talajtakaró növény
Ajánló

12 terjedő tövű talajtakaró évelő növény árnyékos kertrészekbe

Mik is az árnyéki talajtakarók?

Félárnyékba vagy árnyékba ültethető évelő növények, melyek terjedve nagyon hamar teret hódítanak. Benövik, eltakarják a parlagon hagyott területeket, ahol lehet, hogy épp más növények nem éreznék jól magukat, gátolják a gyomnövények terjedését és  a rézsűs részeken megakadályozzák a talajeróziót. Az árnyéki talajtakarót érdemes oda ültetni, ahol a fű nem nő rendesen. Általában a párásabb, hűvösebb klímát kedvelik, így a nyári öntözésükről feltétlen gondoskodnunk kell. Az utóbbi 2-3 évben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a 

Tündérvirágok, Püspöksüvegek (Epimediumok)

Ezek rendkívül törékeny és kecses külsejű, igen változatos alakú talajtakaró évelő növények. Hazánkban még nagyon ritkán találhatóak meg a kertekben. Ezekből mutatom most be a legszebbeket:

 • Epimedium Perralchicum ‘Fröhnleiten’: Nagyon szépen fejlődő, télizöld évelő. Ha a tél nem túl hideg, megtartja leveleit, melyek már kihajtáskor bronzos árnyalatban pompáznak. Hosszan nyíló légies virágait karcsú szárakon hozza, melyek sárga színűek. A növény magassága elérheti a 30-40 cm-t. Nyáron rendszeres öntözést igényel.
Fröhnleiten árnyéki talajtakró

Epimedium Perralchicum ‘Fröhnleiten

 • Epimedium alpinum (Havasi tündérvirág): Egy kissé árnyasabb helyre ültessük mint a többi tündérvirág fajtát, mivel a hűvösebb klímát kedveli. Magassága csupán 15-20 cm. Április – májusi virágzása felülmúlhatatlan. A vörös virágzatnak hitt szín nem a virágzata, hanem a színes csészelevelek a növényen, melyek az apró virágzatot körbe veszik. A virágok nagyon dús fürtöt alkotnak. Talajjal szemben egyáltalán nem igényes.
Havasi tündérvirág árnyéki talajtakaró

Havasi tündérvirág

 • Epimedium rubrum (Vöröslő tündérvirág): Az egyik legkedveltebb tündérvirág az összes közül. Szűrt fénybe ültethető talajtakaró, mely szinte teljesen igénytelen. A lombja egész télen megmarad, ami ősszel narancsos színben ragyog. Viszonylag hamar terjed. Áprilisban nyílik esztétikus, apró vörös virága.
Vöröslő tündérvirág árnyéki talajtakaró

Vöröslő tündérvirág

 • Epimedium Youngianum ‘Niveum’(Szívlevelű tündérvirág): Nagyon kompakt növekedésű fajta, melynek magassága eléri a 30 cm-t. Levelei nagyon mutatósak, szív alakúak, nyáron zöldek, kihajtáskor bronz színűek majd ősszel vöröses árnyalatúak lesznek. Virágai rendkívül kecsesek, bókolóak és hófehér színűek. Kifejezetten nedves helyre ültessük.
Epimedium Youngianum 'Niveum'

Szívlevelű tündérvirág

 • Epimedium Grandiflorum ‘Lilafee'(Nagyvirágú tündérvirág): Nagyon mutatós színfolt az árnyékos kertben. 30 cm magasra növő évelő, ami áprilisban virágzik. Virágai a többi fajtához képest viszonylag nagyok, apró pókokra emlékeztető virágai nagyon látványosak.
Epimedium Grandiflorum 'Lilafee'

Nagyvirágú tündérvirág

 • Epimedium X Warleyense ‘Orangekönigin (Rezes tündérvirág): Nekem az egyik kedvencem a tündérvirágok között. Nagyon szárazságtűrő, árnyéki évelő. Kifejezetten magas, kifejletten eléri a 40 cm-t. Szép, sötétzöld leveleit télen is megtartja. Karcsú szárakon hozza enyhén bókoló, narancs színű virágait áprilisban.

Rezes tündérvirág

Az Indás Ínfüvet ( Ajuga reptans) szinte mindannyian ismerjük, rengeteg kertben megtalálható. Vannak neki nagyon szép tarka levelű vagy több színben pompázó virágú fajtái is.

 • Ajuga reptans ‘Black Scallop’: Rendkívül mutatós növény az ajugak között. Árnyékba, félárnyékba is ültethető, rendkívül gyorsan terjedő évelő. Nagyon sötét színű, szinte fekete lombjával és májusban nyíló kék virágaival nagyon mutatós. Tápanyagban dús, nedves talajokat kedveli. Örökzöld, de keményebb teleken károsodik a levele.

Ajuga reptans 'Black Scallop'

 • Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’: Nagyon messziről felhívja magára a figyelmet az árnyékos helyeken ez a fajta. Levelei fehér, rózsaszín, lila és zöld színekben pompáznak. Májusban virágzik, virágszíne lilás. A növény magassága eléri a 20 cm-t.

Ajuga reptans 'Burgundy Glow'

 • Ajuga reptans ‘Evening Glow’: Szintén tarka levelű fajta. A színárnyalatai viszont nagyon szokatlanok, bordó, barna és lila szín is van a levelein. 15 cm a kifejlett magassága. Nyári öntözést igényel. Talajjal szemben nem igényes.

Ajuga reptans 'Evening Glow'

 • Ajuga reptans ‘Metallica Crispa’: Nagyon különleges zöld levelű fajta. A levelei érdekesen fodrozott szélűek. Kifejlett magassága 15-20 cm. Virágai lilás-kékek.

Ajuga reptans 'Metallica Crispa'

 • Houttuynia cordata ‘Chamaeleon'(Kaméleonlevél, Kaméleonvirág): Ez a növény alacsony, 20 cm magasra növő, rizómával terjedő tövű évelő. Szív alakú levelei zöld alapon sárga és vörös foltosak. Apró fehér virágai júniusban nyílnak. Szereti a védett meleg, árnyékos fekvést és a rendszeres öntözést.
Houttuynia cordata 'Chamaeleon'

Kaméleonvirág

 • Lamium Maculatum ( Foltos árvacsalán): Az árvacsalánok nagyon látványosak az árnyékos helyeken. Hamar szinte szőnyeget képeznek a fák alatti területeken. A foltos árvacsalán levelei fűrészes szélűek, ezüstösen-fehéren foltosak, nagyon mutatósak. A virágai általában rózsaszín színűek, de előfordul fehér is. Május, júniusban virágzik.Magassága mindössze 15-20 cm.
Lamium Maculatum

Foltos árvacsalán

Ezekkel az árnyékot kedvelő talajtakaró növényekkel a kertünkben alkalmazva nagyon jó színhatásokat érhetünk el. Figyelemfelkeltő lesz mindenki számára, akár csak elmegy az árnyas előkert előtt, akár bemegy a privát kertünkbe. Biztos nem marad szó nélkül ezeknek a virágoknak a szépsége és rengeteg dicsérő szót kapunk majd értük. Ültessük bátran őket a saját kertünkbe is.

Szerző: Bugyi Zsolt