diy pozsgás dekoráció
Ajánló

7 DIY ajándék ötlet karácsonyra pozsgásokból

A pozsgások rendkívül mutatós, de egyszerűen kezelhető, igénytelen növények: kevés földre, minimális öntözésre van szükségük. E sok kiváló tulajdonságukból fakadóan nagyszerű alanyai mindenféle kreatív, növényes diy projektnek. A közeledő ünnepek alkalmából összegyűjtöttünk pár nagyon izgalmas ötletet, melyek segítségével gyorsan elkészíthettek ti is néhány mutatós pozsgás dekorációt ajándékba vagy akár magatoknak. 

De bármelyiket is készítjük, ne tévesszük szem elől azt a fontos tényt, hogy a pozsgások nem bírják a pangó vizet. Igen hamar elpusztulnak nedves környezetben. Ezért ha nincs megoldva a növénytartó vízelvezetése, tényleg csak minimális vizet kaphat a növény. Legpraktikusabb heti egyszer egy flakonból vizet permetezni rá!

1. Pozsgás minikert romantikus lelkeknek

Ezt a teáscsészéből készült vintage növénytartót  pofonegyszerű elkészíteni. Végy egy régi teáscsészét, az sem baj, ha kicsit csorba, csak szép legyen! Helyezz bele kaktuszföldet és ültesd be a növényt.

vintage pozsgástartó

Vintage teáscsésze pozsgással beültetve

2. Pozsgások üvegvázában a modern, letisztult design kedvelőinek

Egy hosszúkás üvegváza felébe önts dekorációs célra használt homokot és helyezd bele a pozsgást.

üveg pozsgástartó

3. Ötlet a nyersebb, rusztikus stílus kedvelőinek

Ehhez a téglás dekorhoz már kölcsön kell kérni egy koronafúrót, amivel 2 lyukat ütünk a téglába: egyet a mécsesnek, egyet a pozsgásnak. De szép rusztikus dekoráció lehet belőle!

 

pozsgas-dekoracio-teglaban

4. Mini terrárium pozsgásokkal

Ezeknek a szép terráriumoknak, palackkerteknek az elkészítéséhez öblös hasú üvegvázát, üveggömböt vegyünk, amit a kaktuszföldön kívül mindenféle dekorációs kaviccsal, homokkal tölthetünk meg. A palackkertek helyes elkészítéséről itt tudhatsz meg többet: Készítsünk palackkertet!

palackkert-terrarium

5. Ötlet könyvmolyoknak

Nagy kedvencünk ez a könyvbe ültetett pozsgáskert, könyvmoly ismerősöknek a legtutibb ajándék! Az elkészítése sem túl bonyolult: egy szép, régi könyvnek az oldalait ragasszuk össze, majd snitzerrel vágjunk bele egy akkora mélyedést, melybe belefér a virágföld és a növény(ek). Vágjunk bele egy fóliát és ültessük be a növényt.

pozsgaskert-konyvben

6. Kokedama pozsgással

Nagy divat mostanában növénybarátok között a japán eredetű kokedama, vagyis a mohával borított földlabda. Ezt az elegáns zöld mohagömböt zsinórra fűzhetjük, lelógathatjuk a mennyezetről, kiakaszthatjuk az ablakba, vagy ahová szeretnénk. Elkészítéséhez szükségünk lesz tőzegmohára, bonsai-oknak való földkeverékre, mohára, valamint a tetszésünk szerint összeválogatott pozsgásokra vagy más szobanövényekre. Mindezt kötözőzsinór fogja egyben tartani. Ennél különlegesebb ajándékot nehezen lehet elképzelni a pozsgás szerelmeseinek, kutakodjatok a neten bátran, nagyon sok útmutatót lehet találni az  elkészítéséhez.

kokedama pozsgással fotó: Hideg Gergely

 

7. Fali pozsgás mini terrárium

Ezek a szemet gyönyörködtető fali  kompozíciók segítenek, hogy  könnyed, mégis látványos módon neveljünk kis vízigényű mohákat, páfrányokat, örökzöldeket, apró leveles növényeket. A kereteket saját magad is elkészítheted egy fém hordó levágott pereméből, vagy horgászboltban kapható átlátszó tetejű fémdobozból, illetve a neten is megrendelheted. 

fali-pozsgas-dekoracio

Ha a fenti ötleteket megvalósítjátok, ne feledjétek: a pozsgásokat sok fénnyel és heti egyszeri kevés vízpermettel lehet sokáig életben tartani!

Forrás: Pinterest

Ha tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Pinteresten további inspirációkért!