szines-levelu-szobanoveny
Ajánló

7 különlegesen szép mintázatú, tarka levelű növény az otthonodba

Ha színes levelekről beszélünk, azokra  a növényekre gondolunk, amelyek izgalmas mintájú leveleikkel bármelyik virággal felvehetik a versenyt. A levélszínek és a minták sokszínűsége kimeríthetetlen. A színes levelű növények legtöbbje a zöld dísznövények közé tartozik, bár esetükben zöld színről aligha beszélhetünk. Némelyik egyenesen a szivárvány minden színében pompázik, más faj meg mintha festve volna, úgy ragyog.

A tarka növények a virágzó szobanövényekkel is felveszik a versenyt. A virágos növényekkel szemben pedig van egy nagy előnyük. A virágok csak bizonyos időszakokban jelennek meg és egy bizonyos ideig tartanak, míg a színes levelek egész évben dekoratív színfoltot biztosítanak! Nagyon érdekes, hogy a színes levelű növények fiatal korukban a legszebbek és ekkor rendelkeznek a legélénkebb színekkel. Az idő előrehaladtával lehet, hogy veszítenek szépségükből, de ilyen esetben könnyen szaporíthatók dugványról. Amit ezeken a növényeken szépnek találunk, valójában fejlődési rendellenesség! A sárga és a fehér mintás növényeknél a leggyakoribb. A klorofill hiányáról van szó, vagyis a levelekből hiányoznak a zöld színtestek. A szobai komlónál ugyanezt már vírusbetegség okozza.

Tarka, színes levelű növények szaporítása

Ezekből a növényekből, ha magról szaporítjuk őket, egyszínű zöldek lesznek, viszont ha dugványról próbálkozunk, a tarkaság megmarad az új növények esetében is.

Nem szabad őket túl sötét helyre tenni, mert ilyen esetben a minta elhalványul vagy akár el is tűnik a növényről.

Fontos, hogy nem szabad egy helyre sok tarka levelű növényt bezsúfolnunk, mert különben elvesztik különleges hatásukat. Elég két-három ilyen növény egymás mellett, de a legjobban magányosan elhelyezve érvényesülnek.

Most nézzünk meg pár ilyen tarka levelű növényt, melyeket a lakásba is bátran ajánlok:

Pelyvavirág (Iresine)

Az Iresine azonnal magára vonzza a tekintetet piros színű leveleivel. Melegben érzi jól magát, virágablakban, balkonládában és kertben, egynyári ágyások díszítésére is egyaránt tartható.

Hogy a feltűnően szép színezetű levelek hosszú ideig pompázzanak, a növényt napos vagy világos helyen kell tartani. Ez a növény Mexikóból származik. Ott nagyon gyakran látható parkokban, ablakokban és kertekben egyaránt.

A legelterjedtebb faja a Iresine herbstii, azaz a Herbst-pelyvavirág, melynek több különböző levélszínű fajtája is ismert. Egy másik szintén kedvelt fajtája a Iresine lindeeni, a keskenylevelű pelyvavirág, mely a meleg Ecuadorból származik. Nagyon szép világos erezettel rendelkezik.

színes levelű pelyvavirág

Iresine

A pelyvavirág tartása

Nevelése egyszerű. Tavasszal vissza kell vágni a növényt, ezt meg kell ismételni többször is egy évben, így a dugványutánpótlás megoldott, szinte folyamatos. A levágott részeket vízzel teli üvegbe kell tenni, majd amikor a gyökerek megjelentek, ültessük el őket földbe. Szereti a kifejezetten napos helyet és a magas páratartalmat. Télen egy fagymentes verandán vagy egy hűvös pincében is könnyen átteleltethető.

a pelyvavirág gyökereztetése

a pelyvavirág gyökereztetése Kép forrása: GAP GARDENS

Törpebors (Peperomia)

A borsfélék családjába tartozó örökzöld levelű, nálunk szobanövényként ismert évelő. Levelei nagysága, színe és alakja is rendkívül változatos. Minden faja lágyszárú, nem vízigényesek, túl gyakori öntözés esetén gyökérrothadás léphet fel.

