hortenzia
Ajánló

A legpompásabb árnyéktűrő növény, a hortenzia

A meseszép labdavirágzatú, sokféle színben pompázó hortenzia nem hiányozhat egyetlen romantikus árnyékkertből, árnyékos balkonról sem. Virágaiban cserépben, kertben egyaránt hosszú hetekig gyönyörködhetsz.

hortenzia

Ez a látványos külsejű növény a kőtörő-fűfélék családjába tartozó fás, évelő bokor. Akár két méteresre is megnőhet, színválasztéka is igen gazdag a fehér, rózsaszín, lila, piros, liláskék, és foltos virágzat sem ritka.

kék hortenzia

A hortenzia 70-75 fajból áll, és Ázsiában őshonos, főleg Kínában, Japánban, és Indonéziában. Rengeteg példány él az Azori-szigeteken, a Flores, vagy Virág-sziget a legendák szerint azért kapta a nevét, mert egyéb fajok mellett rengeteg hortenzia is élt a szigeten. 1788-ban hozták be Európába. Egy angol botanikus, bizonyos Commerson nevezte el Lapeaute Hortense asszony tiszteletére Hortensiának.

hortentia virágzás az Azori-szigeteken

Az Azori-szigetek emblematikus növénye a hatalmas fejű hortenzia. Úgy nő itt az út szélén, mint nálunk a pipacs.

sao_miguel_azori-szigetek-hortenziak

A hortenzia ültetése, gondozása

A hortenzia metszése

A hortenziát kora tavasszal, a fagyok elmúltával kell erősen megmetszeni. Erről itt találod videónkat: A hortenzia tavaszi metszése

Árnyéktűrő

Nem tanácsos tűző napra, vagy túl meleg helyre tenni, mert könnyen elpusztul.

Öntözése

A hortenzia legjobban 15-17 fokon érzi magát, és arra is figyeljünk, hogy nyáron egyenletesen nedves maradjon a földje. Lágy vízzel locsoljuk, és tavasztól nyár végéig hetente egyszer tápoldatozzuk. Ősztől folyamatosan csökkentsük az öntözést, elhagyhatjuk a tápoldatot is. Télen szinte nem is igényel vizet, ha cserépbe ültettük, vigyük szélvédett helyre.

A hortenzia teleltetése

Erről részletesen itt tájékozódhatsz: Így teleltesd a hortenziád! 

Talaj

A hortenzia a savanyú kémhatású talajt kedveli, a meszes víztől elsárgulnak a levelei. Meszes talajba csak akkor ültessük, ha a körülötte lévő földet alaposan és rendszeresen savanyítjuk. Ha ezt nem tesszük, nem fog virágot hozni, sőt el is pusztulhat.

Márciustól novemberig bármikor ültethetjük, lehetőleg savanyú rododendron virágföldbe! Jó minőségű hortenzia szervestápért nézz be a webshopunkba! shop.kert.tv

Mindent a hortenziáról – kis növényvideó Márkkal