hogyan csíráztassunk
Ajánló

Hogyan csíráztassunk otthon? – Vitaminbomba a téli időszakra

Miért jó csíráztatni?

Mert a csíra- vagy mikrozöldségek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, ízletesek, ropogósak  és frissek is! És nagyon egyszerűen magunk is előállíthatjuk őket. Csupán néhány nap elteltével fogyaszthatóak is. Szinte minden gabonafajta magja alkalmas arra, hogy rövid időn belül nagyon magas tápértékű élelmiszerré alakítsuk át őket (napraforgó, csicseriborsó, lencse, retek, mustár… stb.).

A csírák fogyasztásakor a friss csírák elraktározott tápanyagait fogyasztjuk el, de vigyázat! Ha hagyjuk a növényt a kelleténél tovább fejlődni, ezeknek a tápanyagoknak a legnagyobb részét sajnos elveszti. Az egyik legjobb példa erre a lucerna: a csírázás első 72 órájában a C-vitamin tartalma 500, A-vitamin tartalma 300 és az E-vitamin tartalma is akár 33-szorosa az átlagosnak.

hogyan csíráztassunk

Fotó: superfoodevolution.com

Mit csíráztassunk?

Fontos a megfelelő magvak választása. Ezeket a magvakat megvásárolhatjuk bármely bioboltban vagy reformélelmiszer üzletben. A legjobb minőségű magok a biológiai növénytermesztésre szánt magvak. Vásárláskor, ha tehetjük, nézzük át őket, hogy nincs- e bennük sok hibás vagy elfeketedett szem. Márk például nemrég kipróbálta a Kiepenkerl bio csíramagjait és elmondása szerint nagyon ízletesnek bizonyultak, ezért gyorsan beszereztük őket, így most már kaphatóak a webáruházunkban is nagy választékban: Bio csírák, mikrozöldek

Mi befolyásolja a magok csírázását?

A fény, a hőmérséklet, a nedvesség és a légáramlás is.

A folyamat úgy kezdődik, hogy a magvak vizet vesznek fel, majd a gyököcske áttöri a megduzzadt maghéjat és csíragyökérként bújik ki a megrepedt maghéjból. Az embrióban lévő kis méretű rügyecske is növekedésnek indul, majd megjelenik az első lomblevelecske és így kialakul a csíranövény. A legtöbb mag fényt és kb. 20 C-fok körüli hőmérsékletet igényel a csírázáshoz. A napraforgó és a bab csírái viszont sokkal ízletesebbek lesznek, ha sötétben csíráztatjuk őket.

A növény növekedése során gázok is képződnek, amelyet szellőztetéssel kell eltávolítanunk, hogy a csíra optimális fejlődési körülményei meglegyenek. Nagyon fontos, hogy a gombás fertőzések elkerülése végett érdemes a legtöbb növény magját folyó vízzel lemosni, így elkerülhetjük a penészedést. Ha véletlen a csírák mégis penészedni kezdenek, nem szabad elfogyasztani őket!

Hogyan csíráztassunk otthon?

Többféle házi módszer közül is választhatunk, ha csíranövényeket szeretnénk előállítani:

Csíráztatás rácson

Az egyik ilyen módszer, amikor egy rácsos felületet használunk (tortarács). A rácsot ráhelyezzük egy serpenyőre vagy nagyobb lapos tálra. A rácsra 3 rétegben vízzel jól átitatott papírtörlőt teszünk. Erre a vizes papírtörlőre helyezzük el az előtte kicsit beáztatott magokat, majd újabb nedves papírréteggel fedjük be őket. A csírák kb. 3 nap múlva már fogyaszthatóak lesznek. Hűtőben pedig akár 1 hétig is tárolhatjuk őket, de frissen fogyasztva a legegészségesebbek.

Csíráztatás üvegben

A másik módszerhez szükségünk lesz egy nagyobb méretű üvegre, a legjobb egy patentüveg, amit alaposan le is tudunk zárni. Az üvegben el kell helyezni az előtte már beáztatott és lecsepegtetett magokat, és kössük el egy műszálas harisnyával. Az üveget egy edénybe vagy tálba kell állítanunk fejjel lefelé. Valamivel ékeljük ki az üveget, hogy megfelelően tudjanak szellőzni a csírák a növekedésük során.

Minden nap 2-3 alkalommal át kell öblíteni őket tiszta vízzel a növekedés alatt. Ha a csírák megfelelő méretűek lesznek, elkezdhetjük fogyasztani őket. A bab és a napraforgó csíráztatásához egy celofánpapírral vegyük körbe az üveget, hogy a magvak sötétben csírázzanak.

csiraztatas-uvegben

Csíráztatás üvegben

Csíráztatás dobozban

Mi magunk is készíthetünk úgynevezett termesztő berendezést a csíráink előállításához. Ehhez szükségünk van 4 egyforma, átlátszó színű műanyag dobozra (a legjobb a kerek doboz). Fontos, hogy minden doboznak legyen teteje!

