márciusi kerti teendők
Ajánló

Kihagyhatatlan kerti teendők márciusra

1. Kezdődhet a metszés!

Az egyik legfontosabb aktuális teendő a tavaszi metszés. A profi metszés nagyon összetett dolog, függ a fa fajtájától, korától és attól, hogy pontosan mit is szeretnénk elérni; több termést, korona kialakítást, esetleg ifitást. Ha szeretnél többet megtudni a metszésről, nézd meg a csokorba gyűjtött videóinkat a kert TV metszőiskolában, ahol a szakma legjobbjai mutatják meg a fogásokat.

Ne ijedjünk meg magunk sem metszőollót ragadni és alapvető metszési munkákat elvégezni. Ezt márciusban már minden gyümölcsfa fajtánál megejthetjük.

Gyümölcsfáinkat szabadítsuk meg a tél folyamán elszáradt vagy letört, illetve felesleges ágaktól. Hogy mi számít feleslegesnek? Például minden olyan ág, ami befelé, a fa törzse felé növekszik vagy az egymást elnyomó, keresztező, túlzsúfolt ágak is. Ha egy fa szellős, akkor nem csak szebb lesz a termés, de sokkal kisebb eséllyel is betegszik meg.

A fagyra érzékeny mediterrán növényeket, mint a levendula, rozmaring, stb., azonban még ne nyírbáljuk, mert egy hirtelen jött fagy kárt tehet a metszés hatására növekedésnek indult friss hajtásokban! Ezeket  inkább hagyjuk áprilisra, amikor nagyobb eséllyel tudhatjuk már a hátunk mögött a fagyos éjszakákat.

Fontos! A metszéshez használt eszközöket használat után mindig tisztítsuk le, de ha van rá mód, egy alkoholos ronggyal minden egyes fa után tisztítsuk meg a szerszámokat, nehogy fertőzést vigyünk át egyik növényről a másikra! 

Metszés után minden 5 forintosnál nagyobb nyílt felületet kezeljünk le faseb-géllel, hogy elkerüljük a fertőzések bejutását a nyílt sebbe!

2. Most ültethetünk facsemetéket!

Bár a legtöbb kertész egyetért abban, hogy az ősz az ideális időszak a csemete vagy cserje ültetésre, ez ne tartson vissza minket attól, hogy ilyenkor, tavasszal is ültessünk. Csak arra kell ügyelni, hogy a frissen ültetett növények biztosan elég vízhez jussanak.

A klasszikus iskola szerint a fáknak – különösen a gyümölcsfáknak – 1×1 méteres ültetőgödröt kell ásni, de legalábbis minimum 60×60 centis gödröt! És mindenképp töltsük fel jó minőségű, komposztált trágyával dúsított termőfölddel. Ha így járunk el, biztos, hogy ne fogunk ártani a fának, mégis sokan ma már nem osztják ezt a nézetet, mert úgy gondolják, ezzel “elkényeztetjük” a fát és arra kondícináljuk, hogy ne fektessen sok energiát a gyökerei kiterjesztésére, mivel minden tápanyagot és vizet megkap abban a laza szerkezetű gödörben, amibe ültettük. Nagyjából, mint amikor egy gyerek még 30 évesen sem költözik ki otthonról, mert ott egyszerűen mindent megkap, amire szüksége van, és bért sem kell fizetnie. 🙂 Azonban ha fát kicsit sanyarúbb körülmények köté ültetjük, kisebb gödörbe, és csak egy kis komposztot és mikorrhizát keverünk a földjéhez, a fát arra ösztönözzük, hogy a gyökereivel minél nagyobb területet felderítsen tápanyag és víz után kutatva, ezzel pedig erősebb és ellenállóbb fát nevelünk belőle.

Erről van egy remek videónk:

Akármelyik technikát is alkalmazzuk, a frissen ültetett fákat mindig alaposan „iszapoljuk” be ültetés után! Sőt, ha van rá mód, már az ültető gödröt is iszapoljuk be előtte és a növényt is alaposan áztassuk meg az ültetés előtt. És a későbbiek során is ügyeljünk rá, hogy a facsemetének mindig kapjon elég vizet! És ezt egész nyáron folytassuk is, mert néhány komolyabb meleg nyári nap is elég lehet a fiatal növény halálához.

tavaszi permetezes
Jó minőségű és bő terméssel hálálják meg a tavaszi gondoskodást a gyümölcsfák.

3. Itt a tavaszi lemosó permetezés ideje!

A “lemosó permetezéssel”  kissé megritkíthatjuk a kellemetlen vendégek számát a kertben, amik különösen a mostani enyhe telek után elég nagy számban jelen vannak a kertjeinkben. Szerencsére ehhez nem kell durva vegyszereket használnunk, csupán a bio-kertészetekben is engedélyezett rezes, kénes permetszereket

Fontos! Nem véletlenül hívják “lemosó permetezésnek”! Nem szabad sajnálni a permetlét. Jusson minden ágra, minden kis repedésbe. És lehetőség szerint két hét múlva ismételjük meg. Viszont ennél gyakrabban ne csináljuk, mert a réz egy elég erős gombaölőszer, és a talajban sok hasznos gomba is van, és a réz ezeket sem fogja kímélni.

