sárga, foltos gyep
Gyep

Sárga foltok kezelése és megelőzése a gyepben

Fizetett együttműködés

A kerti szezon legbosszantóbb problémája a sárga, foltos gyep. A foltoknak sokféle oka lehet, az egyik leggyakoribb a gombabetegségek fellángolása. A gomba oka szinte mindig a talajban keresendő: valamilyen rendellenes működés ad teret neki.

3 kezelési mód a sárga foltokra :

1, elsősegély a probléma megjelenésére
2, a tartós gyógyítás receptje
3, a prevenció módszere, hogy ne jöjjön elő a probléma

A 3 módszer közös pontja a könnyen felszívódó folyékony tápanyag: a Humin Garden Plus-Sol. Ez a szer segít a gyepállomány életben tartásában, megerősítésében, amíg a probléma valódi oka kezelésre kerül.

A legfontosabb, hogy a foltok megjelenésekor AZONNAL lépned kell. Nem 2-3 hét múlva, hiszen addigra a fűnyírással vagy a gyep használatával nagy területen szét lehet szórni a gombaspórákat, hatványozva a problémát.
Jó tudni: a vegyszeres kezelések a legtöbb esetben csak TÜNETI kezelést jelentenek, a valódi problémát nem kezelik, így újra és újra vissza fog térni, és éveken át folyamatosan kell permetezni ellene, míg a kertet nem tudod használni, hacsak nem vagy a vegyszerre ellenálló anyagból.

1, Az elsősegély

Sokszor áll értetlenül a kertbarát a járdaszegélyek, autóbejárók mellett sárguló gyep felett, és nem érti miért történik ez. Az ilyen helyeken gyakori a kifolyt beton megtámasztás miatti vékony termőföldréteg. A 2-3-6 cm-es élettérben senyved a fű.
Ugyanígy a feltöltött talajoknál is előfordul, hogy bizonyos területeken folyton kiújul a foltosodás, itt is a talaj lokális problémája okozza a bajt.

Ha a gyepállomány megfelelő tápanyag ellátottságú, sokkal jobban bírja a szélsőséges hőséget és a vízhiányt, ellenáll a betegségeknek.

Ezért a gyorssegély a Humin Garden Plus-Sol-os öntözés:

10 liter vízhez 0,5 liter Humin Garden Plus-Sol-t kell adni, és hetente 2 alkalommal alaposan belocsolni a foltos területet. (2-3 hétig érdemes folytatni kúraszerűen )

2, A tartós gyógyítás receptje:

A sárguló foltok oka sokszor a talajban lappangó, ideális körülményekre váró gombaspórák belobbanása. Sokszor a hozatott talajok sem teljesen homogének, így lehetnek foltok, ahol nem úgy reagál a gyepállomány a tápanyagozásra, mint a többi részen. A tartós megoldás a talajélet egyensúlyának helyreállítása.

Ennek eszköze kettős:
– egyrészt táplálni kell a talajban élő jó mikroorganizmusokat, segíteni szaporodásukat, hogy vissza tudják szorítani      a  patogéneket,
– másrészt pedig biztosítani kell a gyep számára is a könnyen hozzáférhető tápanyagokat, hogy az erőnléte         megmaradjon az állománynak.

A gyógyítás vegyszermentes receptje:

10 liter vízhez
– 2,5 liter Esstence Origo-t (talajéletet támogató, kifejezetten gomba
betegségekre kifejlesztett növénykondicionáló gilisztahumusz kivonattal)
– 0,3 liter Humin Garden Plus Sol (azonnali tápanyag) és
– 0,2 liter Amalgerolt(talajkondicionáló, javítja a talaj levegő és vízháztartását) kell
adni

A keveréket az esti órákban kell kipermetezni a teljes területre. A láthatóan foltos részek kaphatnak egy kicsivel többet. 3 alkalmas kúraként használandó hetente egyszer, szükség esetén lehet folytatni a kezelést.
A következő reggelen, ha szükséges, mehet az öntözés, de mindenképpen érdemes egy pár perces öntözéssel lemosatni a kipermetezett anyagokat a talajfelszínre.

Az Esstence Origo nem csak támogatja, hanem tartalmazza is a hasznos talajéletet a gilisztahumusznak köszönhetően, a Humin Garden Plus-Sollal hatékonyan lép fel a talajban lappangó gombabetegségek ellen.

Tévedés azt hinni, hogy a te kertedben nincs gomba. Mindenhol vannak spórák, amelyek az ideális körülményekre várnak. Ezek egy része hasznos, és segíti a kultúrnövények tápanyagkörforgását, míg mások betegségeket okoznak.
Napjainkban a műtrágyázásnak és a túlzott vegyszerhasználatnak köszönhetően az egyensúly megbomlott és a mostohább körülményeket (műtrágyázott, tömörödött talajok) is jól tűrő patogének szaporodtak el a talajban.

sárga, foltos gyep

Fotó: pazsitdoktor.hu

3, A prevenció módszere

Általában elmondható, hogy sokkal egyszerűbb és olcsóbb egy problémát megelőzni, mint kezelni.
Érdemes már tavasszal elkezdeni a talajélet támogatását. A karbantartott, jó kondícióban tartott gyepek sokkal ellenállóbbak a gombabetegségek ellen is.

Ez olyan, mint amikor mi vitaminokat szedünk megelőzésképp az influenza szezonban.
A tavaszi kúrát azonnal a gyepszellőztetés után el lehet kezdeni, főleg ha az előző szezonban volt jele betegségnek.

A megelőzésnek két fontos eszköze van:

– a szerves tápanyagokkal történő gyepfenntartás, hiszen az hatékonyan támogatja a talajélet erősödését
– és az Esstence Origo Sprint-tel és Humin Garden Plus Sol-lal való permetezés.

Utóbbit az esti órákban kell kipermetezni ebben a keverékben:
10 liter vízhez 2,5 liter Esstence Origo Sprintet és 0,3 liter Humin Garden Plus Sol-t kell keverni.

Hetente egyszer fűnyírás után, összesen 3 alkalommal kell koratavasszal kezelni a kertet.
Mivel a Humin Garden Plus Sol barna színe erősen fog, érdemes reggel bő vízzel lemosni a gyepet. Az Orsigo Sprint a gyors regenerációt segíti elő.

A fenti kezelési módszerekkel bármikor nyakon csíphető, hatékonyan kezelhető vagy ami még jobb: megelőzhető, hogy a féltett gyep ronda sárga foltokkal legyen tele.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony
https://kertfuvesites.hu