földlabdás fenyő gondozása
Ajánló

Így gondozd a földlabdás fenyődet karácsony előtt, alatt és után

Karácsony tájt a gyökeres fenyők fő vásárlói a kerttel rendelkező családok, hiszen mennyire praktikus megoldás, hogy a fát pár hétig a karácsony, majd utána a kert díszének használjuk, amit néhány év múlva kint is feldíszíthetünk kültéri fényfüzérekkel, hogy karácsonyi hangulattal árassza el havas kertünket. 

gyökeres fenyő gondozása

Mire ügyeljünk a földlabdás fenyő vásárlásakor?

A vágott fenyővel ellentétben érdemes egy kicsit előbb az ünnepekre gondolnunk, azaz akár már a novemberi időszakban beszerezni a fát (majd jövőre). Ha esetleg műanyag zacskós, vagy felmosó vödör méretű cseréppel rendelkező példánnyal találkozunk, akkor még a gondolattól is búcsúzzunk el, hogy ő legyen idén a karácsonyfánk. Vásárláskor ne csak a gyökérzetet vizsgáljuk, hanem a levélzetet is. Ha nem sárga, nem hullik, és még formás is, akkor jöhet. Fontos, hogy a konténer ne legyen túl kicsi, hogyha túl kicsi az edény, akkor kérdéses a gyökérzet mivolta is.

Mit kell tudni a gyökeres fenyő tartásáról?

A karácsonyi időszak túlélésének egyik titka, hogy 10-12 napnál tovább nem tarthatjuk bent gyökeres fenyőfánkat!

Beszoktatás

A földlabdás fenyő beszoktatáskor először csak a lakás hőmérsékleténél valamivel hűvösebb (10-15 fokos) helységben tartsuk a fenyőt. Szenteste délután vigyük be a szobába és állítsunk a cserepe alá egy nagy alátétet, amibe vizet öntünk. A legfontosabb szabály a naponta történő öntözés, illetve spriccelés, ha nagyon száraz a levegő.  Radiátortól, fűtőtesttől, tűzhelytől távol eső helyet válasszunk. Ha világító díszeket szeretnénk, jobb ha kisebb fényerejű vagy LED-es izzót válasszunk, hogy az általa kibocsátott hő ne tegyen kárt a fában.

Még egy fontos szabály: a gyökeres fenyőt nem szabad túlterhelni díszekkel!

Kiszoktatás

A kiszoktatás szabályai legalább olyan fontosak, mint a szobába való beszoktatásé voltak. Lehetőleg ne töltsön túl sok időt a fenyőfa a lakásban, az ünnepek után rögtön helyezzük ismételten arra a hűvös, de világos helyre, ahol az ünnepeket várta. Itt se felejtsük el az öntözést, hetente nagyobb vízadaggal tegyük ezt. Vigyázzunk, ha egyszer kiszárad, akkor a további leggondosabb öntözés sem segít rajta. A kiszoktatásról részletesen itt olvashatsz: A karácsonyfák második élete avagy hogyan ültessük ki a földlabdás fenyőt?

A kiültetésre a legalkalmasabb idő a tavasz, azaz március közepétől. Ültetés után legyen gondunk arra, hogy jól beöntözzük a növényt, a gyökérzet fölött a talajt pedig takarjuk mulccsal, vagy lombbal. A kiültetés után se feledkezzünk meg a további rendszeres öntözéséről. Legyünk kitartóak, mert a fenyő gyökeresedése akár 2-3 évig is eltarthat, ezt az időszakot pedig természetesen a növény is megsínyli.