citromfa nevelése
Ajánló

Hogyan neveljünk citromfát?

Egy limonádé mindig remek dolog, főleg ha saját citromból készítjük! De megéri-e nálunk a citromfával próbálkozni, és ha igen, melyik módszer hozhat sikert?

Általános, közös álom kertbarátok körében, hogy az ember saját trópusi gyümölcsöt szüretel. Kimegy a kertbe és lekap a fáról egy banánt, narancsot, satöbbi. Bár klímánk nem igazán alkalmas ilyesmire, és aligha fogunk vidéken citromfa, vagy banánültetvényekre bukkanni, a kertészetekben a citromfa állandó készleten tartása jelzi: sokan nem adjuk fel a reményt!

citromfa nevelése

A citrom származása

A citrom megszokott látvány a szupermarketekben és zöldséges boltokban, holott egy igen titokzatos növény. Nem ismert pontosan, hogy honnan származik. A legvalószínűbb, hogy Burma és India határvidékéről. Ázsiában főleg fertőtlenítő hatása miatt volt ismert, többféle méreg ellenszereként alkalmazták. Európába a rómaiak révén érkezett meg az első században. Az egyik első ültetvény, legalábbis amelyről feljegyzések maradtak fenn, az olaszországi Genovában épült, a 15. században. A citrom egyike azon növényeknek, amelyeket az óvilág ismertetett meg az új világgal, Kolumbusz kereskedelmi küldöttsége ugyanis citromot vitt Amerikába, mivel úgy gondolták- helyesen- hogy a klíma kedvező lesz a növény számára. A legnagyobb amerikai ültetvények napjainkban Kaliforniában és Floridában találhatók.

A citrom sokoldalú felhasználása

Gasztronómiában képviselt szerepe ismert, de nem csak a konyhában hasznos növény. Tudósok megállapították, hogy illóolaja nincs hatással az immunrendszerünkre, de kiváló hangulatjavító. A vegyiparban is hasznosítják savas hatása miatt. Érdekesség, hogy a citrom elemként is funkcionál: elektródákkal összekötve képes működtetni egy digitális karórát.
A világ legnagyobb citromtermesztője India, őt követi Mexikó, Argentína és Brazília.

citromfa-neveles

A citromfa ültetése, szaporítása

Ha kertészetben vásárolunk például citromfát, akkor az első dolgunk azután, hogy becsuktuk magunk mögött a bejárati ajtót, az legyen, hogy átültetjük a növényt. Ennek a növénynek az esetében nagyon fontos a jó földkeverék! Íme a földkoktél receptje:

Öt egység föld
Öt egység trágya
Egy egység folyami homok
Egy egység perlit
Egy egység kókuszrost

Így egy nagyon laza, tápanyagban gazdag és jó vízáteresztő képességű földet kapunk, amit nagyon szeretnek a citrusfélék. Ha nincs kedvünk földkoktélt keverni, akkor természetesen vehetünk citromfáknak készített, előre csomagolt földkeveréket is.

citromfa-neveles

A drain réteg itt is alap, de még fontosabb, hogy a gyökérnyaki rész kissé magasabban legyen, mint a cserép. Ez a rész ugyanis könnyen be tud rohadni, de ha magasabban áll, akkor ez a veszély nem fenyeget, mert a víz nem tud megállni körülötte.
A kertészetekben rendszerint oltványokat és dugványokat lehet vásárolni, természetesen mindkettő hoz termést.
Magról is megpróbálkozhatunk ültetéssel, de hatalmas szerencse és jókora türelem kell hozzá. A magok nagy része ugyanis terméketlen, és ha ki is hajt a növény, nagyjából tíz év, mire termést hoz. Jobban járunk tehát, ha dugványról szaporítunk, gyorsabb és biztonságosabb megoldás.

A citromfa nevelése

A citromfákat edényben neveljük erős széltől és naptól védett helyen, majd szeptember közepén rakjuk védett, zárt helyre, ahol 3—4 °C-os hőmérsékleten, minimális öntözéssel szépen telelnek. Tavasszal a fagyok után újra kirakhatjuk nyári helyükre. A fiatal növényeket az első években az új hajtások visszacsípésével alakítani kell. A következő években már csak ritkításokat végezzünk a koronákon.