szep-gyep-ontozes-nyiras
Ajánló

Mitől lesz szép a gyep? – Az öntözés, fűnyírás, táplálás aranyszabályai

 

szep-gyep-ontozes-nyiras

A fűnyírás szabályai:

  • Ahhoz, hogy a gyep jó sűrű és összefüggő legyen legalább 10 naponta, de inkább hetente le kell nyírnunk. A heti fűnyírás alól csak akkor vagyunk felmentve, ha nagyon nagy a meleg és a szárazság és nincs öntöző rendszerünk! Ugyanis a hosszabb fű leárnyékolja saját magát, ezáltal meggátolva, hogy minden nedvesség elpárologjon a talajból.
  • Normál időben azonban a gyep magassága 3,5-5 cm legyen. A levelek hosszának azonban maximum 1/3-át szabad levágni, mert az ennél erőteljesebb visszavágást a fű már elég rosszul viseli, mert ilyenkor hirtelen sokkal kisebb felületen tud fotoszintetizálni. Mintha nekünk egyik napról a másikra visszavennék a konyhapénzünk a harmadára.
  • A fűnyírást mindig éles pengéjű géppel végezzük, mert ha nem, akkor az roncsolni fogja a fűszálakat, sőt rosszabb esetben ki is tépheti őket!
  • Ugyanez történhet, ha a fű talaja nagyon száraz. Ilyen esetben inkább locsoljuk be egy nappal korábban. Tocsogó gyepen sem célszerű füvet nyírni – főleg nem villany fűnyíróval – mert szintén kitéphetjük a szálakat, ráadásul a talajt is nagyon összetömörítjük.
  • Soha ne nyírjunk füvet papucsban vagy nyitott cipőben! A lábujjak hiánya kifejezetten fájó tud lenni.
  • A keletkezett nyesedéket mindig távolítsuk el, így az nem “tömíti” el a füvet. Ezt a nyesedéket nyugodtan tehetjük a komposztálóba, vagy használhatjuk mulcsként olyan helyeken, ahol szeretnénk visszafogni a gyomnövekedést.

szep-gyep-ontozes

A helyes öntözés szabályai

Az öntözés nem tréfa dolog! A nyári időszakban egy szép gyepnek 3-4 naponta 15-20 liter víz kell négyzetméterenként! Ez a mennyiség bizony meg tudja pörgetni a vízórát! Így nem árt, ha van egy saját kút is kéznél. Sokat segíthet, ha az esővizet is el tudjuk raktározni valahol.

Célszerű az öntözést hajnalban vagy naplemente után végezni, mert ilyenkor párolog el a legkevesebb víz. Az is nagyon fontos, hogy inkább ritkábban öntözzünk de kiadósan, mert így a növényeket arra ösztökéljük, hogy a gyökereikkel minél mélyebbre hatoljanak és jobban ellenálljanak a szárazságnak.

szep-gyep-ontozes

Hogyan tápláljuk a gyepünket?

Azonban még ez a sok fáradozás sem fogja meghozni a gyümölcsét, ha füvünknek nem jut elegendő táplálék! Mint a legtöbb növénynek, a fűnek is három alapvető anyagra van szüksége: nitrogénre, foszforra és káliumra.

A műtrágyák

Mivel a tiszta gyep érdekében minden szerves hulladékot elhordunk a pázsitról, a fű a mi segítségünkre szorul ebben is. A legtöbben sajnos még mindig műtrágyákkal oldják meg ezt a feladatot. Tény, hogy ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ezzel azonban hosszútávon nem csak a saját talajunkat, de az szélesebb környezetünket is tönkretesszük. A műtrágyák használata ugyanis hosszútávon megöli azokat a talajlakó mikroorganizmusokat, amik a talajt “élővé” teszik és amelyek elősegítik, hogy a talajban lévő szerves anyagok a fű számára is könnyen felvehető formába kerüljenek.

FIGYELEM! Élő vizekbe egyáltalán nem kerülhet műtrágya, mert a nitrogén megmérgezi a vízi életformákat!

A szerves trágyák

A legtöbb szerves táp azonban éppen ellenkezőleg, segíti, sőt akár pótolja is ezeket az organizmusokat. Tehát, bár először nagyobb beruházást igényel a szerves táp használata, hosszútávon egyre kevesebbre lesz szükség belőle, mert a gyep ellenállóbb és “önállóbb” lesz.  A trágyázást célszerű évente háromszor elvégezni: márciusban, júniusban és szeptemberben – még most is nyugodtan pótolhatjuk.

A szerves tápok használatának fontosságáról itt olvashatsz többet: Miért használj szerves trágyát? 

Áprilisi gyepgondozás -felülvetés, tápozás

Egy aszályos vagy hideg tél meg tudja viselni a gyepet. Akár egész területek tudnak teljesen kikopni. Ezeket célszerű felülvetni, ugyanis a gazok hamarabb fognak felbukkanni rajtuk, minthogy a fű ismét birtokba venné.
Mielőtt nekiállnánk, előtte alaposan öntözzük be a gyepet, majd amilyen alaposan tudjuk gereblyézzük át az egészet. A keletkezett gyepfilcet tegyük félre mulcsnak.
 
Ha kellően fellazítottuk a talajt, szórjuk be a kopasz foltokat fűmaggal – lehetőleg ugyanolyan fajtával, mint amivel eredetileg vetettünk. A foltokra szórjunk vékony föld réteget, majd kínáljuk meg a gyepet bőséges szervestáppal, hogy legyen miből növekednie. Végül alaposan öntözzük be újra. Melegebb időben naponta 2-3-szor is öntözzük, amíg a friss fű kellően meg nem erősödik

És a végére a legfontosabb tanácsunk: nem kell, hogy mindenkinek angol pázsitja legyen! Nincsen semmi baj azzal, ha a füvünk egy kicsit gazos, vad. Ha rendszeresen nyírjuk, akkor akár egy szem fűmag elvetése nélkül is kialakíthatunk egy jó fajta „háztáji” gyepet. Igaz, golfozni nem lehet majd rajta, de focizásra ez is tökéletes!

Jó minőségű környezetbarát gyepápoló termékeinket keresd a webshopban!

shop.kert.tv

gyepápolás