angol kert, angolkert, Arne Maynard
Inspiráció

Egy 17. századi angol kert újjászületik

Egy ősi angol birtok csodálatos kertjének újjászületése képekben.

Devon megye  dimbes-dombos vidékén található ez a kőfallal körülvett  ősi angol birtok, melynek kertjére bizony nem voltak jó hatással a múló évek. Egészen a legutolsó tulajdonos váltásig, aki nem mást bízott meg a kert újjáélesztésével, mint a neves angol kertdesignert, Arne Maynardot.

angol videki kert

Mivel a kert régi bejáratait az előző tulajdonosok nem használták, első és legfontosabb lépésként  felújították a kaputól a ház bejáratáig  vezető utat, melyet végig illatos levendula szegélyez.

angol vidéki kert

Az udvarra nyíló impozáns kaput a házi régi, tölgy gerendáiból alakították ki, melyhez antik megjelenésű kőlépcsők vezetnek.

angol-videki-kert

Ennek az első udvarnak egy formára nyírt fa jelöli ki a középpontját, körülölelve illatos levendulától, violától, rózsamuskátlitól.

angol videki kert

A bejárat előtt is kialakítottak egy új, romantikus teret, az ún. espalier művelésmóddal futtatórácsra futtattak körtefákat, melyek előtt vadon nőnek a szebbnél szebb mezei virágok.

angol-videki-kert

Arne Maynard egyik védjegye a buja kert kontrasztjaként elhelyezett formára nyírt fák.

angol-videki-kert

Ízig-vérig angolosan romantikus kialakítás.

angol-videki-kert

A birtokon bőven jutott hely egy emelt ágyásos konyhakert kialakításának is.

angol-videki-kert

Az emeltágyások mellett kaptak helyett az egyedi építésű ún. gyümölcs-ketrecek, melyekben a madaraktól, csigáktól védve nőhetnek a bogyósok.

angol-videki-kert

És természetesen a birtokot körülveszi az elmaradhatatlan angol vadvirágos rét.

angol -videki-kert

Forrás: itt