téli balkonláda növények
Ajánló

3 fagytűrő növény, amik télen is díszíthetik a balkonod

Szerencsére szép számmal lehet találni olyan színpompás növényeket, amelyek egész télen élettel töltik meg a balkonod. Ezekből most jöjjön három, amiket mindenképp érdemes bevetni a téli szürkeség és egyhangúság ellen:

Árvácska, a téli balkon sztárja

A téli balkon üde színfoltjai az Árvácskák (Viola sp.), az enyhébb időben még virágoznak is. Fagytűrők, legfeljebb a kemény mínuszok ellen érdemes betakargatni a tövüket.

Az árvácska egyszerű igényű, szereti a napos, félárnyékos helyet, és ha rendszeresen eltávolítod az elhervadt részeit, újabb és újabb virágokkal ajándékoz majd meg! A laza, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Míg a sarkantyús árvácskát (Viola calcarata) és a kisvirágú árvácskát (Viola cornuta) csoportosan javasolt ültetni, addig a kerti- vagy nagyvirágú árvácskát (Viola wittrockiana) egyesével.

fagytűrő balkonnövény árvácska

Árvácska a téli balkonon

Díszkáposzta

A díszkáposzta többek között a közterek kedvelt téli növénye, de fodros, színes leveleivel téged is elbűvöl majd, hiszen balkonládában is tartható. Legtöbbjük ehető, bár kár lenne edényben végezniük. Minél hidegebb van kint, a díszkáposzta annál színesebb lesz.

TIPP: csoportosan ültetve a legmutatósabb

díszkáposzta a balkonon

A díszkáposzta csoportosan ültetve a legmutatósabb

Téli jázmin

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) a tél végén borul virágba, enyhe teleken viszont korábban is gyönyörködhetsz benne. Akár az egész balkont képes lenne beborítani, de cserjeként egy cserépben is tarthatod. Ha van támasztéka, akár 3-4 méter magasra is felfuttatható.

téli jázmin balkonon

Téli jázmin a téli balkon dísze

téli jázmin fagytűrő balkonnövény

téli jázmin cserépben balkonon

A téli jázmin jól metszhető, ezért alacsony, nyírott sövénynek is kiválóan alkalmas. A formázására a virágzása után, április-májusban kerülhet sor. 

téli jázmin sövény

A téli jázmin a kerítés tövébe ültetve a kerítést támaszként használja, át is hajolhat rajta, így szelídítve a kerítés ridegségét.

téli jázmin

TIPP: Jól alkalmazkodik, a városi klímát is tűri. A homokos-agyagos, nedvességtartó, magas tápanyagtartalmú talaj a legideálisabb számára, és a napos, félárnyékos helyet szereti.