Ajánló

Hogyan kell helyesen öntözni az örökzöldeket?

Fizetett együttműködés

Óriási tévedés, hogy az örökzöldek nem igénylik a vizet. Éppúgy szükségük van rá, mint bármely más növényednek. A tuja- és fenyőfélék a víz hiányára először fakulni kezdenek, majd elkezdik lógatni levelüket és színt váltanak. De vigyázzunk, nem minden színváltás oka a vízhiány!

Az örökzöldek színváltásának lehetséges okai

 • Lehet a természetes, fajtára jellemző téli színváltás az évszaknak megfelelően
  Ez jellemzően az első fagyok után történik meg, hiszen a növények ilyenkor lassítják, csökkentik a nedvkeringést, hogy védjék a lombot a fagytól.
 • Állhat a hátterében kártevő vagy fertőzés
  A rovarok szívogatják a zsenge ágakat vagy a gyökereket az értékes nedvért, ami beindítja a mézgásodást, mint önvédelmi reflexet. Ez azonban idővel el is tudja zárni a nedvkeringést, ami először az ágak, majd a növény teljes elhalásához vezet. A gyökérrágás jellegzetessége, hogy felülről lefelé kezd sárgulni a növény.
barnuló örökzöld levél

Barnuló örökzöld levél Fotó: www.gartenjournal.net

A gombás fertőzések szintén támadhatnak áganként vagy nagyobb foltokban is. Vegyszeres kezelés sokszor későn érkezik a növényre, ezért helyette válaszd a preventív és bio megoldást.

Talajlakó kertevők ellen az EsstenceBugStop, gombás fertőzésre pedig a réz tartalmú Scudo a megoldás, mely féken tartja a növény legyengülését.

 • Okozhatja talajprobléma (tömörödöttség, meszesség, talajélet hiánya)
  A csendes gyilkos, ami sokszor csak akkor derül ki, ha kifordítod a növényt a földből és megvizsgálod a gyökerét. Ha épp csak a legfelső gyökerek épek már, egyértelműen jelzi a nem megfelelő talajt. A megoldás a talajkondicionálás: Amalgerollal és EsstenceEverGreen-nel.
 • Gyakori a tápanyaghiány okozta elszíneződés
  Az örökzöldek főleg a magnézium hiányára kényesek. Ezen nyomelem nélkül az immunrendszere gyorsan gyengül, könnyen elkapja a gombás fertőzéseket. (Fontos, hogy a gomba már csak okozati probléma). A magnéziumhiány jellegzetes tünete a barnulás, és nagyfokú lombhullatás, kopaszodás. Smaragd Extra Mg-vel és Humin Garden Plus Sol-lal kell pótolni!
 • Okozhatja napégés
  A rosszkor és rosszul elvégzett metszések következménye, hogya friss, zsenge hajtásokat az erős UV károsítja. Elsárgulnak, visszaszáradnak. A regenerációhoz én az Örökzöld rutint javaslom.
 • Lehet a ludas a pangó víz vagy a vízhiány is

A megoldás a pangóvíz megszüntetése (talajkondicionálás, hogy a levegő és vízháztartás körforgása helyreálljon) és a helyes öntözés rendszeres alkalmazása.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen évünk van, víz szempontjából. Teljesen máshogy kell egy aszályos és egy belvizes évben bánni az örökzöldekkel öntözés szempontjából.

2010-ben a rengeteg lehulló csapadék országszerte jelentős belvizeket okozott. A rá következő évben kettesével pusztultak a tuják, fenyők, mert egyszerűen megfulladt és elrohadt a gyökerük a talajvízben. Tétlenül néztük a károkat, mert a megoldás nem megy csettintésre.

Ha a talaj nem tudja elvezetni a mély rétegekbe a vizet, a pangó víz minden növényre hatással van. A megoldás a talajkondiconálás, a talaj kapilláris rendszerek helyreállítása. Gyors segítség lehet egy vízlevezetés, de ez nem mindenhol kivitelezhető és lássuk be, elég költséges módja a tuják megmentésének.

Hazánkban egyre nagyobb területeket érint a talajok elszegényedése, tömörödése. Ahol nincs talajélet, ott semmi nem működik jól, és egyre inkább csak egy üres térré válik a föld, amiben nem tudnak fejlődni a növények. Az örökzöldek sem.

A talajjavítás eszközei:

 • A szerves trágyázás, vagy a Humin Garden Plus Sol, amivel a talaj jó mikroorganizmusait is táplálod.
 • A talajkondicionálás: Amalgerollal és EsstenceOrigo-val és
 • A talajjavítók rendszeres használata

Óriási hiba a gyakorlatban: az esővíz derítése!

Számomra érthetetlen módon nagyon nagy divat az, hogy a tetőről elvezetett csapadékot az örökzöldek alá derítik dréncsövekkel. Több szempontból is aggályos ez a módszer, de ha csak abból az egy gondolatból indulok ki, hogy így fogalmad sincs arról, hogy mennyi vizet is kapnak a növényeid már meg is állhatunk. Ha jóhiszeműen jársz el, és azt gondolod, hogy ezzel meg van oldva a probléma, jelentem: NINCS. NAGYON NINCS.

