futómuskátli
Ajánló

Miért ödémás a futómuskátli levele?

Az oka egyszerűbb, mint gondolnád: a rossz klíma

Muskatli_odema

Csúnya-csúnya muskátli ödéma

Meg kell szoknom, hogy már a március 15-e előtti napokban muskátli dugványokat látok az áruházakban! Szeretett dísznövény tanárom biztosan összevont szemöldökkel csóválná a fejét, ha látná ezeket a 10-es pakkos csomagolású épp-hogy-gyökeres, inkább szaporítóanyagnak, mint kész növénynek nevezhető nyurga muskátli palántákat…

És mit csinálunk a márciusi hidegben megvásárolt muskátlival? Elültetjük balkonládába. Éjszakára becipeljük, hiszen kint fagy van. Reggel korán elmegyünk otthonról, még nem tesszük ki az ablakba, mert hideg van, ezért a mi munkanapunkat zárt helyen tölti a növény. Meleg van és kevés fény, ezért megnyúlik. Ebből a kezdeti kezelési hibából aztán sok-sok betegség alakul ki.

Az egyik ilyen betegség a futómuskátli ( Pelargonium peltatum) levelén jelentkező muskátli ödéma.

Ez egy olyan megbetegedése a muskátlinak, amit nem kórokozó, hanem a rossz klímaszabályozás okoz. A levél felszínén sárga foltok jelennek meg, a levelek fonákán pedig barna parásodás. A tünet oka a hőmérséklet és a relatív páratartalom túl intenzív és túl gyors változása.

A túl magas relatív páratartalom miatt a növény nem képes kellően párologtatni, ezért az erős gyökérnyomás következtében a levélben található sejtekben túl nagy nyomás alakul ki. Egyes növények ilyenkor vízcsepp formájában választják ki a vizet, hogy csökkentsék a belső nyomást (pl. árvácska, eper), más fajoknál a sejtfal sérül, a sejtek szinte “felrobbannak”.

odema-a-muskatli-level-fonakon

A levél fonákján még csúnyább

A futómuskátli leveleken ezek a szétrobbant sejtek rövid időn belül jellegzetes parásodás formájában mutatkoznak meg. Később ezeken a sérüléseken másodlagosan megjelenhetnek gombabetegségek is. Az elparásodott foltok megjelenése után a levelek már nem tudnak regenerálódni.

Mi a megoldás? 

  • Az, hogy lassan, fokozatosan érjük el a hőmérséklet és a páratartalom kiegyenlítődését. Úgynevezett sokkot okoz, ha meleg párás helyről hirtelen hűvösebb, szárazabb levegőre kerülnek a növények, és fordítva.
  • Kerüljük a délutáni öntözést, különösen borús időben, és inkább többször kevesebbet öntözzünk, minél kevesebb olyan felesleges nedvességet kapjon a muskátli napközben, ami a naplemente előtt már nem képes távozni belőle párolgással.
  • Kerüljük a túl magas nyomást a gyökérzetben, ezt kiegyenlített öntözéssel tudjuk elérni.
  • Az általunk használt tápoldatban az elemek aránya kiegyenlített legyen, és tartalmazzon elegendő kálciumot és káliumot, amire a sejtfalak megerősödéséhez van szükség, ne csak nitrogént, amiből általában elegendő áll rendelkezésre.
  • Ahhoz pedig, hogy szép, dús növényünk legyen, rendszeresen csípjük vissza a hajtásokat, ezzel serkentve elágazásra a futómuskátlinkat. Ha ez elmarad, akkor a tövüknél kopaszak lesznek a növények és az ablakból belülről nézve nem nyújtanak majd szép látványt.

A jó minőségű szerves muskátli- és balkonnövény tápokért irány a Kert Shop!shop.kert.tv

Klementisz Ágnes

Kiemelt kép: mein-schoener-garten.de