Ajánló

Így gondozd a földlabdás fenyődet!

Gondozási tanácsok a gyökeres fenyőhöz

Karácsony tájt a gyökeres fenyők fő vásárlói a kerttel rendelkező családok, hiszen mennyire praktikus megoldás, hogy a fát pár hétig a karácsony, majd utána a kert díszének használjuk, mely kiültetve örökké  a Karácsony emlékét fogja eszünkbe juttatni. Persze, csak ha betartjuk a legalapvetőbb szabályokat!

foldlabdas-fenyo-gondozasa

Mire ügyeljünk a földlabdás fenyő vásárlásakor?

A vágott fenyővel ellentétben érdemes egy kicsit előbb az ünnepekre gondolnunk, azaz akár már a novemberi időszakban beszerezni a fát (majd jövőre). Ha esetleg műanyag zacskós, vagy felmosó vödör méretű cseréppel rendelkező példánnyal találkozunk, akkor még a gondolattól is búcsúzzunk el, hogy ő legyen idén a karácsonyfánk. Vásárláskor ne csak a gyökérzetet vizsgáljuk, hanem a levélzetet is. Ha nem sárga, nem hullik, és még formás is, akkor jöhet. Fontos, hogy a konténer ne legyen túl kicsi, hogyha túl kicsi az edény, akkor kérdéses a gyökérzet mivolta is.

Mit kell tudni a gyökeres fenyő tartásáról?

A karácsonyi időszak túlélésének egyik titka, hogy 10-12 napnál tovább nem tarthatjuk bent gyökeres fenyőfánkat!

A beszoktatáskor először csak a lakás hőmérsékleténél valamivel hűvösebb helységben tartsuk a fenyőt. A legfontosabb szabály a naponta történő öntözés. Radiátortól, fűtőtesttől, tűzhelytől távol eső helyet válasszunk. Ha világító díszeket szeretnénk, jobb ha kisebb fényerejű vagy LED-es izzót válasszunk, hogy az általa kibocsátott hő ne tegyen kárt a fában.

Még egy fontos szabály: a gyökeres fenyőt nem szabad túlterhelni díszekkel!

A kiszoktatás szabályai legalább olyan fontosak, mint a szobába való beszoktatásé voltak. Fánkat helyezzük ismételten arra a hűvös, de világos helyre, ahol az ünnepeket várta. Itt se felejtsük el az öntözést, hetente nagyobb vízadaggal tegyük ezt. Vigyázzunk, ha egyszer kiszárad, akkor a további leggondosabb öntözés sem segít rajta. A kiszoktatásról részletesen itt olvashatsz: A karácsonyfák második élete avagy hogyan ültessük ki a földlabdás fenyőt?

A kiültetésre a legalkalmasabb idő a tavasz, azaz március közepétől. Ültetés után legyen gondunk arra, hogy jól beöntözzük a növényt, a gyökérzet fölött a talajt pedig takarjuk mulccsal, vagy lombbal. A kiültetés után se feledkezzünk meg a további rendszeres öntözéséről. Legyünk kitartóak, mert a fenyő gyökeresedése akár 2-3 évig is eltarthat, ezt az időszakot pedig természetesen a növény is megsínyli.