Inspiráció

Fürdőtó: kettő az egyben

Egy tó vagy medence a saját kertben fejedelmi dolog, de mi van, ha telhetetlenek vagyunk és mindkettőt szeretnénk? Erre is van megoldás: a medence és a kerti tó ötvözete, a fürdőtó.

A fürdőtó első ránézésre úgy néz ki, mint egy természetes tó, azonban ha jobban megfigyeljük, akkor rájövünk, hogy egy normális tóvá álcázott medencéről beszélünk.

furdoto

Fürdőtó

Mindkettő előnyeit megőrzi, ráadásul mivel egy természetesen működő rendszerről beszélünk, ezért semmiféle vegyszer nem szükséges a tisztán tartásához.

Itt a természet maga végzi el a folyamatokat a növények és némi természetes szűrőberendezés segítségével. A szerves anyagokat gyakorlatilag teljesen kivonják a vízből és így nem adnak módot az algáknak a felszaporodásra, ami nagy gondot jelent a medencéknél és a kerti tavainknál is.

Egy normális, kék medence esztétikai szempontból nem illeszkedik a kerti képbe, természetesnek semmiképpen sem nevezhető, ráadásul csak nyáron lehet használni. A fürdőtó előnye, hogy mivel természetes növényi környezet veszi körül, ezért télen is lehet gyönyörködni benne.

Növénytelepítés

A fürdésre használt rész mellé, a sekélyebb területre vízi növényeket telepítenek- ez az úgynevezett növényzóna. Ezt regenerációs zónának is hívják. Ez segíti elő a tóban a szerves anyagok lebontását, az egyensúly fenntartását.

furdoto-diagram

Fürdőtó – diagram

Sajnos egy fürdőtó megépítése drágább, mint egy sima medencéé vagy tóé, de a fenntartása valamivel gazdaságosabb. Bár az úszó részt ugyanúgy takarítani kell, mint egy sima medence esetében, illetve ebben az esetben a vízinövényeket is gondozni kell és visszavágni.

Ezért azonban kárpótol az a csodás látvány, amit a tóba ültetett mocsári növények nyújtanak. Jöhet a sásliliom, tubarózsa, írisz, nyílfű, vízi menta.

furdoto

Fürdőtó

Vigyázat, probléma lehet abból, hogy egy jól működő tóban kevés a tápanyag a növényeknek. Ezért a növények tápozására külön oda kell figyelni! Ha nagyon jól érzik magukat a növények, akkor valószínűleg az alga is meg fog jelenni, szóval valamiféle egyensúly kialakítására kell törekedni, illetve elkerülhetetlen, hogy manuálisan szabaduljunk meg az algától.
Előnye még a fürdőtónak, hogy télen nem kell leengedni a vizet (bár ez a medencék, tavak esetében sem célszerű), így aztán akár korcsolyázhatunk is rajta, vagy csak gyönyörködhetünk befagyott felszínében.

És a végére egy fürdőtó építése 3 percben:
Akiket ajánlunk, ha belevágnál: http://www.gyermelyikert.hu/referenciak/az-elso-furdoto/