vetőmag beszerzés
Ajánló

Vetőmag beszerzés csak okosan!

Onnan tudhatjuk, hogy megállíthatatlanul közeleg a tavasz, hogy a webshopokat, kertészeti áruházakat elárasztották az állványokon magukat kellető tasakos vetőmagok. A színes és ínycsiklandó fotókat látva az is paradicsomot akar termeszteni, akinek csak egy aprócska balkonja van.

paradicsom vetőmag

Ebből egyszer még paradicsom lesz!

Az ipari jellegű mezőgazdasági termelés visszaszorította a hagyományos kiskerti növénytermesztést. Egy időben szinte megszűntek a veteményeskertek, ám napjainkban a kertészkedési kedv fellendült, sőt egyre többen ismerik fel jótékony hatását az otthon termelt zöldségeknek, gyümölcsöknek. Sokan rájöttek: a kertészkedés nem csak unalmas és fárasztó munka, hanem kikapcsolódás is lehet.

Magyarország kontinentális klímája kiválóan alkalmas az első osztályú vetőmag nemesítésre és termesztésre. Kiváló hazai nemesítő üzemek működnek pl. Nagyrédén, a Tápió mentén vagy Szarvas környékén. De sok különlegességet rendelhetünk ma már az interneten is! Ebben az esetben viszont nagyon ügyeljünk rá, hogy megbízható legyen a forrás!

palantak

Szépek…

Mire ügyeljünk a vetőmagvásárlásnál?

A vetőmagtasakon az F1 jelzés azt jelenti, hogy a mag hibrid, de az ebből kikelő növény magját már nem érdemes megszedni, és továbbtermesztésre felhasználni, mert a következő generáció már nem örökíti a kiemelkedően jó tulajdonságokat. Az érvényességi idő is mindig fel van tüntetve a tasakon. Azonban ez nem azt jelenti, hogy csak a megadott dátumig lehet a magot elvetni, hanem addig tartja meg az előírásos csírázási arányát, későbbi időpontban vetve csökken a csírázási százalék.

A tasakokon fel van tüntetve továbbá a benne lévő mag súlya grammban, vagy darabban. A nagymagvú növények 1000 mag tömege nagyobb, például a tök 1-2 grammnyi magjából csak néhány növény fejlődik, míg a retek ugyanilyen súlyú magjából közepes hosszúságú sor lesz a konyhakertünkben. A vetőmag tételek minőségi garanciáját A NÉBIH-Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal- régi nevén az OMMI (Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet) ellenőrző vizsgálatai jelentik. Ez szintén megtalálható a tasakon.

Mit kell tudni az otthoni palántanevelésről?

Gyermekkoromban nagymamám a megvásárolt magokból palántát nevelt a „gangon”, ilyentájt kezdte a palántanevelést kis lapos faládákban, finom morzsalékos földbe vetette a magokat, itt a hűvös, világos helyen szépen fejlődésnek indultak a gondos locsolgatástól a magoncok. 2-4 lombleveles korában szétültette tejfölös poharakba, majd ebből a viruló palántákat a fagyok után kiültette a kertbe.

bazsalikom _palanta

Bazsalikom palánta tőzeg-pogácsában

Ma már tejfölös pohár helyett használhatunk tőzegcserepet, mely lebomlik a talajban, tápanyagot szolgáltatva a növénynek, vagy használhatunk ún. tőzegpogácsát is. Ez utóbbi korongformára préselt szárított tőzeg, közepén egy lyukkal, ahová közvetlenül a magokat vetjük. Nedvességet kapva meghízik, és a csírázó magvak elegendő nedvességet kapnak benne.

A magokat nem szabad vastagon takarni földdel, általánosságban igaz, hogy a magátmérőjével megegyező vastagságú földréteg kerüljön a lakásban, tálcába, cserépbe elvetett magokra. Kapható már ún. drazsírozott vetőmag, ezt az eljárást apró magvú zöldségeknél alkalmazzák. Ez esetben minden szemcsében egyetlen szem mag van, ezért a használata előnyös és takarékos. A drazsé vivőanyaga indító műtrágyát és fertőtlenítőszert is tartalmaz, ezért a kelés erőteljes lesz.

Fontos! A drazsírozott vetőmagot nagyon alaposan be kell öntözni, mert a víznek át kell jutni a burkon. Valamint a drazsírozott vetőmagot nem használunk hajtatott palántaneveléshez, csak helybe vetjük!

A csírázás

A csírázáshoz nincsen szükség tápanyagra, csak megfelelő talajhőmérsékletre és nedvességre. A klóros vezetékes víz nem tesz jót a csírázó magoknak, hiszen a klór fertőtlenítő szer, ezért érdemes esővízzel vagy állott vízzel öntözni a magvetést!

Amikor a kis növényünk eléri a 2 sziklevél és 2 lomblevél állapotot, akkor szabad csak a tápoldatozást megkezdeni, eleinte káliumban dús (gyökérképződést serkentő) tápoldattal, később áttérhetünk egy magasabb nitrogén tartalmú tápoldatra.

Kiváló minőségű Kiepenkerl és Sperli vetőmagok, vetőmagszőnyegek és virágmagok nagy választékban a Kert Shopban! 

vetőmag bannner