tőzegmoha
Ajánló

Tőzegmoha – a titkos összetevő

Ki ne tudná, hogy minden elixírben és szérumban kell lennie egy titkos összetevőnek, amit csak a beavatottak ismerhetnek. Jelentjük, a kertészeknek is van egy ilyen (nem annyira) titkos fegyverük.

 Ez nem más, mint a tőzegmoha.

tőzegmoha

A tőzegmohák hegyi mocsarakban, sásréteken, erdeifenyő-erdőkben élnek. A moha 5-20 cm magas, oldalágai 2-3 cm hosszúak. Különleges képességük, hogy rengeteg vizet képesek magukba szívni és elég sokáig raktározni.

A tőzegmoha hazánkban fokozottan védett, begyűjtése tilos! Ugyanis a mocsarak lecsapolása miatt sajnos drasztikusan lecsökkent a számuk. A boltokban kapható tőzegmoha nagyrészt Ukrajnából vagy Oroszországból érkezik, és ezért elég komoly ára is van. De higgyétek el, megéri ezt a pénzt!

tozegbanya

tőzegbánya

Hogy miért? Mert számtalan nagyszerű tulajdonsága van. Az egyik legfontosabb a már említett víztároló képessége. Legyen szó kerti ültetésről vagy szobanövényeknek való földkeverékről, a megfelelő mennyiségben adagolt (ezt növénye válogatja) tőzegmoha nagymértékben tudja javítani annak vízmegtartó és áteresztő képességét. Ez pedig igen előnyös tulajdonság!

tozeg

 tőzegláp

Nem elhanyagolható az a tulajdonsága sem, hogy különleges állaga miatt kiválóan javítható vele a talajok szerkezete. Ha kötött, azt lazítja, ha homokos, laza szerkezetű, azt kötöttebbé teszi. És még ezzel sincs vége!

Kertészetekben barangolva, vagy ehhez hasonló cikkek olvasása közben biztos sokszor találkoztatok már a „savanyú talaj” kifejezéssel. Ez a virágföld ph értékére, kémhatására utal. A 7-es ph érték a semleges, az e fölötti érték esetében lúgos (meszes), alatta lévő érték esetén pedig savas talajról beszélhetünk.

Ez azért rendkívül fontos, mert egyes növények csak bizonyos földben érzik jól magukat. A füge, a rozmaring, a levendula például kifejezetten a meszes talajt kedveli, míg a rododendron, a magnólia, az erika virág szinte kizárólag savanyú talajban marad életben.

tozeghalom

tőzeghalom, az a csodás szerkezet!

És itt jön be a képbe ismét a csodás tőzegmoha! Ugyanis savanyú tőzeg hozzáadásával (van semleges hatású tőzeg is!) remekül lehet savanyítani a földkeverékünket. Így ezek földjét mindenképp tőzeggel kell keverni! Sőt, a későbbiek folyamán, évente egyszer a tövük körül a felső földréteget is érdemes tőzegre cserélnünk, így savanyítva a növények gyökere körül a talajt!

A kis magokat manapság ún. tőzeg-pogácsákba csíráztatják, amit könnyen át tudnak járni a gyökerek, és később egy az egyben elültethetők.
És akkor arról nem is beszéltünk, hogy a bűzös gázokat is leköti, ezért kerti WC-k szagtalanítására is használják.

Tehát, akár kertben, akár lakásban akarunk kertészkedni, jó, ha mindig van nálunk egy zsák ebből a fantasztikus anyagból!