erdő ültetés
Inspiráció

Ültessünk erdőt!!

Közösségi erdő projektek

Az erdők csodálatos helyek. De nem csak azért mert sétálhatunk, kirándulhatunk bennük, hanem azért mert ezek a növényközösségek állítják elő az oxigén szükségletünk 20-30%-át, de legalább ennyire fontos az a tulajdonságuk, hogy eközben meg is kötik és hosszú-hosszú évekre szénné alakítják a légkörben lévő szén dioxidot. És mint tudjuk, erre most nagyobb szükség van, mint valaha, mivel az ipariforradalom, vagyis a XVIII. század közepe óta  közel a 40 szeresére növeltük a szén dioxid kibocsájtásunkat és mivel ez a anyag egy ún. üvegházhatású gáz ez jelentősen katalizálja a klíma felmelegedését. 

Éves szén-dioxid kibocsájtás (milliárd tonnánként) és a légkörben lévő szén-dioxid mennyiség

Tovább ront a helyzeten, hogy közben az iparosodással egyenes arányban csökkentettük-csökkentjük az erdők mennyiségét, nagyjából az egyharmadára. Vagyis ma egyharmada akkora erdőségek borítják a földet, mint 1750-ben. Akár elfogadja valaki, hogy a klímaváltozás emberi eredetű, akár nem, azt azért  látnia kell, hogy ez egy fenntarthatatlan tendencia.
Ebből a műholdas felvételből egyértelműen látszik, hogy milyen mértékben befolyásolják a lombos fák a légkörben lévő szén dioxid mennyiségét. 

Mit lehet, akkor tenni? Sok mindent.

Például ültethetünk fákat. Jó sokat. Nem elég csupán néhány fácskát elültetni a kert végében vagy a sétáló utcában (persze ez is segít), hanem bizony erdőket kell telepíteni. Ahhoz, hogy ellensúlyozni tudjuk a mostani szén dioxid mennyiséget legalább kétszer ennyi erdőségre lenne szükség. Ez nem kevés, de nem lehetetlen. Rengeteg olyan terület van, ami alkalmaztlan a mezőgazdasági tevékenységre és jelenleg “kihasználatlanul” áll, ha ezeket mind erdősítenénk, egész közel kerülnénk ehhez a célhoz. 

De mégis hogyan fogjon neki az átlag, a jövőért aggódó polgár egy erdő telepítésének?!

Semmiképpen sem egyedül, hanem mondjuk egy olyan szervezet segítségével, mint a MyForest közösségi erdők, vagyis a  Közösségi Erdőkért Alapítvány. Ez egy olyan non-profit szervezet, ami először Magyarországon, és remélhetőleg nemzetközi is szinten szeretne platformot létrehozni a földön található erdők számának megduplázása érdekében.

Ezt úgy kívánják megvalósítani, hogy összekötő platformként tevékenykednek, és összekapcsolják:

– a klímáért aggódó civileket, akik faültetéssel szeretnének hozzájárulni a nagy közös célhoz, 

– cégeket, amelyek az erdők telepítésében vesznek részt, 

– földtulajdonosokat, akik földjük felajánlásával járulnak hozzá a projekthez, vagyis erdősítési hasznosításra adják földjüket, 

– cégeket, amelyek ügyfeleik számára szeretnének fákat ültetni.

– valamint kampányokkal, ahol az adományozott összeget erdőtelepítésre fordítják.

És ami nagyon fontos, nem egyszerűen elültetik a csemetéket, hanem az ültetés után is gondjukat viselik, több évig gondozzák az általuk telepített erdőket.

Megalakulásuk óta elültettek 35,000 facsemetét és makkot Szarvasgedén két területen, és egy Hatvan-Kerekharaszti területen, és a jövő évre terveznek többet is, a Baranya megyei Erzsébet településen és Csécsén is, majd az ország további területein.

A honlapjukon (myforest.hu) pontosan látható az elültetett és tervezett fák száma, valamint név szerint minden adományozó.

Ha Neked is lenne kedved részt venni a bolygónk újraerdősítésében; hamarosan indítunk a MyForesttel egy közös karácsonyi kampányt, hogy elültessünk egy minél nagyobb, közös Kert TV erdőt. 

Mert a boldogság nem csak a kertben, az erdőben is terem! 💪🦵👌

Részletek hamarosan.