobb neki egy védett árnyas házfal, ahol öntözést is tudunk számára biztosítani. A téli pangó víztől óvni kell, mert érzékeny rá. Havonta egyszer a kertben is adjunk neki kiegészítő orchidea tápoldatot a megfelelő növekedés és virágzás érdekében. A csigák nagyon szeretik ezt a növényt, így a csapadékos időben szükséges lehet a védekezés. Ha ezt nem tesszük meg, a csigák akár egy éjszaka alatt is lerághatják a növényt.

boldogasszony papucsa, orchidea

Boldogasszony papucsa

Pleione (Tibeti orchidea)

Fontos róla tudni, hogy magashegyi növény, a Himalájából származik. Előszeretettel ültetik a termetéhez képest igen nagy és mutatós virágaiért. Védett helyen szépen átteleltethető. Fontos, hogy nem a hideg árt neki, hanem a pangó nedvesség. Ezért fontos, hogy télen védjük falombbal és hungarocell lappal a csapadék ellen. Az is megoldás, ha ültetéskor vízáteresztő kőzetet terítünk le alá, mint pl. a sóder vagy a kavics zúzalék. Ha azt szeretnénk, hogy a növényünk jövőre biztosan kihajtson, ősszel szedjük fel és ültessük átmenetileg cserépbe. Hideg fagymentes helyre tegyük, és nagyon ritkán öntözzük csak meg! Ha kertbe ültetjük, akkor üde, mészmentes talajba tegyük. Árnyék vagy félárnyék és védett fekvés az ideális a számára. Nyáron nagyon fontos, hogy öntözzük rendszeresen.

tibeti orchidea. orchidea

Tibeti orchidea

 

Bletilla Striata (Jácintorchidea)

Nagyon könnyen kezelhető növény, mely hetekig is virágzik, a félárnyékos, védett helyet kedveli. Humuszon, egyenletesen nedves talajba ültessük. Mivel nem teljesen télálló, csak nagyon védett helyen próbálkozzunk meg a kerti teleltetésével! 15 – 20 cm vastag száraz lombtakarás és hungarocell védelem is szükséges a téli nedvesség ellen. Ha cserépben tartjuk, akkor egy hűvös pincében szinte minden gond nélkül átteleltethető. 

jácintorchidea

Jácintorchidea

 

calanthe, orchidea

Calanthe

Calanthe

Sajnos hazánkban nem igazán télálló. A Himalájából származik, hegyi orchidea. Legjobb cserépben tartani és úgy nevelni. Ha cserépben tartjuk, általában télen fog virágba borulni! Nagyon tartósan, akár több héten át is nyílnak lepkére emlékeztető kecses virágai. Tápanyagban gazdag talajt igényel. Gondozása megegyezik a többi orchideáéval.

Inspiráló, kellemes élményekkel gyarapodtam tehát rövid látogatásom során. Úgy gondolom, mindenkinek megéri legalább egyszer elmenni, hogy megcsodálja ezeket a növényeket ebben a nagyszerű környezetben. 2020-ban remélem sokukkal találkozom a következő Bécsi orchidea kiállításon!

Bugyi Zsolt