lila karfiol
Ajánló

Karfiol – kicsit másképp

A fenti kép nem trükk eredménye, még csak nem is génkezelt, vagy mesterségesen színezett növényről van szó. Ez a karfiol természetesen lila.

A karfiolt aligha kell bemutatni kis hazánkban, mindenki pontosan tudja, hogyan fest a vadkáposzta termesztett változata. Mi is tisztában vagyunk eme ízletes növény külső jegyeivel, és ha emlékeink nem csalnak, akkor biztos, hogy a színe nem lila.

Újpest drukker olvasóink most minden bizonnyal elégedetten csettintenek, hogy mekkora jófej ez a növény, miközben Fradi szurkolók megállapítják, hogy aligha láttak ennél szerencsétlenebb külsejű növényt, de most hagyjuk a futballt, és foglalkozzunk furcsa színű barátunkkal!

lila-karfiolA lila karfiol eredete

Egyes források szerint a különleges növény angol kertészek munkájának eredménye, máshol azt olvashatjuk, hogy ez a változat Olaszországban és Dél-Afrikában is őshonos. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a karfiol az 1600-as években került Amerikából Angliába flamand takácsok közreműködésével, majd innen jutott el a francia király udvarába, ahol először divatos kerti növénnyé vált, de csak a Napkirály, XIV. Lajos idejében került a tányérokra. Egy változatot Madame Dubarryról, a király híres ágyasáról neveztek el!

lila karfiol

Mit érdemes tudni a lila karfiolról?

Feltűnő színét az antocián nevű vízoldékony színanyag csoportnak köszönheti. Színüket a pH-tól függően változtatják, a pirostól kezdve a kékig. A természetben a baktériumokban és a növényekben is megtalálhatók. A növények nagy részében ezek a vegyületek elsősorban a levelekben, a gyökerekben, a virágokban és a gyümölcsökben fordulnak elő.

Érdekesség, hogy a lila színű változatban több vitamin található, mint a fehér színű karfiolban. Igényeit tekintve szinte semmiben sem különbözik fehér testvéreitől. Szereti a jó vízellátású talajt, a szélcsendes helyeket, a csapadékot, és a hűvös időjárást. (Azt hiszem, az angol származási vonal lesz a nyertes.)
A lila színű karfiol abszolút alkalmas arra, hogy feldobjuk vele kertünket, és meglepjük vele a vendégségbe érkező barátokat. Biztos, hogy nagy lesz a derültség, amikor egy ilyen fogást teszünk eléjük!

lila karfiol leves