greenovia rózsabimbó pozsgás
Ajánló

Ebbe a rózsabimbó kinézetű pozsgásba azonnal bele fogsz szeretni!

Ki ne ismerné a méltán népszerű pozsgás növényeket? Sokunknak van otthon mindenféle változatban és fajtában. Tartásuk és gondozásuk a legtöbb esetében nagyon egyszerű.

Az utóbbi évben a boltok és hipermarketek kínálatában feltűnt egy  igen érdekes pozsgás növény, a Greenovia Dodrentalis. Különlegessége a küllemében rejlik, az egész növény úgy néz ki ugyanis, mint egy éppen bimbózó rózsafej. Ismerjük meg most ezt a romantikus pozsgás növényt.

greenovia rózsabimbó pozsgás

Fotó: pinimg

A Greenovia Dodrentalis nagyon hasonlít a kövirózsára vagy a fatermetű kövirózsacserjére. Hazája a Kanári-szigetek, ahol szinte mindig jó idő van. A levelei, ahogy növekednek, nagyon sűrűn helyezkednek el, szépen egymásra feküdve a növényen, épp úgy, mint a frissen bontakozó rózsabimbó. Ennek a különleges megjelenésű növénynek a méretei épp akkorák, mint egy nagyobb rózsabimbó, kb. 15-20 cm-t is elérhetik. Az évek elteltével épp úgy, mint a kövirózsa, oldalirányban terjeszkedve kisebb telepeket alkot.

greenovia rózsabimbó pozsgás

Fotó: seedtocrop.net

A greenovia gondozása

Rendkívül egyszerű a tartása, egy kisebb méretű cserépben is otthonosan érzi magát. Földje legyen egy rész homok és egy rész sóder keveréke egy kis rész termékeny földdel alaposan összekeverve. Öntöznünk csak nagyon ritkán kell, amikor a földje már kiszáradt. A növény a leveleiben tárolja a vizet, így azt később is fel tudja használni szárazság idején, épp ezért a tulajdonsága miatt ajánlom a feledékeny kertészeknek is.

A legjobb hely a számára egy világos ablak, de semmiképpen ne érje tűző nap, mert a szép zöld levelei az erős napsugárzás hatására könnyen megéghetnek. Nyáron egy félárnyékos, védett helyre kitehetjük a szabadba is, de ilyen esetben védenünk kell a cserepet a sok csapadéktól.

greenovia rózsabimbó pozsgás

Fotó: seedtocrop.net

Szaporítása szinte már gyerekjáték

Amikor oldalhajtásokat növeszt, és a növény már szép nagy telepet alkot, ezeket az oldalhajtásokat óvatosan leválaszthatjuk az anyanövényről és külön cserépbe ültethetjük őket. Magról is jól szaporítható, de magot leginkább külföldi internetes oldalakról lehet rendelni és igazán időigényes a felnevelése. Aki érez magában agilitást és szeret magról szaporítani, bátran próbálkozzon meg vele.

Ha nyitott szemmel járunk a virágüzletekben vagy épp az interneten, és meglátjuk ezt a növényt, egészen biztos, hogy szinte azonnal beleszeretünk majd. Annyira kedves megjelenésű, hogy nem lehet ott hagyni. Hamarosan itt a Valentin nap, a szerelmesek ünnepe, amire a Greenovia Dodrentalis egy igazán kiváló ajándék lehet.

greenovia rózsabimbó pozsgás

Fotó: Bored Panda

 

greenovia rózsabimbó pozsgás

Szerző: Bugyi Zsolt