hortenzia
Ajánló

A legpompásabb árnyéktűrő növény, a hortenzia

Dús virágözönre, hosszan tartó színkavalkádra áhítozol árnyékos balkonodon, kertedben? Akkor ne keress tovább!

A meseszép labdavirágzatú, sokféle színben pompázó hortenzia nem hiányozhat egyetlen romantikus árnyékkertből, árnyékos balkonról sem. Virágaiban cserépben, kertben egyaránt hosszú hetekig gyönyörködhetsz.

hortenzia

Ez a látványos külsejű növény a kőtörő-fűfélék családjába tartozó fás évelő bokor. Akár két méteresre is megnőhet, színválasztéka is igen gazdag a fehér, rózsaszín, lila, piros, liláskék, és foltos virágzat sem ritka.

Miért kék a hortenzia?

A kék szín a hortenzia esetében egy mesterségesen előállított szín, ez esetben a rózsaszín vagy fehér hortenzia földjéhez timsót adnak, így lesz kék színű a virág, melynek erőssége attól is függ, hogy milyen mennyiségben adagolják a timsót az öntözővízhez. Szeret fára mászni, ami esetünkben azt jelenti, hogy fák törzsébe kapaszkodva növekszik.

kék hortenzia

A hortenzia 70-75 fajból áll, és Ázsiában őshonos, főleg Kínában, Japánban, és Indonéziában. Rengeteg példány él az Azori-szigeteken, a Flores, vagy Virág-sziget a legendák szerint azért kapta a nevét, mert egyéb fajok mellett rengeteg hortenzia is élt a szigeten.
1788-ban hozták be Európába. Egy angol botanikus, bizonyos Commerson nevezte el Lapeaute Hortense asszony tiszteletére Hortensiának.

Azori-szigetek-26

Az Azori-szigetek emblematikus növénye a hatalmas fejű hortenzia. Úgy nő itt az út szélén, mint nálunk a pipacs.

sao_miguel_azori-szigetek-hortenziak

 

A hortenzia ültetése, gondozása

Nem tanácsos tűző napra, vagy túl meleg helyre tenni, mert könnyen elpusztul. Legjobban 15-17 fokon érzi magát, és arra is figyeljünk, hogy nyáron egyenletesen nedves maradjon a földje. Lágy vízzel locsoljuk, és tavasztól nyár végéig hetente egyszer tápoldatozzuk.

Ősztől folyamatosan csökkentsük az öntözést, elhagyhatjuk a tápoldatot is. Télen szinte nem is igényel vizet, ha cserépbe ültettük, vigyük szélvédett helyre. Teleltetéséről részletesen itt tájékozódhatsz: Így teleltesd a hortenziád! 

A savanyú kémhatású talajt kedveli, a meszes víztől elsárgulnak a levelei. Meszes talajba csak akkor ültessük, ha a körülötte lévő földet alaposan és rendszeresen savanyítjuk. Ha ezt nem tesszük, nem fog virágot hozni, sőt el is pusztulhat.

Márciustól novemberig bármikor ültethetjük, lehetőleg savanyú rododendron virágföldbe!

Mindent a hortenziáról – kis növényvideó Márkkal