vetőmag rendelés
Ajánló

Vetőmag beszerzés csak okosan!

Onnan tudhatjuk, hogy megállíthatatlanul közeleg a tavasz, hogy a webshopokat, kertészeti áruházakat elárasztják a tasakos vetőmagok – nem kivétel ez alól a kert SHOP sem!! A színes és ínycsiklandó fotókat látva az is paradicsomot akar termeszteni, akinek csak egy aprócska balkonja van. És nincs is ezzel baj, sőt! Csak néhány dologra azért érdemes figyelni a beszerzés során.

paradicsom vetőmag
Ebből egyszer még paradicsom lesz!

Sajnos az ipari jellegű mezőgazdasági termelés visszaszorította a hagyományos kiskerti növénytermesztést. Egy időben szinte megszűntek a veteményeskertek, ám napjainkban a kertészkedési kedv szerencsére fellendült, egyre többen ismerik fel jótékony hatását az otthon termelt zöldségeknek, gyümölcsöknek. Sokan rájöttek: a kertészkedés nem csak unalmas és fárasztó munka, hanem kikapcsolódás, szórakoztató és egészséges hobby is lehet.

Magyarország kontinentális klímája kiválóan alkalmas az első osztályú vetőmag nemesítésre és termesztésre. Kiváló hazai nemesítő üzemek működnek pl. Nagyrédén, a Tápió mentén vagy Szarvas környékén. De sok különlegességet rendelhetünk ma már az interneten is! Ebben az esetben viszont nagyon ügyeljünk rá, hogy megbízható legyen a forrás!

Mire ügyeljünk a vetőmagvásárlásnál?

Gyakran találkozhatunk a vetőmagtasakon az ‘F1′ jelzés, ez azt jelenti, hogy a mag hibrid, vagyis garantáltan a nemesített (nem génkezelt!!) növény első generáciából származik a mag, így biztosan olyan lesz a növény és a termés, mint amit a cégér ígér. Azonban az ebből kikelő növény magját már nem érdemes megszedni, és továbbtermesztésre felhasználni, mert a következő generáció már nem örökíti a kiemelkedően jó tulajdonságokat, mert már keresztezdött valamilyen másik fajtával, így nagy valószínűséggel elveszti kimagasló minőségét.

Fontos, hogy mindig ügyeljünk a lejárati időre is! Az érvényességi idő is mindig fel van tüntetve a tasakon. Azonban ez nem azt jelenti, hogy csak a megadott dátumig lehet a magot elvetni, hanem addig tartja meg az előírásos csírázási arányát, későbbi időpontban vetve csökken a csírázási százalék. Tehát, ha van még otthon néhány megmaradt mag korábbról, nem kell feltétlen kidobni, csak számoljunk azzal, hogy nem biztos, hogy mind ki fog csírázni.

palantak
Szépek…

A tasakokon fel van tüntetve továbbá a benne lévő mag súlya grammban, vagy darabban. A nagymagvú növények 1000 mag tömege nagyobb, például a tök 1-2 grammnyi magjából csak néhány növény fejlődik, míg a retek ugyanilyen súlyú magjából közepes hosszúságú sor lesz a konyhakertünkben.

De nem mindig a mennyiség a lényeg! Ha csak a kiskertben akarunk pl paradicsomot termeszteni, akkor egy-egy fajtából bőven elég néhány darab mag, hiszen annál többet nem fogunk tudni elvetni. Ezért érdemes inkább prémium magokat beszerezni, mint nagy kiszerelésű, de gyengébb minőségű magokat.

A vetőmag tételek minőségi garanciáját A NÉBIH-Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal- régi nevén az OMMI (Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet) ellenőrző vizsgálatai jelentik. Ez szintén megtalálható a tasakon.

Mit kell tudni az otthoni palántanevelésről?

Gyermekkoromban nagymamám a megvásárolt magokból palántát nevelt a „gangon”, ilyentájt kezdte a palántanevelést kis lapos faládákban, finom morzsalékos földbe vetette a magokat, itt a hűvös, világos helyen szépen fejlődésnek indultak a gondos locsolgatástól a magoncok. 2-4 lombleveles korában szétültette tejfölös poharakba, majd ebből a viruló palántákat a fagyok után kiültette a kertbe.

bazsalikom _palanta
Bazsalikom palánta tőzeg-pogácsában

Ma már tejfölös pohár helyett használhatunk tőzegcserepet, mely lebomlik a talajban, tápanyagot szolgáltatva a növénynek, vagy használhatunk ún. tőzegpogácsát is. Ez utóbbi korongformára préselt szárított tőzeg, közepén egy lyukkal, ahová közvetlenül a magokat vetjük. Nedvességet kapva meghízik, és a csírázó magvak elegendő nedvességet kapnak benne.

A magokat nem szabad vastagon takarni földdel, általánosságban igaz, hogy a magátmérőjével megegyező vastagságú földréteg kerüljön a lakásban, tálcába, cserépbe elvetett magokra. Kapható ún. drazsírozott vetőmagok is, ezt az eljárást apró magvú zöldségeknél alkalmazzák. Ez esetben minden szemcsében egyetlen szem mag van, ezért a használata előnyös és takarékos, hisz a nagyon apr szemű magokat, mint az eper vagy a bazsalikom, nagyon nehéz egyenként kezelni. Sokszor a drazsé vivőanyaga indító műtrágyát és fertőtlenítőszert is tartalmaz, ezért a kelés erőteljes lesz.

Fontos! A drazsírozott vetőmagot nagyon alaposan be kell öntözni, mert a víznek át kell jutni a burkon. Valamint a drazsírozott vetőmagot nem használunk hajtatott palántaneveléshez, csak helybe vetjük!

De vannak már olyan drazsírozott magok is, amik nem tartalmaznak vegyszert és műtrágyát, így azok is használhaták őket, akik kerülni szeretnék a kemikáliákat. De aki egészen szigorúan bio módon szeretne termelni, azok számára egyre több a garantáltan BIO magot is kínálnak. Ezeket kizárólag olyan növényekről fogják, amik maguk is vegyszermentesen voltak termesztve és az előállítás során sem használnak semmilyen kemikáliát.

A csírázás

A csírázáshoz nincsen szükség tápanyagra, csak megfelelő talajhőmérsékletre és nedvességre. A klóros vezetékes víz viszont nem tesz jót a csírázó magoknak, hiszen a klór fertőtlenítő szer, ezért érdemes esővízzel vagy állott vízzel öntözni a magvetést!

Amikor a kis növényünk eléri a 2 sziklevél és 2 lomblevél állapotot, akkor szabad csak a tápoldatozást megkezdeni, eleinte káliumban dús (gyökérképződést serkentő) tápoldattal, később áttérhetünk egy magasabb nitrogén tartalmú tápoldatra.

kiváló minőségű csíramagok

Kiváló minőségű Kiepenkerl és Sperli vetőmagok, vetőmagszőnyegek és virágmagok nagy választékban a Kert Shopban!