Bodnant-kert, angol kert
Inspiráció

A világ legszebb kertjei – Bodnant-kert

Britannia legszebb kertjei között tartják számon a 32 hektáron elterülő Bodnant-kertet, melyet csodálatosan gazdag botanikai gyűjteménye és színpompás növényei miatt úgy is szoktak emlegetni, mint "Virágokkal írt költeményt".

A wales-i Convy megyében található Bodnant-ház kertjének tervezését és kialakítását 1875-ben kezdte meg Henry Davis Pochin vegyészmérnök. Az 1792-ben épült ház tulajdonosaként haláláig építette a birtokot, amelyet végül lányára hagyott, aki 1911-ben feleségül ment Aberconway báróhoz. Családjuk leszármazottai mind a mai napig tulajdonosai a háznak, de a kertet magát 1949-ben a különféle kulturális örökségeket kezelő National Trustnak adták át. Ezen keresztül a családtagok továbbra is aktív részt vállalnak a létesítmény gondozásában és működtetésében.

A legek legje

Talán nemcsak Nagy-Britannia, de a világ legszebb kertje ez, rabul ejti rendkívüli változatosságával a látogatót. A legkülönfélébb növények virulnak itt buja szertelenségben – ami persze csak látszólagos, hiszen nagyon is gondos terv szerint ültették el őket a kert két fő részében: a főépület körül kialakított teraszos, lugasokban és bokros területekben is bővelkedő felső kertben, illetve a Hiraethlyn patak völgyét szegélyező úgynevezett őskertben. Az előbbi a rózsák, csobogók, míves építésű kutak és tavak otthona, ahol a geometrikus alakzatú, nyírt sövényektől kezdve a dús virágágyásokig és lugasokig ezernyi különféle növényt megtalálunk, az utóbbi pedig a kert hírnevét megalapozó rododendronok, azáleák, magnóliák, kaméliák és klemátiszok otthona.

De beszéljenek helyettünk a fotók:

Bodnant-kert

 

Bodnant-kert

 

Bodnant-kert

 

Bodnant-kert

 

Bodnant-kert

 

Bodnant-kert

 

Bodnant-kert

 

Bodnant-kert

 

Bodnant-kert

 

Bodnant-kert

 

Bodnant-kert

 

Bodnant-kert

(Fotók: StockPhoto)