rózsa
Ajánló

Minden kertek kedvence, a rózsa

A rózsa az emberiség történelmében “a Virág” szerepét tölti be, megtalálhatjuk a legkülönbözőbb népek mitológiájában, kezdve a görögöktől a germán népekig. Nincs virág, mely annyi művészt ihletett volna meg, mint a rózsa.

a rózsa lelke

John William Waterhouse, A rózsa lelke

A korai rózsa egyszer virágzik egy évben, így amikor a 18. század végén a kínaiak bemutatták a többször is virágzó fajtát, forradalmasították a rózsatermesztést. Megjelentek a minden igényt kielégítő hibridek, különböző színben és méretben és főképp emiatt váltak népszerűvé Európában a 18. század közepétől. Kezdetben, ahogy sok más egzotikus fajta is, csak a gazdagok lakását díszítette, ám ma már alig létezik olyan kert a világon, ahol ne lehetne megtalálni.

Pierre Joseph Redoute Rosa centifolia illusztrációja

Pierre Joseph Redoute Rosa centifolia illusztrációja

Szinte nem létezik olyan típus, amit ne lehetne megtalálni a piacon. Létezik cserje formájú fajta, de olyan is, ami úgy növi be a házakat, mint például a vadszőlő. Van tövises, tövis nélküli – ennyit a régi szólásmondásról!-, és ami a virágok színét, méretét, mintázatát, illatát, betegségekkel szembeni ellenálló képességét illeti, szintén rengeteg variáns közül válogathatunk.

A rózsa gondozása

A talajra nem nagyon kényes, de nagyon kedveli a közömbös vagy meszes közeget, és mint minden növény, azt hogy tápanyagban gazdag legyen. Tápoldatozással lehet segíteni, hiszen a rózsa a sziklás vagy homokos talaj kivételével mindenhol képes megélni.

rózsa dézsában

Mikor és hogyan ültessük a rózsát?

A rózsát ősszel a legszerencsésebb ültetni.
A kiásott gödröt alaposan töltsük fel felturbózott földdel. Jó minőségű virágföld mellé tehetünk műtrágyát, komposztot, biohumuszt és egy kis tőzeget is. Ültetés előtt áztassuk be a növényt legalább egy órára, hogy a gyökerek megszívják magukat vízzel. Az öntözés és a tápanyag utánpótlás a későbbiekben is nagyon fontos. Ültetés után jól iszapoljuk be a tövét, de a töve körül halmozzuk fel a földet, hogy ne álljon meg rajta a víz.

A rózsa metszése

A rózsánál nagyon fontos a metszés, és mint metszéskor általában, itt is kegyetlennek kell lennünk. Minél jobban visszametsszük a növényt, annál szebb virágokat fog hozni később. Arra törekedjünk, hogy kerek bokrot hozzunk létre. Ha sok a vessző, akkor ritkítsuk meg őket. Szabaduljunk meg a keresztbenövő és a beteg ágaktól. Mindig olyan ág fölött érdemes elvágni, aminek öt levele van, és kifelé néz. Videónkat a tavaszi rózsa metszéséről itt találod: Rózsa tavaszi metszése Szomoru Miklóssal.

rózsa dézsában

 

A rózsa betegségei

A rózsa sajnos érzékeny a betegségekre, közel tucatnyi jellemző kártevő és betegség támadhatja meg. Egyike ezeknek a rózsa lisztharmat, ami egy fehér, lisztszerű por, mely főként a bimbókon és a rügyeken jelentkezhet. Ezen kívül a rózsa rozsda, a rózsa peronoszpóra is tipikus rózsa betegség. Leggyakoribb kártevői a rózsának a levéltetű, az atka, a rózsa kabóca, a levélsodró rózsadarázs és a gubacsdarázs. Mindegyik eset más- más kezelést igényel. A legjobb persze, ha még időben elkapjuk a kórt, ilyen esetekben sokszor segítenek a környezetbarát, házi praktikák, de a súlyos fertőzések esetén sajnos komolyabb eszközökhöz kell nyúlnunk. Mint például permetező szerek. 

A rózsa teleltetése

A rózsa nem teljesen télálló növény, ezért ősszel, a fagyok beállta előtt az érzékenyebb teahibrideket és a miniatűr rózsákat földdel be kell takarni. Ugyancsak védeni kell a magas törzsű rózsákat is.

A rózsa virágzása

Hosszabb virágzásra úgy serkenthetjük a rózsát hogy tavasszal, az első metszés után alaposan megtrágyázzuk őket, nyáron pedig kíméletlenül lecsípünk pár virágot, és azokat, amelyek már száradásnak indultak. Az első kör levirágzás után ismét trágyázhatunk, valamint gondoskodjunk a bőséges vízellátásról a nyár forró időszakaiban. A rózsa nyári visszametszéséről itt találod videónkat: A rózsa nyári metszése. Az ötleveles szabály

A Viano jó minőségű szerves rózsatápját keresd a Kert Shopban: Viano szervestáp rózsáknak