A ráncos törpebors (p.caperata) füzérvirágzatai az egérfarokra emlékeztetnek, a márványlevelű  (p.argyreia) levelei ezüstszürkén csíkozottak, a pirosló törpeborsé  (p.rubella) pedig a mirtuszéhoz hasonlóak.

szines-levelu-torpebors

Peperomia caperata / Kép forrása: Flickr / Szerző: Grigoris Deoudis / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

 

marvanylevelu-torpebors

Peperomia argyreia / Kép forrása: Flickr / Szerző: Grigoris Deoudis / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A legnagyobb növésű fajok is ritkán nőnek 30 cm-nél magasabbra. Növekedésük nagyon lassú.

A törpebors tartása

Fontos nekik a világos, de tűző naptól védett hely. Elviselik a 25 fokos nyári hőmérsékletet, de télen ne süllyedjen a hőmérséklet 10 fok alá. Elég 10 naponta öntözni, a nyári melegben párásítsuk. Tavasztól őszig egy hónapban egyszer tápozzuk meg. A növényeket tavasszal vagy ősszel érdemes átültetni egy évben egyszer. A virágföldet, amit veszünk, érdemes elkeverni tőzeggel, hogy a földje morzsalékos és levegősebb legyen. Szaporítani lehet levél vagy fejdugványokkal is. A legjobban egyedül mutat a lakásban.

A kroton avagy a tarka csodacserje (Codiaeum variegatum)

A egyik legszebb szobanövényünk. Színei nagyon változatosak, egy levélen lehet sárga, piros, narancs lila vagy épp zöld árnyalatú is. A Van Ostensee fajta levelei nagyon keskenyek, sárga pettyekkel díszítve. A csaknem világossárga Golden Star is keskenylevelű fajta. A Hollufiana fajta levelei keskenyek és mélyen szabdaltak, melyen nagyon különleges látványt nyújt. Leveleit gyakran permetezzük és állítsuk nagyon világos, de naptól védett helyre. Ha a csodacserje ledobja a leveleit erős visszametszéssel még megmenthetjük. Ilyen esetben 25 fok körüli hőmérsékleten 70-80% os páratartalom mellett neveljük tovább.

szines-levelu-kroton

A kroton tartása és szaporítása

Fejdugvánnyal szaporítható. 10 cm hosszú leveles hajtáscsúcs dugványokat vágjunk. A legjobb márciusban dugványozni. A dugványokat tőzegkorpa és homok egyenlő arányú keverékébe kell ültetni, majd meleg helyre tenni őket. Érdemes a cserepeket szellőzőnyílásokkal ellátott fóliával borítani az egyenletesen magas páratartalom biztosítása érdekében. A gyökeresedés 6 hét elteltével megindul. A csodacserje magassága ritkán haladja meg az 1 métert. Jól érzi magát átlagos 20 fok körüli hőmérsékleten, télen pedig 16 fok is elég a számára. Nagyon sok vizet igényel, földjét tartsuk mindig nyirkosan. Télen mérsékeljük az öntözést és ügyeljünk arra, hogy sose álljon víz az alátétben. Csak akkor ültessük át homokkal kevert földbe, ha teljesen kinőtte a cserepét.

Bíbor bársonylevél ( Gynura aurantiaca)

Ez a számomra az egyik legkedvesebb tarka levelű növény. Sajátos rajzolatú puha, szőrös, bársonyos levelei zöldeslila színűek. Nyáron a legszebb, amikor nagyon sok fényt kap. Öntözéskor ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön víz a levelekre, mert foltosak lesznek tőle. Ebből adódóan a növényt nem szabad permetezni!

bibor-barsonylevel-tarka-levelu

Dugványokkal nagyon egyszerűen szaporítható. Amikor megjelennek a virágok, érdemes őket leszedni a  növényről, mert nagyon sok energiát vesznek el tőle. Bokros növekedésű, 50 cm magasra is megnőhet. Nyáron nagyon sok fényt igényel. A 20 fok körüli hőmérséklet megfelelő számára. télen 15 fok körüli hőmérsékleten is tartható. Nyáron bőségesen öntözzük és havonta egyszer kapjon tápoldatot is. Télen ne tápozzuk, és ritkán öntözzük. A legjobban zöld vagy fehér levélfoltos növények között mutat.

