Ajánló

Az ősz virága, a krizantém

Az ősz jelképe kétségtelenül az őszi krizantém avagy margitvirág (Chrysanthemum). Kínából származik, több, mint 40 fajtája van, az őszirózsák családjába tartozik. Szerencsére már nem csak a temetőkben ültetik előszeretettel, hanem a modernebb díszkertekbe is bevette magát. A különféle krizantémoknak a termesztésben rendkívül sok fajtája terjedt el. Vannak köztük kimondottan vágott virágnak termeszthető, de sok a cserepes növényként tartható fajta is.

krizantém

A krizantém virág

A krizantém magassága a 20 centimétertől egészen a másfél méterig terjedhet.

A virágformák változatosságát pedig csak a színek sokfélesége múlja felül. Megkülönböztetünk egyszerű, fél telt, telt, labda és pompon alakú virágzatú fajtákat. A virágok színe sárga, rózsaszín, piros, narancssárga, fehér és ezek árnyalatai lehet. Az őszi krizantémokban a rövidebb nappalhossz indukálja a virágképződést. Némelyik már szeptember első napjaiban elkezdte bontogatni a bimbóját.

Chrysanthemum x morifolium 'yodogimi'

Chrysanthemum x morifolium ‘yodogimi’

A kerti krizantémokat 7 csoportba soroljuk a virágszirmok száma és elhelyezkedése alapján

  • Dekoratív: hosszú szirmai (nyelves virágok) szorosan fedik egymást. Vannak köztük olyanok, amelyek felfelé vagy lefelé kunkorodnak.
dekoratív krizantém

Dekoratív krizantém Fotó: gardenia.net

  • Pompon: kisméretű, gömb alakú, telt virágfej, szorosan egymás mellett növő, lekerekített végű szirmokkal.
pompon krizantém

Pompon krizantém Fotó: gardenia.net

  • Egyszerű vagy margarétavirágú: A lapos, sárga, zöld vagy fekete közép (kögvirágok) körül a hosszúkás szirmok egy sorban helyezkednek el.
egyszerű krizantém

Egyszerű krizantém Fotó: gardenia.net

  • Dáliavirágú: a szirmok a dáliához hasonlóan felfelé kanalasodnak, de a sziromvég kiterülő. Lehet telt vagy egyszerű.

dáliavirágú krizantém

  • Anemone-virágú: az egy vagy több sorban elhelyezkedő hosszú szirmok mellett a virág közepén sötétebb árnyalatú, rövidebb sziromkörök helyezkednek el.
anemone-virágú krizantém

Anemone-virágú krizantém Fotó: Gardenia.net

  • Féltelt: A virág közepe körül legfeljebb három hosszúkás sziromkör helyezkedik el
  • Tollas vagy pókszirmú: a szirmok vékony csővé kanalasodtak. Lehet egyszerű vagy teltvirágú, ám a kerti krizantémok között csak egyszerű pókszirmú fajták vannak. 
pókszirmú krizantém

Pókszirmú krizantém Fotó: gardenia.net

A cserepes krizantém tartása

Vásárlásánál törekedjünk rá, hogy üde, zöld, bokros, sok bimbóval teli növényt vásároljunk. Mivel növekedési hormonokkal kezelik, nem fog nagyobbra nőni.

Szélvédett, napos helyen, nehéz kaspóban tartsuk, így védve a széltől. Ha hűvösebb helyen tartjuk, tovább fog virágozni, mint a tűző napon.

Vízigénye: csak mérsékelten öntözzük, heti egyszer, de földje soha ne száradjon ki. Öntözzük és tápoldatozzuk káliumos műtrágyával, mert a tőzeg könnyen kiszárad, ettől a növény kókad. Átültetésre csak tavasszal van szüksége, ekkor a visszavágást bokrosabb növekedéssel hálálja meg.

Dugványozással szaporítsuk. Tavasszal vágjunk a növényről 10 cm-es dugványokat, és ültessük őket jó vízáteresztő képességű földbe. Takarjuk le őket műanyag zacskóval. Amikor a dugványok meggyökeresedtek, külön ültethetjük őket.

További sok-sok érdekességet a növény múltjáról, származásáról az alábbi videónkban találsz! 

Kiemelt kép: gardeningknowhow.com