októberi kerti teendő
Ajánló

Kihagyhatatlan kerti teendők októberre

Ebben a hónapban sok a munka a kertben. Közeledik a tél, és most következnek az utolsó hetek, amikor még rendezkedhetünk a kertben. Nézzük tehát, hogy mivel töltsük elkövetkező hétvégéinket :-)

Októberi kerti teendők

Ültetés

 • Most ültessünk konténeres vagy szabad gyökerű fákat, gyümölcsfákat vagy cserjéket!
 • Sose feledkezzünk el a megfelelő támasztékról, hogy az erős szél ne tudja elszakítani a frissen fejlődő hajszálgyökereket!
 • gyümölcsfa ültetés szezonja addig tart,  amíg a talaj nem túl fagyott az ásáshoz! Az ősz azért a legjobb időszak erre, mert a talajban sokáig megmarad a meleg, így a lombját vesztett facsemete minden energiáját a gyökeresedésre tudja fordítani odalent. Tavasszal pedig már sok friss gyökérrel kezdhet bele a növekedésbe. Ráadásul, a talaj szinte mindig nedves, így nem kell a kiszáradástól tartani. Ennek ellenére, a frissen ültetett fákat mindig jó alaposan öntözzük be ültetés után, és ha lehet, még tavasszal is figyeljünk oda rájuk. Ha kevés a csapadék vagy nagy melegek vannak, akkor időközönként jó alaposan öntözzük be őket!
 • A szabad gyökerű sövény-növények (pl. fagyal) ültetésének is most van itt az ideje.
 • Ha van olyan kisebb örökzöldünk vagy cserjénk, ami nem jó helyen van, ezeket most lehet átültetni.
 • Rózsákat is ültethetünk még, lesz idejük gyökeret ereszteni a fagyok beállta előtt.
 • A tavaszi hagymások ültetését is mostanában kell elkezdeni, a nagy meleg levonultával, de akár decemberig is kihúzható, ha enyhe az ősz. 

Metszés

 • A fák, cserjék rossz irányba vagy egymást keresztező ágait metsszük le! Az egy centinél nagyobb átmérőjű sebeket mindig kezeljük fasebgéllel! A bokrokról lemetszett ágakból dugványokat nevelhetünk.

Gyepgondozás

 • Gyepet is nyírhatunk október végéig.

Kerti tó gondozása

 • Ha van kerti tavunk, a következő két hónapban feszítsünk műanyag hálót fölé, mely összegyűjti a fáról lehulló leveleket. Ez azért fontos, mert ezek a növényi anyagok a vízben elrothadnak és a tó könnyen beposhadhat. A kerti tó téliesítéséről részletesen: Hogyan téliesítsd a kisebb kerti tavakat?

Októberi vetés

 • Ősszel még nyugodtan próbálkozhatunk néhány zöldségféle vetésével. A dughagyma, fokhagyma jól áttelel és korábban beérnek tavasszal, mint a tavaszi vetésűek. Spenót és salátamagokat is vethetünk. Erről többet: Vetés ősszel? 

Komposztálás

 • Az őszi takarítás következtében rengeteg zöld hulladékunk keletkezik, ezek mind mehetnek a komposztálóba. Érdemes azonban minél vegyesebb komposztot létrehozni. A különböző hulladékokat rétegben helyezzük a komposztba, melyeket egy-egy vékony (2-3 cm)  földréteggel érdemes elválasztani egymástól. Így a komposzt mindig nedves marad, miközben le is nyomja, tömöríti is a halmot. Nagyon sokat gyorsít a komposztálás folyamatán ha a levelek, gallyak aprítva kerülnek a halomra. Ehhez használhatunk metszőollót, de a leggyorsabb, ha szecskázót használunk. Esetleg gazdaboltokban kapható komposzt gyorsítóval is megszórhatjuk a halmot, így akár néhány hónap alatt kész komposztunk lehet. Na de milyen a tökéletes komposzt? Errő itt tudhatsz meg mindent: Így készül a tökéletes komposzt!

Őszi lemosó permetezés

 • Védjük meg növényeinket a kártevőktől egy őszi, lemosó permetezéssel! Lehetőleg lombhulláskor végezzük, mert ezzel a fertőzött lombon élő parazitákat is semlegesítjük.

Gondoskodjunk a madarakról!

 • Háláljuk meg énekes madarainknak a nyári szorgoskodást, mikor elpusztítják a kerti kártevőket, és most mi gondoskodjunk róluk! Etessük és itassuk őket, különben tovább állnak vagy ha nagyon hozzánk szoktak, el is pusztulhatnak. Az ültetés időszakában is gondoljunk rájuk, ültessünk sok-sok madárbarát bogyós cserjét a számukra!

Rendrakás, takarítás

 • A kerti nagytakarításra nem csak esztétikai okokból van szükség. Bár tény, hogy egy rendezett kert sokkal szebb látványt nyújt. Mégis leginkább azért van rá szükség, mert a fák körül vagy a gyepen hagyott lomb kiváló téli rejtekhelyet biztosít a kártevők és ártalmas gombák számára. Ha ezeket összegyűjtjük és a komposztba tesszük, akkor ezek a kis gazfickók nem tudnak majd annyian támadásba lendülni tavasszal, nekünk meg finom tápdús komposztunk keletkezik!

Szobanövények befelé!

 • Hűha, még mindig kint vannak a szabadban a szobanövények?! Azonnal tessék behozni őket, mert már bármelyik éjszaka lehet fagy, és akkor annyi a kedvenc növényünknek! Ha pedig behoztuk őket, azért vizsgáljuk át alaposan kedvenceinket, mert ha valamelyiken kártevők lapulnak, a szűkösebb körülmények között nagyon gyorsan meg fertőzhetik a többi növényt is! Huzatos, vagy radiátor közeli helyre pedig semmiképp se tegyünk növényt, mert tönkre fog menni!

 

kerti-teendok-oktober

Gyönyörű színes október