bromelia
Ajánló

6 látványos, könnyen tartható bromélia faj

A broméliák rendkívül színpompás és érdekes trópusi növények, melyek levelei rozettát alkotnak, virágaik feltűnőek. A kevésbé érzékeny fajok nálunk is nagyol jól fejlődnek a lakásban, és szaporításuk is egyszerű.

A broméliák bemutatása

A legtöbb broméliafaj Közép- és Dél-Amerika trópusi területein honos, itt a legváltozatosabb színekben, formákban és méretekben fordul elő. Vannak fajok, melyek magas fákon élnek epifita növényként. A virágaik annyira élénk színekben pompáznak, hogy szinte olyanok, mintha egzotikus madarak lennének a fák ágain.

A fajok között akadnak napfénykedvelők, mások viszont inkább az árnyékot részesítik előnyben. Érdekességük, hogy az egzotikus országokban nagyon sok helyen meg tudnak telepedni; vannak melyek telefondrótról, kaktuszokról vagy éppen fatörzsekről csüngenek. A legtöbb növény szépségét a színes fellevelek adják.

guzmán bromélia, guzmania, lándzsabunkó

A Guzmán-bromélia, avagy a lándzsabunkó egyedi megjelenésével egész éven át díszíti otthonunkat

A broméliák tartása

A broméliák a cserepes növények között a legkedveltebbek. Nőnapkor, anyák napján vagy épp Valentin napon tömegével árulják a virágboltokban vagy a piaccsarnokokban. Nagyon sok faja rendkívül igénytelen. Nem igényel üvegházat vagy éppen rendkívül magas páratartalmat, hanem egy világos szobaablak is megfelelő a számára. 18-22 °C fokos hőmérsékleten fejlődik a legjobban, és nagyon fontos, hogy a virágzási időszak kezdetéig elegendő fényhez jusson!

Ha nyáron magasabb a hőmérséklet, akkor sem kell, hogy megijedjünk, csak biztosítsunk a növényünknek magasabb páratartalmat rendszeres víz permetezéssel. Az öntözővíz mennyisége a hőmérséklet változásától függ. A közvetlen napfénytől a tüskétlen levelű broméliákat kell a legjobban óvnunk. Az összes többi faj viszont csak napfény hatására fejleszt nagyon vonzó megjelenésű és színes felleveleket. A levélszéleken tüskés és a tüske nélküli, szürke pikkelyes fajok kevéssé érzékenyek és nyáron a szabadban is tarthatóak.

Broméliák öntözése

Nagyon fontos, hogy broméliáinkat mészmentes vízzel öntözzük. A legjobb, ha esővizet használunk, vagy a csapvizet felforraljuk, majd hagyjuk lehűlni. A broméliák között sok a ciszternás faj. Ezek a levéltölcsér közepén raktározzák a vizet, így saját mikroklímát hoznak létre maguk körül. A leveleik segítségével a levegőből veszik fel a szükséges nedvességet. Nyáron, amikor nagy meleg van, ezek a víztározós fajok rendkívül hálásak a gyakori vízpermetért. A télen fűtött szoba száraz levegőjét rendkívül rosszul tűrik. Ezért a fűtőtestekre helyezzünk vízzel teli edényeket a téli időszakban a párásítás érdekében.

Trágyázás, tápanyag

Viszonylag kis mennyiségű tápanyag utánpótlásra van szükségük. A tápoldatokból a megadott mennyiség felét használjuk csak, fiatal növények esetében még annyit se. Nyáron kéthetenként, télen pedig háromhetenként trágyázzuk meg. A megfelelően hígított trágyát vagy tápot öntsük a földre. Nagyon kis koncentrációban hígított tápanyagot önthetünk a levélrozetta közepébe is. Trágyázás előtt és után is tartsuk a földet  nedvesen, ezzel megakadályozzuk, hogy a növényeink égési sérüléseket szenvedjenek.

A bromélia szaporítása

Mielőtt a bromélia elpusztulna, virágzás után új utódokat nevel. A növény töve körül kis sarjak jelennek meg. Ezek körülbelül 9 hónappal az anyanövény virágzása után elérik a leválasztható méretet, melyeket egy éles kés segítségével választunk le az anyanövényről. Vágást csak és kizárólag kemény és kissé fásodott részen ejtünk, mert a lágy részen okozta seb rothadással járhat. A sarjakat faszénporba mártsuk bele, majd egyenként ültessük el tőzeg alapú ültetőközegbe. Nem szabad túl mélyre ültetni a növényeket.