A szelíd kertészkedés híveként mi a Softguard kitozán alapú biológiai gomba- és baktériumölőszert ajánljuk. Organikus eredetű tápelemeivel a bio termesztésben is használható. Érdemes kipróbálni! Keressétek a Kert Shopban.

zöldség-vetés-március

4. Magvetés

Ki mint vet, úgy arat. A közmondás napjainkban is minden tekintetben helytálló. Ahhoz, hogy különleges és nem utolsó sorban egészséges zöldségeket, virágokat nevelhessünk magunknak, most kell elvetni a magokat. Használhatunk hozzá bolti nevelő-ládát, joghurtos dobozt, de a papír tojástartó is megteszi.

A magvetéshez szükséges termékeinket keresd a Kert Shopban.

A lényeg, hogy a használt föld laza, porhanyós legyen. Elkészíthetjük saját magunk vagy vehetünk készen. Érdemes ám olvasni a csomagoláson szereplő instrukciókat, mert ebből megtudhatjuk, hogy mikor, milyen mélyen érdemes vetni a magokat, mikor lehet őket szabadföldbe vetni, mikor palántázni és milyen sor- és tőtávolságra kell őket ültetni/vetni.

Ha elkezdtek csírázni, rendkívül fontos, hogy a talajuk SOHA nem száradhat ki, mindig kissé nedvesnek kell lennie! Viszont az sem jó, ha tocsognak a vízben, ezért a legjobb, ha az öntözéshez csak egy permetezőt használunk, amivel naponta egy-két alkalommal benedvesítjük a talajt. Vagy alulról önözzük őket, így a talaj csak annyi vizet vesz fel, amire szüksége van. A felesleget mindig öntsük le!

Jól tűri a koratavaszi hideget a spenót, a hónapos retek, a fokhagyma, a dughagyma, a sárgarépa, a kapor a sóska, a káposztafélék vagy a saláta. Így ezeket már most bátran vethetjük, csak arra ügyeljünk, hogy ne túl mélyre, elég néhány milliméter mélységben vetni a magokat. És sokat tud segíteni egy fóliasátor vagy alagút is.

5. Szobanövény ápolás

A fűtési szezon nagyján már túl vagyunk, a szobanövényeink esetében azonban ez éppen azt jelenti, hogy  mostanra kerültek a legrosszabb “bőrbe”. A fűtés miatti száraz levegő, a kevés fény mostanra valószínűleg megtette a hatását, növényeink utolsó tartalékaikat élik fel. Igyekezzünk hát a kedvükben járni!

Permetezzük őket legalább minden második nap, ha pedig a permetvízhez egy evőkanálnyi ecetet is keverünk, azzal megelőzhetjük a tetvek elszaporodását. Tisztítsuk meg a leveleket sörös vagy tejes vízzel. Ettől nem csak szép csillogóak lesznek, de tisztogatás közben hamar észrevehetjük a levelek fonákján megbújó tetveket is. Az ilyen egyedeket különítsük el, és szerrel vagy manuálisan távolítsuk el róluk a kártevőket.

És adjunk nekik jó minőségű – lehetőleg szerves – tápot!

6. Sövénynyírás

Mindig öröm látni, amikor szeretett növényeink növekednek, hiszen ez azt jelenti, hogy jól érzik magukat a helyükön. Azonban egy sövény esetében ezt nem szabad túl sokáig hagyni, hiszen nem csak csúf lesz az a sövény, de egy idő után fel is fog kopaszodni, mivel a növény nincs arra “kényszerítve” hogy alul is hozzon új hajtásokat. Bőven tud elegendő napenergiát begyűjteni a felső – elburjánzott – leveleivel.

Acélozzuk meg szívünket és sövénynyírónkat, és alaposan nyessük vissza! Gondoljatok mindig arra, hogy ahol elvágták, ott hamarosan legalább két új hajtás fog nőni a régi helyébe.

7. Gyepszellőztetés, gyeplazítás

Tél után a gyep sokszor tele lesz mohával. Ez  ellen az egyik legjobb védekezés a gyepszellőztetés, gyeplazítás. Egy erős gereblyével dolgozzuk át a gyepet, szedjünk fel minél több mohát! Majd a szúrkáljuk meg a talajt egy ásóvillával vagy béreljünk ki egy motoros gyepszellőztetőt. Az ilyen fellazított talaj kiválóan alkalmas a felülvetésre is, illetve a tavaszi gyepindító tápok is könnyebben bejutnak a talajba.

Ugye ezt mondanom sem kell, hogy mi CSAK szerves gyeptápokat javaslunk a gyepre is!

8, Oltás

Miért oltunk?

Az oltás egy szaporítási mód, ami gyümölcsfák esetében sokkal gyorsabb, mint a magvetés, ráadásul az új növény megörökli a szülő azon tulajdonságait, amiket szeretnénk megőrizni. Ráadásul egy fán több fajtát is nevelhetünk, ami helytakarékosság szempontjából jön jól.

Ezen felül a faoltás lehetővé teszi számunkra, hogy akár egy nekünk kedves, idős fát, ami az én esetemben már alig terem, megmentsünk a pusztulástól. Az előkészületek az oltáshoz már télen elkezdődnek, akkor kell levágni az oltóvesszőket, és azután március vége felé, vagy ha korábban jön a tavasz, akkor korábban kell elvégezni magát az oltás műveletét. 

További részletes videóinkat az oltáshoz itt találod:

Hogyan kell gyümölcsfát oltani?

Almafa oltása

Cseresznyefa oltása