Ritkán van jól előkészítve a talaj ehhez a megoldáshoz, így vagy nem is jut elég víz az egyes egyedeknek (pláne, ha eldugul a dréncső…), vagy épp tocsognak a vízben. Lásd 2010-es év példája. Gyűjtsd az esővizet tartályba és locsolj vele tudatosan!

Egyszer egy mérnök kollégám azt javasolta, hogy ha megöntözted az örökzöldedet, akkor önts rá még egyszer annyi vizet és akkor lesz elég neki.

Szeretik a vizet az örökzöldek, de nem szabad csepegtetéssel tönkretenni. A 20-30 perces program szinte semmit nem ér egy felnőtt egyednek. Arról szót sem ejtve, hogy felszoktatja a felszínhez a gyökereket, ami egyrészt stabilitási
problémákhoz vezet, másrészt a kistömegű gyökérzet nem tudja majd kiszolgálni optimálisan a nagylombú növényt.

A helyes öntözés:

Én azt javaslom, hogy az időjárás függvényében hetente 1-2 alkalommal bőségesen öntözzük meg a növényeket. Ez akár 20-40 liter víz is lehet a növény méretétől függően. Készíts köré öntözőtányért, és alaposan iszapold be.
Így a víz nem fog elveszni az ágyásban, gyepben és nem is párolog el a nagy része, mint a csepegtetésnél.
Aszályos télen, fagymentes napokon is öntözd meg a növényeket egy új ültetés esetében!

egészséges örökzöldek

Örökzöldek takarása

Kell-e egyáltalán a kavics vagy a mulcs az örökzöldek alá? Szerintem ez elsősorban esztétikai kérdés.
Én kavicsot nem szoktam javasolni, sok gondot okoz a tisztántartása (a por, a lehulló levelek elkoszolják, humuszt képeznek, így pedig gyomosodásnak indul). Ráadásul gátolja a talaj vízpárologtatását, ami időnként komoly gondokat okozhat.
Néhány éve kibontottunk egy kavicsos örökzöld ágyást. A belerejtett csepegtető és az összetömörödött talaj az évek során egy bűzös mocsárrá változtatta a területet. Teljesen beiszapolódott és poshadt vízben álltak a kövek. Ez végül a növények pusztulásához vezetett.

A megoldás jelentős mértékű talajcsere és új növények ültetése volt. Ebből is látszik, hogy mennyire nem mindegy milyen talajt takarsz le a kaviccsal…
Személy szerint inkább a mulcsolást ajánlom, geotextil nélkül. 8-10 cm-es rétegben szépen összetömörödik és stabilan megmarad a felületen. Engedi a talajt lélegezni, tápanyagokkal látja el a növényeket, és sokkal kevesebbet kell karban tartani, mint a kavicsot.

Miért nem nő a tuja?

Néhány éve egy ismerősöm vett egy új házat, ahol az öntözőrendszert állítottuk be neki. Akkor frissen ültetett L alakban egy 180-200 cm-es példányokból álló tujasort. A kertben azonban volt egy terebélyes turkesztáni szilfa.

A fa sajátossága, hogy felszínközeli gyökérzete van. Akkor mondtam is az ismerősünknek, hogy az alá ültetett tujákat gondosan kell locsolnia és tápanyagoznia, hogy a sövény többi részével együtt fejlődjön. Meghallgatta a mondókámat, de igazából el is engedte a füle mellett. 2 év múlva újra jártunk nála, és elkeserítő volt a tujasorának látványa. A szilfa árnyékában senyvedő egyedek egy centit se nőttek, és „minden bajuk volt”.
A fa agresszíven védi magát, minden csepp vizet, és minden értékes tápanyagmolekulát elszipolyoz a talajból. A mély- árnyékáról szót sem ejtve…

örökzöld tuja sövény

Tuja sövény Fotó: www.gartentipps.com

Fák alá, vagy falak árnyékába okosan kell választani növényt, olyat, ami bírja az árnyékot (pl. babérmeggyet) és gondosan kell ápolni. A tuják viszont nem ilyenek.

A fák gyökérzete nagyjából a lombkoronáig terjed, ezért az alá ültetett növényeket a szokásos adaghoz képest nyugodtan lehet háromszoros vízmennyiséggel locsolni, hogy nekik is maradjon valami.

Ha az örökzöldek locsolását jól csinálod, hatalmas lépést tettél a túlélésük érdekében! Ha pedig odafigyelsz a tápanyag utánpótlásukra is, egészen biztosan a környék legszebb örökzöldjei fogják ékesíteni a kerted!

Egészséges, szép sövényeket és örökzöldeket kíván:

Molnár Gábor Éva
– a füvesasszony

www.kertfuvesites.hu