tó, kerti tó építés
Ajánló

Hogyan építsünk kerti tavat?/2. rész

Saját bejáratú kerti tavat szeretnél? Íme néhány tipp és tanulság, ha magunk akarunk nekilátni a tó építésének

Az előkészületekben terveztünk, számoltunk, kiástuk a medret, most jöhet a folytatás!

A tószegély

Ha a gödörrel megvagyunk, jöhet a tószegély! Ez egy olyan újrahasznosított műanyagból készült szalag, amit a tó körül olyan módon fektetünk le, hogy mindenhol vízszintben legyen. Ha ez nem stimmel, az nagy gond, mert ki fog folyni a víz a tóból!

diszto építés

Geotextil

Ha a tószegély mindenhol klappol, jöhet a geotextil. Erre azért van szükség, nehogy a kiálló kövek, vagy feltörő erősebb gyökerek átszúrják a tófóliát. Ügyeljünk rá, hogy minél egyenletesebben legyen leterítve. Ez nem könnyű, hiszen egy szabálytalan formát kell lefednünk. De ne türelmetlenkedjünk, mert később már nem lesz lehetőségünk korrigálni, ha esetleg valamit elrontunk!

Tófólia

Ugyanez vonatkozik magára a tófóliára is. Ezt még nehezebb lesz egyenletesen lefektetni, de minél simább, annál tartósabb és esztétikusabb lesz. Szánjunk tehát arra is időt, addig hajtogassuk, forgassuk, amíg a lehető legjobb eredményt érjük el!

Ha készen vagyunk, levághatjuk a széleket, de inkább hagyjunk rá bőséggel, mint hogy a víz betöltése után, rövid legyen a széleken! A geotextilt és a fóliát is fektessük rá a szegélyre, majd dugjuk el! Ezt tehetjük úgy, hogy az előzőleg visszahajtott gyepszőnyeg alá „tűrjük be”, vagy használhatunk köveket is erre a célra. A lényeg, hogy a fóliából minél kevesebb látszódjon! Egy kerti tó csak akkor lesz igazán szép, ha a fólia szinte észrevehetetlen marad!

disztohoz tófólia

A másik kulcsfontosságú tényező a természetesség. Ne takarjuk egyszerűen egy rakás lapos kővel a fóliát, mert annak nem lesz természetes hatása. Próbáljuk meg utánozni a természet nagyszerű véletlenszerűségét. Nem könnyű, de érdemes!

Kövek

A tó medrébe is helyezzünk nagyobb köveket! Itt is próbáljunk a természetes hatásra törekedni, miközben igyekezzünk minél több fóliát eltakarni. Ez megint egy olyan tevékenység, amivel rengeteg időt el lehet tölteni, de gondoljunk arra, hogy egy rendesen megépített tó hosszú évekig lesz majd ékessége a kertünknek, mit számít ahhoz képest az a néhány óra – inkább nap – amit az építésével töltünk!

Növények:

A növények ültetéséhez mindenképp ’tó-földet’ használjunk, mert abban nincs szerves anyag, ami a víz „buggyanását” idézheti elő! Különböző növényeinket ültethetjük ültetőkosárba, vagy a kövek közé is. Arra ügyeljünk csak, hogy a növények megfelelő helyre kerüljenek fényigény és vízmélység tekintetében.

dísztó

Fontos!

Igen sok vízinövény nem fagytűrő, így ezeket vagy védett helyre visszük (pl a garázsba, pincébe egy vödör vízben) vagy számolunk azzal, hogy évente újakat kell beszerezni belőlük. Ahogy tesszük azt az egynyári növényeinkkel is.

Minden tóban létfontosságú, hogy a víz mozogjon, éljen. Vízforgatóból és különféle szűrőkből is rengeteg félét vásárolhatunk. Ez csak a pénztárcánkon múlik, a néhány ezer forintostól a milliós értékűig. De valamilyen mindenképp legyen, mert e nélkül nem lesz hosszú életű a tavunk!
Pedig ha már ennyit dolgoztunk vele, nem ártana! 🙂

Ha még többet szeretnél megtudni a témáról, a következő cikkeket, kisfilmeket tudom ajánlani:

Hogyan építsünk kerti tavat? 1. rész

Fürdőtó: kettő az egyben

Csobogók, kisebb kerti tavacskák tavaszi karbantartása