Alaposan öntözzük meg őket és helyezzük 20 fok körüli világos, de nem közvetlen napos helyre. Türelmesnek kell lennünk, mert a gyökeresedés több hónapot is igénybe vehet. Az új növényeket rendszeresen öntözni kell és permetezni vízzel is. Amint a növényeken megjelennek a gyökerek, ugyan úgy kell kezelnünk őket, mint a nagy növényeket, viszont sokkal több fényt igényelnek! Tavasszal a növényeket egy kicsit nagyobb cserépbe ültessük át. Körülbelül két év elteltével számíthatunk virágzásra.

Könnyen tartható bromélia fajok

Guzmán-bromélia (guzmania):

Ez a bromélia rendkívül látványos növénye lehet a lakásunknak. 60 cm magasra és 30 cm szélesre nő. Egész évben virágzik. Fellevelei tűzpirosak, virága jelentéktelen, nem illatos. Állíthatjuk olyan helyre, ahol egyedül van, de fikuszok vagy liliomfélék társaságában is nagyon jól mutat.

Guzman bromélia-guzmania

A Guzman-bromélia egyedül, de fikuszok társaságában is jól mutat

Csíkolt lándzsarózsa (Aechmea fasciata):

Ez a növény különösen romantikus hangulatot áraszt levelei szokatlan színe és nagyon vonzó virága miatt. Levelei 60 cm hosszúak is lehetnek. Mindig legyen valamennyi víz a növény közepében található rozettákban. Virágzás után az anyanövény elpusztul, ezért a sarjakkal tudjuk szaporítani. Nyáron 22-25 télen pedig 15 fokos hőmérsékleten tartsuk. Egész évben a lakásban kell tárolni, mert fontos neki az egyenletes hőmérséklet. Magányosan állva mutat a lakásban legszebben.

csíkolt lándzsarózsa-aechmea fasciata

Különösen romantikus növény a csíkolt lándzsarózsa

Regel bromélia (Neoregelia):

Ez a faj őshazájában magas fákon él. 30 cm magas, de 50 cm széles is lehet. A levélrózsák között tölcsér alakul ki. Színes fellevelei nagyon mutatósak, általában tűzpirosak. Ennél a növénynél télen a hőmérséklet ne menjek 20 fok alá. Nagyon jól mutat, ha magasabb növények alá beültetjük, mivel teljesen eltakarja a talajt.

bromelia-neoregelia

A neoregelia epifita, de nem parazita

Szakállbromélia, bíborlilás (Tillandsia cyanea):

Ez a faj a legnépesebb a broméliák családjában. A bíborlilás szakállbromélia az egyik legismertebb és legtöbbet vásárolt növény. Nagyon lassan növekedik, a tőlevélrózsából növő levelek kifelé hajlanak. Csak egyszer virágzik. Miután az utolsó virág is elnyílt, egy ideig a növény zöld marad, majd lassan elpusztul. Rendkívüli érdekessége, hogy a szép lila virágai nagyon jó illatúak. Egész évben 20-25 fokos helyen tartsuk. A növény a meleg zárt szobaablakban érzi magát a legjobban más növények társaságában.

tillandsia-szakallbromelia

A tillandsiák imádják a fürdőszoba klímáját

Levélcsillag (Cryptanthus):

A levélcsillag levelei csíkosak, a szélük hullámos és lapos rozetták formájában nőnek. Apró fehér virágai a növény közepéből nyílnak. 30 centiméternél nem nő nagyobbra. A lakásban nevelt növények rendkívül ritkán hoznak virágot, ezért a legjobb, ha virágzó növényt vásárolunk. Egész évben 20 fok körüli helyen tartsuk. Ha át kell ültetnünk, speciális bromélia földet használjunk. Gyökerei rendkívül törékenyek, ezért nagyon vigyázzunk rájuk. Orchideákkal együtt vagy leveles pozsgásokkal, kaktuszokkal rendkívül jól mutat.

bromelia-cryphtantus-levelcsillag

Levélcsillag kaktusszal összeültetve

Bókoló bilbergia (Bilbergia nutans):

Ez egy rendkívül tartós és ellenálló növény. 50-60 cm magasra nő, de szélessége elérheti akár az 1 m-t is. A virágok nagyon látványosak, bókolók. Halványpiros fellevelekből és sárgászöld fürtvirágzatból állnak. Nyáron 25 télen pedig 15 fok körüli hőmérsékleten tartsuk. Ezt a növény ne ültessük össze más növényekkel. Ültessük szép nagy cserépbe, hogy kedvére terebélyesedhessen.

bókoló bilbergia-bilbergia nutans

bókoló bilbergia

Ezekkel a növényekkel nem csak rendkívüli szépségük miatt, hanem nagyon könnyű kezelhetőségük miatt is érdemes foglalkozni. Virágzáskor igazi díszei lesznek a lakásunknak, szívünket pedig örömmel és melegséggel töltik meg a ragyogó színek.

Szerző: Bugyi Zsolt