szobanövény öntözés helyesen
Ajánló

Éltető-gyilkos víz avagy hogyan öntözzük jól szobanövényeinket?

Kétségtelen, víz nélkül nincs élet, a növények esetében különösen, de higgyétek el, a túlöntözés következtében sokkal több növény pusztul el, mint a kiszáradástól.

Ugyanis a növény gyökereinél megálló víz, vagyis a pangóvíz, nem csak elrohasztja a növényeket, de ideális körülményeket biztosít a különböző kártevők számára, mint például a gomba, ami remekül el tud szaporodni nedves körülmények közt. Ennek elkerülésére több dolgot is tehetünk.

  • A legegyszerűbb, ha növényeink öntözésére kijelölünk egy fix napot, mondjuk a vasárnapot, és csak ezen a napon öntözünk. Így elkerüljük azt az állapotot, amikor nem emlékszünk pontosan, mikor is öntöztünk utoljára, és biztos, ami biztos, meglocsoljuk újra. Ugyanakkor a kiszáradást is elkerülhetjük a rendszeres öntözésnek köszönhetően.
  • Ennél is biztonságosabb megoldás, ha időközönként ujjal 1-2 centi mélyen beletúrunk a növényünk földjébe, és ellenőrizzük, hogy mennyire van kiszáradva. Ennek előnye egyrészt az, hogy meggyőződünk róla, hogy a föld valóban ki van-e száradva, vagy csak a felső rétege száraz. Ez szintén gyakori oka a túlöntözésnek, mert ránézésre úgy tűnik, hogy száraz a talaj, miközben az alsóbb rétegek nedvesek. Ráadásul így a különböző vízigényű növények is pontosan annyi vizet kapnak, mint amennyire szükségük van.
drénréteg pangó víz ellen

agyag granulátum pangó víz ellen

Azonban akármelyik módszert is választjuk, vízelvezető -drain- réteg nélkül semmilyen növényt ne ültessünk cserépbe, ládába! Ez a drain anyag lehet agyag-granulátum, közepes méretű folyami kavics, vagy egy törött agyag cserép apró darabjai.

Ennek az a célja, hogy ha mégis túl sok víz kerülne a cserépbe, akkor az a drain rétegben álljon meg és ne a földet poshassza, illetve ennek segítségével könnyen távozhasson a felesleges H2O a cserép alján lévő lyukon. Mert olyan edénybe soha, de SOHA nem ültetünk, aminek nem lukas az alja! Mert ezzel az erővel egy tál sósavba is ültethetnénk a növényünk, körülbelül ugyanakkora esélye lenne a túlélésre. Hiszen ha nincs luk, a fölösleges víz sem tud hol távozni.

„De mi van akkor, ha kaspóban van a cserép?” kérdezheti teljes joggal az olvasó. Ebben az esetben bizony nem tehetünk mást, mint hogy minden egyes locsolás után kiöntjük a fölösleges vizet a kaspóból. Ez egy kissé macerásnak tűnhet, de néhány havonta új növényeket vásárolni még ennél is kellemetlenebb.

 A legjobb megoldás azonban mégiscsak az, ha egyszerűen odafigyelünk a növényeinkre. Ha ismerjük az igényeiket, a viselkedésüket, akkor pontosan tudni fogjuk, hogy mikor van szükségük öntözésre. Például, a szomjas növények levelei mindig lekókadnak, ezzel jelezve, hogy alacsony a nedvesség tartalom a sejtjeikben.

Épp úgy, mint a mellettem álló hibiszkuszé! Úgyhogy megyek is öntözni.
Persze, csak módjával!