rozsdagomba
Ajánló

Hívatlan vendég a kertben – a rozsdagomba

Hirdetés

Talán már Te is megtapasztaltad, amikor a hűvös őszi hajnalok beköszönte után a gyep egyik pillanatról a másikra olyanná válik, mint egy hulladékvas gyűjtő telep: rozsdás színbe öltözik.
Közelebbről megvizsgálva a levélzeten temérdek apró narancssárga pöttyöt fedezhetsz fel, ami megérintve krémes, rozsdaszínű port hagy a kezeden (és minden máson is). Ez nem más, mint a szántőföldi rém: a rozsdagomba.

A bazídiumos gombák osztályába tartozó élősködő legnagyobb mértékben ősszel fertőz, de szívós fajta lévén, tavasszal is vissza-vissza kacsint, amikor az idő elkezd melegedni.

De miért is annyira mumus ez a gomba?

Mert szinte kivédhetetlen. Spóráit a szél könnyűszerrel fújja be a gondosan ápolt gyepedre, újra és újra megfertőzve azt. Szerencsére a megfelelően karbantartott gyepeken kisebb kárt okoz, és gyorsabban ki is heverik a megjelenését.
De egy rosszabb kondícióban levő gyepben komoly károkat okoz.

Finom, porszerű spóráit rendkívül könnyű egyenletesen szétteríteni a kertben a fűnyíróval is, ha nem veszed időben észre.
Élősködő életmódjának köszönhetően a fűszálakon megtelepedő képletek szabályosan kiszívják az életet a fűből. Legyengítik, így a téli stresszhatások után (téli aszály, ónos eső) már nem tud újra kihajtani.
A másik komoly kihívás a rozsdagombával, hogy mire meglátod a pöttyös gombatelepeket, addigra már vígan szétszóródott az egész területen a spórája…

rozsdagomba

Ha nem lépsz időben, akkor felülvetésre, vagy teljesen új füvesítésre kell készülnöd tavasszal.

Mi a megoldás ellene?

Egyrészt a prevenció. Ha rendszeresen táplálod szerves tápanyagokkal kiadósan a gyepet és a talajéletet, már tettél egy nagy lépést afelé, hogy könnyebb sérülésekkel megússz egy őszi rozsdarobbanást, ami a szél szárnyán terjed (de ezt minden betegségre elmondható). Erős kondíció, erős védekező rendszer.

Tapasztalataim szerint a talaj és a talajélet minősége döntő szerepet játszik a rozsdagomba támadások kivédésében.
A saját telkünkön is tapasztalom, hogy a kerítésen belüli, rendszeresen szervesen tápanyagozott, EsstenceOrigo-val, Amalegreollal és Humin Garden Plus Sol-lal kezelt részeken szinte soha nincs rozsda, míg a ház előtti részen minden évben megjelenik.

A külső részeket, lévén közterület nem olyan intenzitással gondozzuk, mint a belső, szép kertet. Van is egy olyan, bő 2 négyzetméteres rész, ahol napra pontosan várható minden évben a rozsdagomba megjelenése. Azon a részen futnak a föld alatt az aszfaltozás nyomai így valószínűleg ott a talaj erősen tömörödött és szennyeződött, amit hosszú évek alatt még nem sikerült helyrehoznunk. A hozzám látogatóknak, így mindig meg tudom mutatni, honnan is lehet felismerni a rozsdagombát.

Tehát, ha egész évben becsülettel tápanyagozol, alkalmazod a biológiai szereket (Esstence talajélet-támogató növénykondicionálók), megfelelően öntözöl, azaz jó kondícióban tartod a gyeped, jelentősen csökken a fertőzés
esélye, azaz a nullához közelít. Ha pedig mégis megjelenik a gomba, gyorsan le tudod küzdeni.

A másik eszköz a vegyszer. Utálom ezt mondani, de a rozsda az egyik, amivel nem érdemes sokáig cicázni. Be kell vetni ellene a vegyszeres kezelést, mert spórái rendkívül szívósak és nem csak a gyepen, hanem a környező növényzeten is vígan áttelel. A rózsák, örökzöldek, de még egyes gyümölcsfák, mint a körte is mágnesként vonzzák a rozsdagomba telelő képleteit.
A csapadékos és meleg őszi időjárás a feltétele a rendkívül gyors fertőzés ütemnek (1-2 hetes ciklusokban termel spórát) nem teszik lehetővé a hatékony biológiai védekezést, ha preventíven nem készítetted fel a gyepet előre kondícióval. Ha nagy területen, jelentős mértékű a fertőzés, permetezni kell azonnal.

Rozsdagomba ellen ajánlott szerek:

– Topas 100 EC,
– Switch
– Signum.
Alkalmazásuk után pedig a gyors regenerálásért:
– 3-4 nap múlva gyepszellőztetés és
– utána mehet az őszi- téli felkészítő gyeptrágyázás és talajjavítás külön-külön (DCM Antagon és a DCM GrassCare) kiadós, maximális mennyiséggel
– tavasszal pedig kezdődhet a preventív biológiai védekezés a gyepápolás megkezdésével: EsstenceOrigo Sprint + Humin Garden Plus Sol + Amalgerol, 2 hetente, összesen 3 alkalommal, tavasszal, nyáron és ősszel ismételve a kúrát.

Gondolj csak bele, hogy a gyep épp úgy működik, mint a saját immunrendszered. Ha jó erőben vagy, akkor kisebb eséllyel betegszel meg, vagy gyorsabban kihevered a fertőzést, míg legyengülten, krónikus
betegségekkel küzdve egy nátha is halálos fenyegetést jelenthet. Ha megérted, hogy a természet épp úgy működik minden élő szervezetben, sokkal könnyebben fogod tudni jó erőben tartani a gyeped is. 

Rozsdagomba mentes, szép zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva
– a füvesasszony

www.kertfuvesites.hu