Hollandia, tulipán, virágpark, Keukenhof
Inspiráció

Európa virágoskertje- Keukenhof

A virágpark 32 hektárnyi területén 87 különböző fafajta és 100 nemesített tulipánfajta pompázik.

keukenhof-europa-viragoskertje

“Nem látta még Keukenhofot? Akkor nem látta Hollandiát se” – ez az egyik mottója ennek a pompás virágoskertnek, mely Hollandia egyik legnépszerűbb úticéljának számít.

keukenhof_europa_viragoskertje

Keukenhof a hollandiai Lisse városka mellett található, Amszterdamtól délnyugatra. A hivatalos adatok szerint kb. 7 millió virághagymát ültetnek el évente a 32 hektáros parkban. A park minden évben március utolsó hetétől, május közepéig látogatható. A leglátványosabb a tulipánok virágzása idején, április közepén.

Keukenhof, Hollandia, tulipán, virágpark

A Keukenhof (konyhakert) elnevezést a 15. században használták először, amikor is ezen a vidéki birtokon gyűjtötte be Jacoba van Beieren grófnő konyhai személyzete a konyhában szükséges fűszernövényeket. A későbbiekben Keukenhof a Teylingen kastélyt övező nagybirtok részévé vált.

Az első szabadtéri virágkiállítást Lisse város polgármestere, valamint a piacvezető virágtermesztők és exportőrök kezdeményezése nyomán 1949-ben rendezték meg. Ez volt az első alkalom, hogy a Keukenhof mint virágoskert a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit!

keukenhof, virágpark, tulipán, hollandia

Keukenhofban a gyalogutak teljes hossza eléri a 15 kilométert és itt található a híres emberek után elnevezett tulipánokkal szegélyezett „Hírességek sétánya” is.

keukenhof-gardens-netherlands-photo_995860-770tall

Ez a kert egyben Hollandia legnagyobb szoborkertje is.

keukenhof_hollandia_viragoskertje

Május közepéig még teljes pompájában csodálhatjátok meg e lenyűgöző kertet!

Keukenhof  “drón-távlatból”. Katt a videóra!
forrás: holland.com, wikipedia, bakker-holland.hu