2021 évösszefoglaló
Ajánló

Egy rendkívüli év a kertben – 2021-es évösszegző

Ez az év nem volt egy szokványos év. Bizonyos szempontból nem csak egy új évtized, de egy teljesen új korszak is ezzel vette kezdetét. Szép lassan ugyan, de kezdjük megérteni és elfogadni, hogy a dolgok egyszer s mindenkorra megváltoztak, hogy nem lesz a világ megint olyan, mint régen. Ez persze nem könnyű. A változás sosem az. De abban szerintem a legtöbben egyetértünk, hogy változnunk KELL. Egy természetközelibb, azzal együttműködő és nem azt pusztító világot kell építenünk. És mi lehetne erre alkalmasabb tanterem, mint a kert?!

Egy öko-kertész (és bízom benne, hogy ha olvasod ezeket a sorokat, Téged is idesorolhatlak) pontosan azt teszi kicsiben, amit társadalmi szinten kellene tennünk; békében és szövetségben dolgozik együtt a természettel. Mindkét fél hasznára. A 2021-es évben én is igyekeztem továbbra is ezt az utat járni a Kert TV-vel; a Szelíd Kertész Útját. Olyan megoldásokat kerestem és mutattam be, amivel békében, vegyszerek nélkül, a körforgást szem előtt tartva lehet kertészkedni és gazdálkodni.

2021-es kertlátogatások

Például, hogy Ti is a saját szemetekkel lássátok, hogy ez igenis lehetséges, és lehet ilyen szemlélettel gazdálkodni, ellátogattam a Séf&Kertész kertjébe, ahol nem csak csodálatos zöldségeket termesztenek, de isteni finomságokat is készítenek belőlük.


De más példaértékű kertekbe és helyekre is elvittelek Titeket magammal. Visszalátogattam például Kalaznóra, ahol Pálinkás Norbi barátom hatalmas kitartással és lelkesedéssel újítja régi vendégházát és a hozzátartozó birtokot:


A csodálatos Lulla Cottage-ban is jártunk, ahol Szabó Laci kertépítő valósította meg régi álmát, egy ízig-vérig angol házikót:

És egy igazi Ezeregyéjszaka meséibe illő mór teaházba és annak elbűvölő kertjében is jártunk: 

 

A konyhakert újdonságai

Természetesen a sok utazás mellett sem feledkeztem meg a veteményesről! Idén is együtt csináltuk végig a szezont a vetőmag választástól Milyen vetőmagot vegyek? a fóliaalagutat építetésen át Vetés februárban? – Felhajtható, duplafalú fóliasátor építése egyszerűen| kert TV érintve a leggyakoribb paradicsom betegségeket és vegyszermentes kezelésüket A paradicsom hiánybetegségei | kert TV a jól megérdemelt szüretig; megkóstolva az idei fantasztikus és ízletes paradicsom termést:

És persze nem múlhat el úgy év, hogy legalább egy új magaságyás projektem ne legyen! Idén Shou Sugi Ban technikával, vagyis tűzzel konzervált fával készítettem el az eddigi legnagyobb ágyásom:

Sajnos az idén megélt hosszú szárazság miatt muszáj volt foglalkozni az öntözés és vízmegtakarítás témájával is. Az, hogy ez mennyire mindenkit érintő – szó szerint – égető probléma, jól mutatja, hogy ez a videóm lett idén a legnézettebb a Youtube-on, eddig közel 100 ezren nézték meg:

 

Hatalmas mérföldkőhöz jutott idén mind a Facebook oldalunk, mind a Youtube csatornánk. Előbbi meghaladta a 200 ezres követői számot, utóbbi pedig a 100 ezer feliratkozót lépte át. Nagyon köszönöm Neked is, hogy hozzájárultál ehhez a hatalmas eredményhez. Igyekszem a jövőben is kiérdemelni a bizalmadat, ígérem.

Egy természetbarát kertészeti webáruház elindul

Nem mehetek el az idei év nagy kalandja, a saját webshopunk elindítása mellett sem. Bár a Kert Shopot hivatalosan már 2020-ban elindítottuk, igazán csak idén kezdtünk el foglalkozni vele. Mitagadás, ezzel teljesen új vizekbe ugrottunk fejest, és a víz frissítően hideg és nem árt erőteljes karcsapásokkal úszni, ha az ember a felszínen akar maradni az erős sodrásban, de mégiscsak sikerült a felszínen maradnunk, a Ti vásárlásaitoknak köszönhetően. Köszönjük.

Nekünk ez egy nagyon fontos dolog, hiszen egy ilyen csatorna rengeteg munkával jár, és a csekkeket nem lehet videóval befizetni, a boltban nem lehet kerti tanácsra kenyeret venni. Ezért próbáltunk egy olyan konstrukciót kitalálni, ami mindenki számára előnyös lehet. Ha szeretnétek, megvehetitek azokat a kipróbált és általam használt termékeket, amik Nekem tényleg beváltak, miközben nekünk jut egy kis bevétel, és ennek köszönhetően továbbra is ingyenesen elérhető tartalmakat tudunk készíteni Nektek. Szerintem ez egy jó deal.

Úgyhogy a Kert Shopban jövőre is rengeteg hasznos és jó öko-portékával készülünk majd Nektek.

2022-ben is természetes

Ami pedig a 2022-es év tartalmait illeti, az irány természetesen marad természetes! 

Ez egy olyan út, amin a kertész is holtig tanul. Bármilyen területtel kezdek el foglalkozni, mindig a tudás egy egész új univerzuma nyílik meg számomra, így mindig van mit tanulnom és van mit továbbadnom Nektek .

Biztos, hogy lesz sok-sok anyag a konyhakerttel kapcsolatban. Új módszerekkel és megoldásokkal fogok kísérletezni, és továbbra is a talajra szeretnék fókuszálni, mert abban rejlik minden növény egészségének titka.

Folytatom majd a példaértékű magyar kerteket bemutató sorozatot is. És garantáltan sokat fogok foglalkozni a permakultúra témakörével is, ami véleményem szerint kulcsfontosságú lesz abban, hogy kertjeinket fel tudjuk készíteni a klímaváltozás okozta kihívásokra.

És nagy erőkkel ügyködöm egy grandiózus, tévés vonatkozású projekten is, de ez még eléggé bizonytalan, úgyhogy már csak babonából is maradjon ez egyelőre titok. 😉

A hosszú és nehézségekkel teli év ellenére remélem Ti is megtaláltátok a boldogságot a kertben és azon túl is.

Találkozunk jövőre, addig Kellemes Ünnepeket és Boldog Újévet, barátaim!