egynyári virágfolyam
Ajánló

Ültessünk virágfolyamot egynyáriakból!

Az egynyáriak kreatív ültetésénél természetesen nincsenek kőbe vésett szabályok (lényeg, hogy legyünk eredetiek, és leljük örömünket abban, amit csinálunk), de azért itt is van egy sorrend, amit érdemes betartani.

1, Talajtisztítás, a meder elkészítése 

A munka első része a talaj megtisztítása. Válasszunk ki egy 4-5 méteres szakaszt, gazoljuk ki, majd turbózzuk fel trágyával, biohumusszal, tőzeggel. A folyam tetejére helyezzük a vödröt, vagy amit kigondoltunk, és süllyesszük félig a talajba. Bár a lényeg az eredetiség, nem árt, ha előre megtervezzük, hogyan is fog kinézni a kompozíciónk. A folyam medrének kijelöléséhez használhatunk például köveket is, de ez nem kötelező. Ha  viszont használunk, akkor alaposan be kell őket süllyeszteni, hogy az első eső ne mozdítsa ki őket a helyükből. Ha megvan a forma, akkor jöhet a tartalom.

virágfolyam egynyáriakból kerámia kaspóban

virágfolyam egynyáriakból kerámia kaspóban

2, Az egynyáriak kiválasztása, beültetése

Egynyáriak ültetésénél fontos szabály, hogy tavasszal várjuk meg azt az időszakot, amikor már biztosan nincsenek éjszakai fagyok. Hiába van nappal jó idő, ha jön egy fagy, akkor annyi a frissen kiültetett virágoknak, ezért aztán érdemes kicsit türelmesnek lenni.

Nagyon fontos dolog még, hogyha többféle egynyári növényt ültetnünk össze, akkor ismerjük meg növényeink igényeit. Jó tisztában lenni azzal, hogy melyik növényünk kerülhet tűző napra, melyik kerülhet árnyékba, melyiknek milyen a hőigénye, illetve a tápanyagigénye. Ezenkívül szintén fontos dolog, hogy melyik mekkorára nő. A magasabb növésű elveheti a fényt egy kisebb növény elől, és nem fog rendesen fejlődni. Ezek mind olyan hibák, amelyek gondos előkészülettel megelőzhetők.

Kezdő kertészeknek ajánljuk a körömvirágot, a büdöskét (bársonyvirág), a coleust, a paprikavirágot, és a rézvirágot, mert ezek a magok szinte 95%-ban kikelnek és egész nyáron át virágoznak.

Az egynyári virágmagokat akár cserépbe is ültethetjük, erre szintén alkalmas a büdöske, a verbéna, a petúnia, a lobélia, és a bojtocska.

A kék bojtocska különböző változatait egy részben fagytűrő egynyári mexikói alapfajból nemesítették ki, s a nemesítők még ma is egyre jobb fajtákkal rukkolnak elő. Eredeti lakóhelyén ez nem egynyári növény, mindössze arról van szó, hogy a mi klímánkon nem élik túl a telet. Tavasztól kezdve egészen késő őszig virágoznak.

viragfolyam egynyáriakból

persze, ha valakinek nagy kertje van…….:-)

3, Tápanyag utánpótlás az egynyáriakból készült virágfolyamba

Ha azt szeretnénk, hogy egészen őszig virágozzanak a növényeink, akkor tápanyag utánpótlásra lesz szükségük. Az ültetés után várjunk legalább egy hónapot, ezután viszont érdemes az öntözővízhez valamilyen virágzó tápoldatot öntenünk, és azzal locsolni a növényeket.

Nézegess további csodás virágfolyamokat! 

viragfolyam-egynyariak

 

viragfolyam-hordobol

 

viragfolyam

 

virgfolyam-cserepbol

 

nagy-viragfolyam

 

petunia-viragfolyam

 

viragfolyam-kovirozsa

 

viragfolyam-egynyariakbol

 

egynyari-viragfolyam

 

arvacska-viragfolyam-hordo

Fotók: BoredPanda

Minőségi, szerves tápjainkat virágzó növények számára keresd a Kert Shopban