szemérmes mimóza, emlékezet, memória
Ajánló

Képesek-e a növények a tanulásra?

Már régóta tudjuk a növényekről, hogy nem csak vegetálnak, hanem kommunikálni is tudnak: képesek a védekezésre, támadásra, sőt, az utódgondozásra is! Ausztrál kutatók most azt szerették volna kideríteni, vajon van-e memóriájuk, tudnak-e tanulni? Az eredmények magukért beszélnek!

Van a növényeknek memóriája? 

A tudósok a szemérmes mimózát (Mimosa pudica) választották kísérleti alanyuknak, ami ugye arról nevezetes, hogy levelei érintés hatására becsukódnak, tulajdonképpen halottnak tetteti magát, mely viselkedés a botanikusok szerint egy védekező mechanizmus.

Az ausztrál kutatók egy szerkezet segítségével 15cm-ről egy habszivacsra dobták a mimózákat, ügyelve arra, hogy ne sérüljenek meg. Ezt  a tevékenységet naponta több százszor megismételték, azzal a céllal, hogy a növény megszokja ezt az ingert, tanulja meg, hogy nem kell tőle félni, és ne csukja be ennek hatására a levélzetét.

a mimóza emlékezete

az emlékező mimóza

De még meglepőbb volt az eredménye egy hónappal később a kísérlet második fázisának! Miután megismételték velük az eredeti kísérletet, a reakciójuk mit sem változott, már nem csukták be a levélzetüket, ami arra enged következtetni, hogy amit tanultak, meg is jegyezték!

Ez a felfedezés további fontos kérdést vet fel, amire még nincs válasz, de ez lesz a kutatás következő területe: agy és idegrendszer hiányában hol tárolják a növények ezeket az információkat, emlékeket?

Forrás: itt