árnyékkert
Ajánló

Árnyékban is lehet csodás kertet varázsolni!

Nagyon sok kérdést kapunk arra vonatkozóan, hogy nagyobb lombú fák alá, vagy épületektől árnyékolt részekre milyen növényeket ültessetek.

Érdekes, hogy sokan azt gondolják, „halva született” ötlet, hogy ezeken a területeken szép vegetációt, virágzó kerteket lehessen kialakítani. Pedig ez nem ördöngösség, csak a megfelelő növényeket kell kiválasztani hozzá és egy kis odafigyeléssel, gondoskodással csodákat lehet varázsolni az árnyékba is.

hosta-arnyliliom-arnyekkert

Az árnyékkertek egyik legimpozánsabb növényei a Hosták – Árnyliliomok

Az árnyékkert kialakításának feltételei

1, Az első és egyik legfontosabb szempont egy árnyékkert kialakításánál, hogy mennyire nedves a talaj vagy megoldható-e az öntözése. Ugyanis a növények számára az egyik legmostohább környezet a száraz és árnyékos terep.

2, Ezután célszerű megnézni, hogy mi adja az árnyékot. Ha ez egy fa, akkor azt, hogy milyen fa, mert például a dió alatt csak igen kevés növényfaj él meg. Ha az árnyékot épület adja, akkor viszont lényeges lehet, hogy milyen irányból védett a kertrész, mert ez a téli hideget nagyban befolyásolhatja. Az észak felől fallal védett árnyékos terület télen nem fagy át annyira, illetve sokkal védettebb lehetőség a növények számára, mintha nyitott lenne.

gyongyvirag-arnyekkert

A gyöngyvirág is tökéletes megoldás lehet árnyékos területre

3, Ezek után azt is meg kell tudnunk, hogy a talaj mennyire lehet meszes, vagy savanyú. Ha egy kevés háztartási sósavat öntünk egy marék földre és az pezsegni kezd, akkor bizony meszes a talaj, ha nem pezseg, akkor semleges, vagy savanyú. Ez is nagyban meghatározza, hogy milyen növényeket ültethetünk az adott területünkre.

Savanyú talajon jól megélnek árnyékban, védettebb részeken a nagyobb méretűre fejlődő Rhododendronok és Azaleák is, míg a meszes talajokon, félárnyékban a pünkösdirózsák jelenthetnek megoldást. Ha pedig az árnyékoló falfelületet is szeretnénk eltüntetni, akkor borostyánnal, vagy vadszőlővel próbálkozhatunk.

arnyliliom

Nemcsak leveleivel, hanem mutatós virágaival is díszítenek az Árnyliliomok

4, A kertrészlet domborzati jellemzői is meghatározóak, ugyanis egy sík területen jobban mutatnak például a nagyobb növésű árnyliliomok, Astilbe-k, szívvirágok vagy páfrányfélék, esetleg törpe babérmeggyek,

Astilbe Federsee

Kerti tollbuga (Astilbe)

míg egy dombosabb részre alacsonyabb évelőket (Ajuga, ibolya, meténgek, borostyán, gyöngyvirág, Hebe-k, Erica-k, Veronica-félék, hunyorok, tarka salamonpecsét, kerti ciklámen, díszcsalán, alacsony kecskerágó fajták, citromfű, menta-félék) telepíthetünk.

És ne feledkezzünk meg az árnyéki talajtakarókról sem, melyek gyorsan terjedve nagyon hamar teret hódítanak. Benövik, eltakarják a parlagon hagyott területeket, ahol lehet, hogy épp más növények nem éreznék jól magukat, gátolják a gyomnövények terjedését és  a rézsűs részeken megakadályozzák a talajeróziót. Ezekről itt olvashatsz bővebben: 12 terjedő tövű évelő talajtakaró növény árnyékos kertrészekbe

Az árnyéki kertekben különösen jól mutat, ha a szabadon maradó talajfelületet fenyőkéreg darálékkal takarjuk.

Minőségi virágmagok, köztük árnyéktűrő növények keverékei is a Kert Shopban! https://shop.kert.tv/

rhododendron-arnyekkert