Bertolónia (Bertolonia)

Ez a növény rendkívüli szépségű, de állandóan magas hőmérsékletet igényel. A nemesítések során rendkívül szép tarkalevelű változatai jöttek létre. Egész évben 20-25 fokos melegre van szüksége. A számára elegendően magas páratartalmat növénycsoportok létrehozásával és állandó permetezéssel érhetjük el. Nyáron hetente egyszer tápoldatozzuk és rendszeresen öntözzük. Októbertől kevesebb vizet kapjon és tápot sem igényel, viszont a magas 20 fok körüli hőmérsékletet biztosítani kell a számára. Dugványról könnyen szaporítható melyet a legjobb áprilisban elvégezni.

bertolonia-marmorata-tarka-levelu-szobanoveny

Kristályos flamingóvirág (Anthurium crystallinum)

Ez a flamingóvirág sajnos kevésbé ismert, pedig enne a fajnak a legszebb a levele. Különleges hőmérsékleti igénye miatt gondozása nem biztos, hogy mindenkinek ajánlott. Nagyon lassan nő, egy évben 2-3 levélnél nem nevel többet. Virágzata keskeny és zöld színű. 25 fokos hőmérséklet a legjobb a számára, amely télen sem süllyedhet 20 fok alá. Félárnyékos, árnyékos helyet igényel. A talajt mindig nedvesen kell tartani, de az alátétben nem állhat víz. Rendszeresen langyos vízzel permetezzük. Tápoldatozni csak nagyon erős hígításban szabad. Ha át akarjuk ültetni, agyagcserépbe ültessük. A földjét gazdagítsuk kéreggel és faszén darabokkal. Szaporítani magról lehet, de rendkívül nehéz. Mivel ez a növény rendkívül nemes, a lakásban a helye is ennek megfelelő legyen.

kristalyos-flamingovirag-tarka-levelu

Lenyűgöző levelű a kristályos flamingóvirág!

Hibrid templomcsengettyűke (Smithiantha x hybrida)

Levelei foltosak és nagyon puha tapintásúak. Világító narancs színű virágai kis gyűszűkre hasonlítanak. 40 cm-nél nem nő nagyobbra. A virágok fürtökben jelennek meg és illatuk enyhén édeskés. Szereti a fényt, de nem bírja a közvetlen napfényt. Nyáron 25, télen pedig 12 fok az ideális számára. Hetente egyszer öntözzük nyár folyamán, minden második héten tápozzuk és rendszeresen permetezzük vízzel. Télen szinte alig kapjon vizet. Ha tavasszal át kell ültetni, tőzegkorpával kevert virágföldbe ültessük. A legegyszerűbb átültetéskor tőosztással szaporítani.

smithiantha-szines-levelu-szobanoveny

Smithiantha

Még számtalan lehetőség közül választhatunk, ha tarkalevelű növényekkel szeretnénk feldobni a szobánk hangulatát. Ilyen növények lehetnek még a Szépcsalán (Coleus Blumei-Hybride), Perui széptalp (Xantheranthemum igneum), Kétszínű tarkalevél (Caladium bicolor), Nyílgyökér (Maranta), Fészkesfolyandár (Mikania teranta), Hálóslevél (Fittonia verschaffeltii), Hypoestes phyllostachya, Ezüst tüzérvirág (Pilea cadierei), Sonerila (Sonerila margaritaceae) és a  Csokoládénövény (Pseuderanthemum). Ezek közül a leírt növények közül bármelyik felhasználásával érdekes színfoltot alakíthatunk ki lakásunkban, s gondozásuk sem igényel rendkívüli szakértelmet.

szerző: Bugyi Zsolt