balkonnoveny-kiszoktatas
Ajánló

Új növények a balkonon. Mire ügyeljünk?

Mielőtt sok-sok pénzt kiadunk új balkonnövényekre, van néhány fontos tudnivaló, amire mindenképp oda kell figyelni!

Az egyik leglényegesebb dolog, hogy mivel az új balkonnövények többsége üvegházakból, fóliákból kerül a faiskolákba, árudákba, így nagyon fontos, hogy ezeket a vásárlás és hazaszállítás után NE rögtön a végleges helyükre tegyük! Ezek a növények általában nem elég edzettek ahhoz, hogy kibírják a közvetlen napfényt, a szelet és az időjárás egyéb viszontagságait a balkonon, teraszon.

uj-novenyek-balkonon
Aranyszabály: szoktatás!

Fontos, hogy mielőtt kitesszük őket a végleges helyükre, legalább egy hetet szoktassuk őket az új környezethez. Persze, ilyenkor mindenki hamar-gyorsan szeretné, hogy szép legyen a terasza, erkélye, de ezzel csak többet ártunk, mint használunk, hiszen a növények sokkot kaphatnak, megperzselődhetnek a napon, megtörhetnek a szélben, vagy egy viharban. A kiszoktatásról itt olvashatsz többet:

Hogyan védjük növényeinket a kiszoktatás alatt az égető naptól?

A szoktatás alatt is fontos a megfelelő öntözés és tápanyagozás, hogy a növény ne essen vissza az optimális üvegházi nevelést követően,  például a közvetlen napfénytől a déli órákban mindenképp óvni kell őket éppúgy, ahogy az erős széltől is. Viszont a szoktatás hatására szép lassan megerősödnek és  ismét fejlődésnek indulnak, amit nem  hagynak abba a kiültetéskor sem, csak esetleg addig nem lesz olyan látványos, míg az új balkonládában, dézsában a gyökérzet be nem hálózza a földet.

Ha nem hagyjuk ki a szoktatást, akkor igaz, hogy egy cseppet később (egy héttel), de strapabíróbb balkonnövényeket tudunk kiültetni és elkerülhetjük azt, hogy egy-két hét múlva újakat kelljen vásárolnunk, mert tönkre mentek a hirtelen környezetváltozástól.

Minőségi, szerves virág- és zöldségtápjainkat keresd a Kert Shopban

viano szerves balkonnövény táp

Viano szerves Balkonnövénytáp

Viano szerves muskátli táp

Viano szerves muskátli- és balkonnövénytáp