amarillisz
Ajánló

Amarillisz – a télűző

Messze még a tél vége, de már színekre és virágokra vágyunk. Valamire, ami a tavaszt idézi. Hogy vidámabbá tegyük lakásunkat, és gyönyörködhessünk egy igazán szép és nemes virágban, most érdemes az amarillisz virággal megismerkedni.

Az amarillisz félék (Amaryllidaceae) családjába tartozó mutatós virágú növény két nemzetségét ismerjük: az egyik a dél-afrikai eredetű Amaryllis, a másik nemzetség a Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi szavannás vidékeiről származó Hippeastrum.

amarillisz

Amarillis Charisma – hát karizmatikus, az egyszer biztos!

A két növény igencsak hasonlít egymáshoz, és a köznyelv mindkettőt amarillisz néven emlegeti. Görög eredetű nevének jelentése: fényes. A mára közkedveltté vált nemzetség a Hippeastrum. Feltehetően az Andok vidékén díszlett valaha, hibridjei pedig Hollandiából, Izraelből és Dél-Afrikából indultak hódító útjukra. A botanikusok és a hivatásos kertészek ezt a nevet használják, a virágszerető nagyközönség azonban változatlanul amarillisznek nevezi ezt a szép virágot.

Sötétzöld, hosszú, keskeny levelei és tölcsérszerű virágai vannak, melyek csupasz hosszú virágszáron többesével nyílnak. A virágok nagyok, szimplák vagy teltek és a fehér színtől a sötétbordóig minden színben pompázhatnak. Akadnak köztük cirmosak és sötét torkúak is.

Vaskos hagymái mostanában kerülnek a boltok polcaira. Ezekkel semmilyen tennivalónk nincsen azon kívül, hogy elültessük, ugyanis átestek a virágzáshoz szükséges hideg nyugalmi szakaszon. Csak kemény, nagyméretű, jól fejlett gyökérzetű hagymát válasszunk hajtatásra. A gyökereket gyengéden egyengessük el, válasszuk szét. Ha nem ültetjük el azonnal, tároljuk jól szellőző, sötét hűvös helyen, hogy megelőzzük a gombásodást.

amarillisz-viraghagyma

Vaskos hagymái vannak az amarillisznek

Mire ügyeljünk az amarillisz ültetésénél?

Az ültetés előtt néhány órával áztassuk a hagymát langyos vízbe, úgy, hogy csak az alsó, gyökérzetet tartalmazó negyedét érje víz. A hagyma méretéhez viszonyítva olyan méretű cserepet válasszunk az ültetéshez, hogy a hagyma ne érjen az edény széléhez, hanem legalább 2-2 ujjnyi hely legyen a cserép belső oldalánál. Töltsük fel a cserepet virágfölddel úgy, hogy a hagyma fele, egy harmada a talajszint fölött maradjon. A földet csak egyszer öntözzük meg, és a cserepet tegyük meleg helyre, ahol a hagyma élettevékenysége megindul.

Hogyan és mikor öntözzük az amarilliszt?

Amíg a bimbó nem jelenik meg, ne öntözzük a növényt, különben a bimbó ülve marad, és virág helyett többnyire levelek fejlődnek. Ha a virágszár megjelent, és 15-20 centiméterre megnyúlt, következhet az intenzív öntözés, kéthetenként egyszer tápoldattal is. Fajtafüggő, hogy a virágbimbó, vagy a levél jelenik-e meg előbb, s az is, hogy mennyi ideig tart a virágok kinyílása a bimbó megjelenésétől. A boltban vásárolható előkezelt hagymák legalább 2 virágszárat rejtenek. Vigyázzunk, hogy a hagyma közepét, ahonnan a levelek és a virágszárak erednek, soha ne érje víz. Legjobb, ha alulról öntözzük!

Ha elnyílt a virágzata, (mely akár 6 tölcsér formájú virágból is állhat!) ne vágjuk le a virágszárat, hanem várjuk meg, amíg magától leszárad, ugyanis sok tápanyag áramlik vissza belőle a hagymába. Elnyílt hagymánkat a nyár elejéig tartsuk lakásban, ám májusban akár kertbe is kiültethetjük, vigyázva arra a fent leírt szabályra, hogy ne érje víz a levelek eredési helyét.

amarillisz belladonna

amarillisz belladonna

Hogyan teleltessük az amarilliszt?

Legkésőbb szeptember közepén a hagymáinkat hozzuk be a kertből. Akár szabadban tartottuk, akár cserépben volt, szedjük le a húsos gyökerekről a földet, és szellős, hűvös helyen szárítsuk vissza a leveleket. Ha október végén még zöldellnek a levelek, akkor már le is vághatjuk a hagymáról, legalább 1 cm-es levélcsonkot hagyva.

Hűvös, szellős helyen egymástól távol 8-10 hétig pihentessük a hagymákat. Ez idő alatt a virágrügy kialakul a hagymában. Ha a nyár folyamán legalább 5-7 levelet nevelt, akkor egy virágszárra számíthatunk, ám ha 7-9 levelet hozott, akkor akár két virágszár is várható. A pihenőidő letelte után melegebb helyre téve hamarosan megjelennek a bimbók és kezdhetünk mindent elölről: elültethetjük hagymánkat a tavaszra várva.

Fontos tudni: a lakásban tartsuk kisgyerekektől és háziállatoktól elzárt helyen, mert az egész növény mérgező!

Szerző: Klementisz Ágnes