petunia-egynyariak-ultetese
Ajánló

Hová ültessük az egynyáriakat?

Végre valahára itt a tavasz! Zöldbe borult minden, a madarak csicseregnek, a napfény cirógatja télbe belesavanyodott testünk, lelkünk, a helyi zöldséges portáját pedig ellepték az egynyári virágok. Az ember szinte beleszédül ebbe a szín- és illat-kavalkádba, és legszívesebben az egész készletet hazavinné! Azonban mielőtt engednénk e kísértésnek, egy-két dolgot nem árt figyelembe venni!

egynyariak-petunia

petúnia invázió

Tanácsok egynyári virágok kerti ültetéséhez

Először is vegyük szemügyre azt a helyet, ahová egynyári virágainkat tenni szeretnénk. Ha van rá lehetőségünk, olyan helyet szemeljünk ki, amelyik sok fényt kap, de azért nem tűzi folyamatosan a nap. Természetesen a folyamatos árnyék sem ideális, mert ilyen körülmények között csak keveset fognak virágozni. Kerüljük a túl szeles helyeket is, mert a folyamatos és erős szél teljesen szétzilálhatja a növényeket. Nyilván egy terasz vagy erkély ilyen jellegű paraméterein változtatni elég körülményes. Ebben az esetben igyekezzünk az adott hely sajátosságainak megfelelő növényt választani.

Napos helyet jól tűrő egynyári virágok

Rengeteg olyan egynyári létezik, ami jól tűri az – átmeneti! – szárazságot és akár a tűző napot is. Ilyen a bódító illatú mézvirág, a bársonyvirág(Büdöske), a paprikavirág vagy a porcsinrózsa (kukacvirág). De vigyázat! Az ültetést követő begyökeresedési időszakban nekik is sok vízre van szükségük!

Árnyéktűrő egynyári virágok

Szerencsére szinte ugyanekkora a választék az árnyéktűrőkből is; ilyen a futó muskátli, a lobélia vagy a nebáncs virág.

A szeles helyek esetében csak azt tudjuk javasolni, hogy milyen virágot NE vásároljunk: nem ajánlott magas, nagyvirágú vagy törékeny szárú növényeket ültetni, mint a futómuskátli vagy a nagyvirágú petúnia.

egynyariak-petunia-ultetese

csíkos petúnia

Ültetési, gondozási tanácsok a balkonhoz

Ha cserépbe vagy ládába szeretnénk ültetni virágainkat, akkor nem árt, ha szomszédainkat is meglepjük valamivel, ugyanis szinte biztos, hogy szükségünk lesz a segítségükre,amikor nyaralni megyünk, hisz még a szárazságtűrő fajták sem viselik jól, ha nem öntözik őket legalább 2-3 naponta. De ha igazán szép virágokat akarunk, akkor bizony számolnunk kell azzal, hogy naponta fogják igényelni törődésünket. Mármint a virágok.

Azonban arra nagyon ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl a növényeinket. A pangó vizet egyik fajta sem tűri. A legjobb, ha olyan edénybe/ládába ültetjük őket, ahol a felesleges víz szabadon elfolyhat. Most már legalább tudják, hogy miért folyik a víz folyton az Önök felett lakó muskátlis néni erkélyéről!

egynyariak-ultetese

egynyári virágözön

Egynyáriak tápozása

Az intenzív virágzáshoz jó sok tápanyag szükséges. Ezt lassan lebomló műtrágyákkal pótolhatjuk, esetleg öntözővízhez adagolt tápoldattal vagy szervestrágya adagolásával.
Az elnyílott, száraz virágokat viszont mindig csippentsük le, mert ezzel újabb virágok fejlesztésére fogjuk késztetni a növényt!

Óriási előnye az egynyáriaknak, hogy szinte bármibe ültethetők. Nyilván a legjobban ők is szabad földben érzik magukat, de konténerként szinte bármi felhasználható, az öreg meszes vödörtől kezdve régi bakancson át az ültető-kosárig. A szabad vízelfolyásról azonban itt sem szabad elfeledkezni!
Természetesen egy edénybe nem csak egy fajtát ültethetünk. Sőt! De azért ügyeljünk a színharmóniára is! Tudják, a kevesebb néha több! Persze nem virágból, csak színből!

A szép balkonnövényekért mi a Viano szerves Balkonnövénytápját és a szerves Viano Muskátli és balkonnövénytápját ajánljuk!