amarillisz
Ajánló

Amarillisz – a télűző

Az amarillisz félék (Amaryllidaceae) családjába tartozó mutatós virágú növény két nemzetségét ismerjük: az egyik a dél-afrikai eredetű Amaryllis, a másik nemzetség a Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi szavannás vidékeiről származó Hippeastrum.

amarillisz

Amarillis Charisma – hát karizmatikus, az egyszer biztos!

A két növény igencsak hasonlít egymáshoz, és a köznyelv mindkettőt amarillisz néven emlegeti. Görög eredetű nevének jelentése: fényes. A mára közkedveltté vált nemzetség a Hippeastrum. Feltehetően az Andok vidékén díszlett valaha, hibridjei pedig Hollandiából, Izraelből és Dél-Afrikából indultak hódító útjukra. A botanikusok és a hivatásos kertészek ezt a nevet használják, a virágszerető nagyközönség azonban változatlanul amarillisznek nevezi ezt a szép virágot.

Az amarillisz növény

Sötétzöld, hosszú, keskeny levelei és tölcsérszerű virágai vannak, melyek csupasz hosszú virágszáron többesével nyílnak. A virágok nagyok, szimplák vagy teltek és a fehér színtől a sötétbordóig minden színben pompázhatnak. Akadnak köztük cirmosak és sötét torkúak is.

Vaskos hagymái mostanában kerülnek a boltok polcaira. Ezekkel semmilyen tennivalónk nincsen azon kívül, hogy elültessük, ugyanis átestek a virágzáshoz szükséges hideg nyugalmi szakaszon. Csak kemény, nagyméretű, jól fejlett gyökérzetű hagymát válasszunk hajtatásra. A gyökereket gyengéden egyengessük el, válasszuk szét. Ha nem ültetjük el azonnal, tároljuk jól szellőző, sötét hűvös helyen, hogy megelőzzük a gombásodást.

az amarillisz vaskos hagymái

Vaskos hagymái vannak az amarillisznek

Mire ügyeljünk az amarillisz ültetésénél?

Az ültetés előtt néhány órával áztassuk a hagymát langyos vízbe, úgy, hogy csak az alsó, gyökérzetet tartalmazó negyedét érje víz. A hagyma méretéhez viszonyítva olyan méretű cserepet válasszunk az ültetéshez, hogy a hagyma ne érjen az edény széléhez, hanem legalább 2-2 ujjnyi hely legyen a cserép belső oldalánál. Töltsük fel a cserepet virágfölddel úgy, hogy a hagyma fele, egy harmada a talajszint fölött maradjon. A földet csak egyszer öntözzük meg, és a cserepet tegyük meleg helyre, ahol a hagyma élettevékenysége megindul.

Hogyan és mikor öntözzük az amarilliszt?

Amíg a bimbó nem jelenik meg, ne öntözzük a növényt, különben a bimbó ülve marad, és virág helyett többnyire levelek fejlődnek. Ha a virágszár megjelent, és 15-20 centiméterre megnyúlt, következhet az intenzív öntözés, kéthetenként egyszer tápoldattal is. Fajtafüggő, hogy a virágbimbó, vagy a levél jelenik-e meg előbb, s az is, hogy mennyi ideig tart a virágok kinyílása a bimbó megjelenésétől. A boltban vásárolható előkezelt hagymák legalább 2 virágszárat rejtenek. Vigyázzunk, hogy a hagyma közepét, ahonnan a levelek és a virágszárak erednek, soha ne érje víz. Legjobb, ha alulról öntözzük!

Ha elnyílt a virágzata, (mely akár 6 tölcsér formájú virágból is állhat!) ne vágjuk le a virágszárat, hanem várjuk meg, amíg magától leszárad, ugyanis sok tápanyag áramlik vissza belőle a hagymába. Elnyílt hagymánkat a nyár elejéig tartsuk lakásban, ám májusban akár kertbe is kiültethetjük, vigyázva arra a fent leírt szabályra, hogy ne érje víz a levelek eredési helyét.

amarillisz belladonna

amarillisz belladonna

Hogyan teleltessük az amarilliszt?

Legkésőbb szeptember közepén a hagymáinkat hozzuk be a kertből. Akár szabadban tartottuk, akár cserépben volt, szedjük le a húsos gyökerekről a földet, és szellős, hűvös helyen szárítsuk vissza a leveleket. Ha október végén még zöldellnek a levelek, akkor már le is vághatjuk a hagymáról, legalább 1 cm-es levélcsonkot hagyva.

Hűvös, szellős helyen egymástól távol 8-10 hétig pihentessük a hagymákat. Ez idő alatt a virágrügy kialakul a hagymában. Ha a nyár folyamán legalább 5-7 levelet nevelt, akkor egy virágszárra számíthatunk, ám ha 7-9 levelet hozott, akkor akár két virágszár is várható. A pihenőidő letelte után melegebb helyre téve hamarosan megjelennek a bimbók és kezdhetünk mindent elölről: elültethetjük hagymánkat a tavaszra várva.

Fontos tudni: a lakásban tartsuk kisgyerekektől és háziállatoktól elzárt helyen, mert az egész növény mérgező!

Szerző: Klementisz Ágnes