kerti évelők őszi szaporítása
Ajánló

Kerti évelők őszi szaporítása

Megjött lassan az ősz idén is. Ilyenkor rengeteg tenni valónk van a kertben. Hullanak a falevelek, a gyepet szellőztetni kell, metszés, előkészületek a télre. De nem utolsó sorban a szeptember vége és október közepe közti időszak a legalkalmasabb a kerti évelő növényeink szaporításához is.

Ez legfőképp azért van, mivel ilyenkor már 30 C alá csökken a nappali hőmérséklet és több a csapadék is, ezzel elősegítve növényeink mihamarabbi gyökeresedését. Sokan félünk növényeink szaporításától, pedig ez egy szükséges művelet. Vannak olyan évelők, mint például a cickafark vagy a napfényvirág, melyek 3 év elteltével teljesen kikopaszodnak, ezzel jelezve a szétültetés idejét. Nem nagy ördöngösség növényeink őszi szaporítása. Én általában ilyenkor már csak az átültetést vagy a tőosztást ajánlom, melyekről itt olvashatsz többet.  

Ezeket a kerti évelőket szaporíthatod most!

Gólyaorr (Geranium)

Ez a rendkívül látványos évelő növény nagyon gyorsan képes szaporodni a kertben, így mindenképp tőosztást igényel, körülbelül 3 évente.

Mérete nagyon változó. Van fajtája, mely elérheti az 50-60 cm-es magasságot, míg vannak 10-15 cm-es fajtái is. Nagyon igénytelen növény! Szinte bárhol találhatunk neki helyet a kertben. Levele is nagyon szép díszítő értékkel bír, de legnagyobb látványossága a júniustól szeptemberig tartó pazar virágzása. A virágok színe nagyon széles palettán mozog, lehet kék, lila, rózsaszín, sőt akár fehér is! Az alacsonyabb fajták nagyon jól érvényesülnek kerti utak szélén enyhén kibukó, meghajló  habitusuk miatt. A magasabb fajták viszont évelőágyakba vegyítve érvényesülnek a legjobban. Nagyon jó szárazságtűrő és félárnyékot igényel. Szintén most szaporítható a

geranium

gólyaorr

Bugás Lángvirág (Phlox paniculata)

A Bugás lángvirágnak is a legjobb ültetési ideje az ősz, mivel így a jövő évi virágzásra annyira begyökeresedik, hogy nagyon dús virágzásban gyönyörködhetünk.

Ennél a növénynél nagyon fontos, hogy tőosztáskor ne szedjük szét szálakra, hanem legalább 3 hajast hagyjunk egy növényen. Így viszonylag szép sűrű lesz a növény levele a következő évben is. A bugás lángvirág a phlox növénycsalád legmagasabb és legpompásabb faja. A mérete fajtától függően lehet 20 vagy akár 100 cm is! Kitűnően alkalmazható vegyes lágyszárú és évelőágyakban is. Nagyon feltűnő dísze lesz a kertünknek hatalmas virágbugáival, melyeket júniustól egészen augusztusig bont. Illata felülmúlhatatlan és vonzza a pillangókat. A virág színe lehet piros, narancs, fehér, többszínű, rózsaszín vagy akár kék is. Mindenképpen nagyon napos helyet válasszunk a számára és nyáron öntözzük bőségesen. A legjobb még nyár végén, ősszel szaporítani a

Phlox paniculata

Bugás lángvirág

Sásliliomot (Hemerocallis)

A sásliliom nemzetség egy nagyon népes tábor, a fajták száma több 10000. Ha nekünk is van a kertben egy elszaporodott tövünk, csak vegyünk kézbe egy ásót és szedjük fel.

Fontos, hogy a sásliliomot akár egy darabjával is szétszedhetjük. ezt úgy tegyük, hogy amikor a nagy tövet kiástuk a földből, letakarítjuk róla a felesleges földet, így láthatjuk a növényünk gyökérzetét. Megfelelő esetben ha a növényt a tövénél megfogjuk és jobbra, balra mozgatjuk, recsegő hangot hallunk és külön-külön egy-egy darabos szártagokat tudunk az anyanövényről leválasztani. Ez általában szép erős gyökérzettel rendelkezik és egy nagy zöld leveles hajtása van. Ezeket a leválasztott növénykéket elültetve kaphatunk a saját kertünkben rengeteg új növényt, melyek már jövőre is virágzani fognak.

Ezeket a növényeket mindenképpen napos helyre ültessük, mert így hozzák a legtöbb virágot. Nyáron bőséges öntözést igényel. A kertben szinte bárhová elhelyezhetjük, mert ha több fajtánk is van, a virágzás már májustól egészen augusztus végéig is eltarthat. A levele nagyon dekoratív, mint a neve is sugallja, sásszerű. A virágainak a mérete és színe szinte megszámlálhatatlan. Még ebben az őszi időszakban szaporíthatjuk sikeresen a

Hemerocallis, kerti évelő

Sásliliom

Napfényvirágot (Helenium)

Sajnos ezt a növényt nagyon ritkán látom a hazai kertekben, pedig megjelenése nagyon dekoratív.

Szaporítani szeptemberben tőosztással lehet. Legalább 3-4 hajtást hagyjunk egy tövön, ha szétszedjük a növényt, mert így lesz elég nagy a gyökérmennyiség a megfelelő téli átteleléshez. Ha szeretünk kísérletezni, ezt a növényt szaporíthatjuk akár tavasszal is. Miután kihajtott, vágjunk le pár, körülbelül 10-15 centis szárat és dugjuk nedves földközegbe, letakarhatjuk egy befőttes üveggel is. A növényeink kb 2-3 hét elteltével már gyökeret is eresztenek.

A napfényvirág egy nagyon változatos évelő növény. Az alacsonyabb fajtái 30-50 cm magasak, a magasabb fajtái viszont elérik a 60-120 cm-es magasságot is. Nagyon fontos, hogy a magasabb fajtákat karózzuk, mert a nagy szélben teljesen kifejlett állapotban szétdőlhetnek. Nagyon kedveli a tápdús talajt és a tűző napot. Nagyon fontos, hogy tűző napon nagyon alaposan öntözzük, mert ha elhanyagoljuk, csúnyán lógni fog a levele. A virágzása július-szeptemberben van, ezért a kései virágzásáért az évelőágyak nagyon értékes növénye. A virágszíne lehet bronzos, narancsos, piros, bordó vagy citromsárga.

kerti évelő a helenium

Helenium

A szép szeptemberi, októberi időben még rengeteg látványos évelőt szaporíthatunk saját magunk a kertünkben, mint a kék iringó (eryngium), füzérajak (physostegia), menyecskeszem (coreopsideae), vagy épp a cickafark (achillea), csak hogy pár növényt megemlítsek még. A saját kezű munkák elvégzésével egy csomó pénzt takaríthatunk meg és mi magunk alakíthatjuk ki kertünk arculatát a már meglévő, túlszaporodott növényeink segítségével. Ha ezekkel az ültetési munkákkal végeztünk, már nincs is más hátra, mint izgatottan várni a következő évet és gyönyörködni a saját munkánk gyümölcsében.

Szerző: Bugyi Zsolt