permetezett gyümölcs
Ajánló

Itt a gyümölcsszezon! Erre ügyeljünk, ha permetezett gyümölcsöt fogyasztunk

Szüleink mindig mondták, mikor gyerekek voltunk, hogy minden gyümölcsöt-zöldséget alaposan mossunk meg, mielőtt megennénk! Nem volt ez véletlen, hiszen a permetszerek maradéka sok termés viaszos külső rétegén megtapadhat, és veszélyes lehet az egészségre! Ezen felül, a vegyi anyagok fel is szívódnak, így még inkább fontos a permetezési előírások betartása.

permetezés után mossuk meg a gyümölcsöt

Minden permetezett zöldséget és gyümölcsöt alaposan mossunk meg evés, felhasználás előtt!

A növényvédő  szerek

A növényvédő, permetező szerek olyan kémiai vagy biológiai anyagok, melyek segítségével a kártevők, kórokozók, például rovarok, gombák és gyomnövények elpusztíthatók. A növényvédő szerek egy része erősen mérgező. A permetszer címkéjén feltüntetett adagolásra, és az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására a saját kiskertünkben megtermelt zöldség, gyümölcs permetezését követően is ügyeljünk! Ha a növényvédő szereket előírás szerint alkalmazzuk, akkor azok használata, és az így kezelt termények fogyasztása biztonságos. Aki viszont félvállról veszi ezt, komoly egészségkárosodást is szenvedhet, vagy okozhat. A permetezőszerek használatáról itt tudhatsz meg többet: Fontos tudnivalók a permetezőszerek használatáról.

permetezett zöldség

Illusztráció. MTI/Mohai Balázs

Permetezés előtt

Minden permetezés előtt gondosan olvassuk el azt is, mennyi az élelmezés-egészségügyi várakozási idő. A növényvédőszer-maradékok, illetve azok bomlástermékei kis mennyiségben a terményekben vagy azok felületén a betakarítást, szüretelést, illetve tárolást követően is megmaradhatnak.

Általában a kezelés és a zöldségek, gyümölcsök elfogyasztása között el kell telni egy meghatározott időnek – amit élelmezés-egészségügyi várakozási időnek nevezünk – amely alatt a szer mennyisége az ártalmatlan szintre lecsökken, így nem jelenthet kockázatot az egészségére. Éppen ezért, nagyon fontos, hogy a permetezés előtt olvassuk el a vegyszer leírását és gondoljuk át, nem csúszik-e bele a termés érése az esetleges várakozási időbe, mert akkor nem lehet megenni az érett gyümölcsöket, ízletes zöldségeket! Ha már nincs elég idő kivárni a permetszer lebomlását, akkor inkább ne is használjuk.

Permetezett gyümölcs elfogyasztása

A szermaradékok egy része mosással, hámozással teljesen eltávolítható, más szereknek a mennyisége csökkenthető így. Például a réz- és a kéntartalmú, valamint a kontakt szerek a növény lemosásával gyakorlatilag teljesen eltűnnek. Vannak viszont olyan szerek, amelyek maradéka nem a zöldség, gyümölcs felületén, hanem annak belsejében halmozódhat fel, vagyis a mosás, hámozás nem segít az eltávolításukban. Ezért kell megvárni azt, hogy lebomoljanak. Ettől függetlenül, az alapos mosás, áztatás – és nem csak a felületi öblítés – mindig ajánlott!