A 4 dobozt majd egymásra fogjuk helyezni. A 4 db dobozból az alsó 3 doboznak a tetejére csináljunk apró lukakat, amin nem potyognak át a magvak. A legfelső doboz tetejét nem szabad kilukasztani. A 3 felső dobozba szétterítve helyezzünk el magvakat, mind a 3 szinten lehet más-más fajta mag. A magokat nem szabad ilyen itthoni dobozos megoldásnál előre beáztatni! Naponta 2-szer alaposan öntözzük meg a legfelső dobozban lévő magvakat, a víz a többi dobozon is keresztülfolyik az apró lukaknak köszönhetően mindaddig, míg el nem ér a legalsó dobozba. A legalsó dobozt le tudjuk választani a többiről, ugyanis azért hagytuk üresen, mert ez a vízgyűjtő doboz. Amikor a legalsó megtelik vízzel egyszerűen ki tudjuk önteni belőle.

Ez a módszer azért nagyon praktikus, mert egyszerre többféle csíranövényt is használhatunk a különböző szinteken, a csírák pedig szemmel láthatóan növekednek, ugyanis minden szintet láthatunk a saját szemünkkel. Mi magunk dönthetjük el, milyen állapotban aratjuk le a termésünket. Magfajtától függően kb 2-7 nap a csírázási idejük.

A legízletesebb csírák:

  1. A búza nagyon könnyen csírázik üvegben, ha a magokra naponta 2-3 alkalommal öntünk vizet, már 4 nap után le is arathatjuk a termést, csak gondoskodjunk a felesleges víz elvezetéséről és a kellő szellőzésről.
  2. A retek, a mustár, a lucerna és a zsázsa magjait a papírtörlős módszerrel csíráztathatjuk a legsikeresebben. Ezek a csíranövények, amikor kihozzák az első zöld leveleket, vajas kenyérrel nagyon finomak és ízletes saláta is készíthető belőlük. Nagyon magas a vitamin, antioxidáns és ásványi anyag tartalmuk is.
  3. A bab nagyon könnyen csírázik, a legjobb módszer a patentüveges. Naponta 3 alkalommal öblítsük át a magokat vízzel, a csírák pedig 4-5 nap múlva fogyaszthatóak is lesznek.
  4. A rozst papírtörlős módszerrel csíráztassuk, de ne fedjük le a magvakat. A magokat nem kell előtte beáztatni, és csak naponta egyszer kell leöblíteni őket vízzel. 3 nap múltán fogyaszthatóvá válnak.
  5. Az árpa a patentüvegben 4 nap alatt szépen kicsírázik. Naponta 3 alkalommal kell átöblíteni tiszta vízzel a magokat. Rendkívül ízletes salátaként vagy levesekbe téve.
  6. A lencsecsíra igazi különlegesség. A lencsemagokat üveges módszerrel csíráztassuk, napi 3 alkalommal öblítsük át őket, így 4 nap múlva már fogyaszthatóak is. A lencsecsíra íze nagyon hasonlít a dió ízére.
  7. A csicseriborsót patentüvegben csíráztassuk. A magvakat napi 5 alkalommal át kell öblíteni, meg kell öntözni, és már 4 nap múlva fogyaszthatjuk is a csíranövényt. A csírája különösen finom és nagyon tápláló.

Hogyan tartsuk a csírákat?

Legjobb egy héten belül elfogyasztani őket, de a hűtőben, zárt üvegben akár két hétig is eltarthatók. Könnyű észrevenni, ha penészesek vagy baktérium által fertőzöttek lesznek, mivel elég penetráns szaguk van olyankor. Ha ez a helyzet áll fenn, akkor sajnos meg kell tőlük szabadulni. Mivel van némi esélye a penészedésnek, ezért 1 éven aluli gyerekeknek, várandós nőknek és időseknek nem ajánlott a nyers csíra fogyasztása!

brokkoli-csira

Isteni, ropogós brokkoli csíra Fotó: thetruthaboutcancer.com

Reméljük, megjött a kedvetek Nektek is e friss vitaminbombák otthoni előállításához. Előszeretettel ajánljuk gyerekes családoknak, mivel a csíráztatás folyamatát szemlélni nagy élmény a kicsik számára, ugyanakkor  gondoskodunk a megfelelő mennyiségű természetes vitamin és ásványi anyag utánpótlásáról is. Szóval, mindenkit csak arra buzdítunk: Csíráztatásra fel! 

További információért nézzétek meg Márk ezzel kapcsolatos videóját: Mikrozöldségek csíráztatása